Arla-kampagne modarbejdes af satellitfotos

I en kampagne sælger Arla sine mejeriprodukter som klimaneutrale, da koncernen bevarer regnskov i udlandet. Men en satellitbilledanalyse viser, at skovene er brændt betydeligt ned eller ryddet de seneste år. Selv forsvarer Arla initiativet.

En væsentlig del af Arlas beskyttede regnskov i Borneo brændte ned i 2016. Arkivfoto..

23.11.2021

CSR.dk

Arla har en større klimakampagne, der proklamerer, at koncernens mælk, yoghurt og smør er CO2-kompenseret med klimakreditter. Men den udmelding, er der ikke hold i, mener seks danske og internationale eksperter på baggrund af satellitbilledanalyser, som Politken har undersøgt. Det skriver avisen selv.

Kampagnen baserer sig på, at den CO2-udledning, der kommer af produktion, transport og stalddyr bliver kompenseret gennem opsamling af CO2i udlandet, da Arla beskytter regnskove mod at blive ryddet.

Imidlertid afslører satellitbillederne, at 13 procent af Arlas beskyttede regnskov i Borneo er brændt ned på i 2016, og at man ved et skovprojekt i Brasilien stadig har fældet træer de seneste 20 år.

Læs også: Arla vil købe grøn strøm fra landmændene

Professor Ole Mertz og ph.d.-stipendiat Scott Ford fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning hos Københavns Universitet står bag undersøgelserne. De mener, at selvom Arla måske gør en positiv forskel for deres skovprojekt og dyrevelfærden, er projektet med at kalde produkterne for CO2-neutrale gennem klimakrediteret baseret på antagelser, som tilsyneladende ikke understøttes af satellitbillederne. 

Derudover kritiseres Arla-kampagnen for at være baseret på usikre antagelser, da skovrydningen oftest flytter sig til et andet område, og fordi skovene skal beskyttes i mellem 300 og 1.000 år, før konceptet med klimakreditter skal have en reel effekt. Det tidsinterval er nemlig så lang tid, at Arlas CO2-udledning i Danmark vil blive i atmosfæren.

Vi har mindsket skovrydning
Vicepræsident for Arlas bæredygtighedsafdeling Kristian Eriknaur fortæller Politiken, at skovprojekterne udgør en mindre del af koncernens samlede klimaindsats om at nedbringe sin CO2-udledning. Projekterne leverer derudover de CO2-reduktioner som kampagnen foreskriver, da de ikke går ud på at fjerne afskovning fuldstændigt.

Læs også: Arla Foods vinder ny transportpris

Ifølge Kristian Eriknaur skulle Borneo-skoven have været omlagt til palmeolieplantage, og regnskoven i Brasilien var truet af skovrydning. Derfor har Arlas projekt minimeret disse scenarier.

”Jeg synes, vi har gjort en forskel for at redde den skov, der findes. Hvorvidt der så er sket afskovning et andet sted, det bliver lidt hypotetisk, og det er svært at forholde sig til. Men vi kan forholde os til, at projektet har bidraget til mindsket afskovning her”, siger han til Politiken.

Ved åCOP26 blev klimakreditter godkendt trods modstand fra EU. Flere eksperter vurderer derudover, at 2,8 milliarder klimakreditter kan underminere Paris-aftalen.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

09.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

05.09.2024Denteks A/S

Sponseret

CSR i Tekstilbranchen: Fra Global til Lokal Indvirkning

03.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Efterspørgslen på miljøbevidste indretninger stiger

02.09.2024CSR.dk

Byggeleverandør vil samle og genanvende 100 tons plastik

02.09.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Ny kontor- og lagerbygning overstiger alle forventninger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact & ESG-værktøjer

Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet UN Global Compact? Til dette informationsmøde fortæller vi, hvordan vi kan understøtte bæredygtig fremdrift i jeres virksomhed, mens Louise Funch, Senior Sustainability Manager, Communication, Sustainability & Public Affairs hos Salling Group fortæller om deres erfaringer som medlem af UN Global Compact.

Dato

11.09.2024

Tid

10:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.09.2024

Tid

15:00

Sted

Online