Apple kommer til at fyre for gråspurvene ved Viborg – nordmænd tænker anderledes

Ifølge en ny rapport kommer Viborg og omegn ikke til at få gavn af overskudsvarmen fra Apples kommende datacenter ved byen. Det norske initiativ SparkCity vil tænke datacentre ind i byerne på en helt anden måde, for at kunne udnytte energien optimalt.

Varmt vand fra Apples datacenter kommer ikke til at blive udnyttet i Viborg, viser ny rapport. Illustration: Apple.

04.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Da IT-giganten Apple i sin tid annoncerede, at selskabet ville bygge et gigantisk datacenter i Foulum ved Viborg, så man i lokalområdet frem i mod at kunne udnytte overskudsvarmen ved at sende den ud i fjernvarmenettet og sikre billig varme til borgerne i området.

En ny rapport som energiselskabet Niras har udarbejdet for Viborg Fjernvarme, viser imidlertid at Apples overskudsvarme ikke er en anvendelig løsning for Viborg, fordi der er for stor usikkerhed omkring, hvor meget varme, Apple egentlig vil kunne levere og hvornår, skriver Ingeniøren.

Læs også: Datacentre skal være en del af den grønne omstilling

Som en del af aftalen omkring opførelsen af datacentret, har Apple, som selv sværger til vedvarende energi, ifølge Ingeniøren tilbudt at levere centrets overskudsvarme til Viborg uden beregning, og at opføre anlæg til indsamling af den varme luft fra de store datahaller.

Til det formål skulle Viborg kommune så – vel at mærke for egen regning – placere et varmepumpeanlæg tæt på datacentret og koble det til en transmissionsledning, der kunne føre varmen de knap 13 km ind til Viborg.

Den plan er nu kuldsejlet, fordi der stadig ikke er noget præcist overslag over, hvornår Apple er på fuld kapacitet, hvor meget varme de vil kunne producere, eller om de vil kunne garantere det i 25 år, skriver Ingeniøren.

På den baggrund er man fra Viborg Fjernvarmes side ikke klar til at kaste midler i den omfattende investering, varmepumpeanlægget og transmissionsledningen udgør, forklarer selskabets direktør, Morten Abildgaard.

”Hvis vi ikke kan få 55 MW i 2023, og ikke kan forvente at det er til rådighed i mindst 25 år, så kan det ikke betale sig at planlægge ud fra det. Så det giver det bedre mening at med andre løsninger”, siger han til ing.dk, og bliver bakket op af Mads Hagh, der er rådgiver ved Niras og medforfatter til rapporten.

”Hvis man havde en fast tidshorisont og nogle faste aftaler med Apple ville det nok være noget andet. Men med den usikkerhed der er, er det ikke den bedste løsning. Og jo længere overgangsperioden er, des dyrere bliver det for Viborg”, siger han til Ingeniøren.

The Spark med datacentret i midten skal integreres i byen, så overskudsvarmen kan udnyttes optimalt. Illustration: SparkCity.

Datacenter som hjerte i byen
Afstanden mellem datacentret og byen var altså en afgørende barriere for udnyttelsen af overskudsvarmen. Netop den problematik har det norske initiativ SparkCity taget til sig og fremlagt en mere integreret løsning.

SparkCity vil ganske enkelt placere datacentret – i en noget mere elegant indpakning end man er vant til – midt i byen/et boligområde, og på den måde skabe ’et smart og bæredygtigt loop, hvor overskudsvarme fra centeret leverer termisk energi til hele byen, hvorefter den kommer retur til centeret igen for at blive brugt til køling’, som det hedder.

Teamet bag udviklingen af visionen er den norske ejendomsudvikler Miris i samarbejde med arkitektfirmaet Snøhetta, entreprenøren Skanska, den rådgivende ingeniørvirksomhed Asplan Viak og den finske tech-sværvægter Nokia.

CSR.dk mødte repræsentanter for SparkCity på sidste uges Nordic Edge-konference i Stavanger, og her forklarede account manager fra Nokia, Morten Kveil, om tankerne bag konceptet.

”Datalagring bruger allerede nu helt vilde mængder energi – bare tag Bitcoin, som i sig selv bruger lige så meget strøm, som et mindre land. Og det vil kun blive endnu vildere i fremtiden; vi forudser, at datalagring vil overhale den internationale flytrafik i CO2-udslip inden for en overskuelig årrække, så det siger sig selv, at vi er nødt til at tage hånd om det forbrug og gøre det så bæredygtigt som muligt gennem dels vedvarende energi og dels at udnytte overskudsvarmen”, sagde han.

En sportshal kan være en del af bygningen omkring datacentret. Illustration: SparkCity.

Konkret skal datacentret bygges sammen med faciliteter som fx kurmuligheder og en sportshal, som kan udnytte varmen fra den er på sit højeste (omkring 65 grader) og til den kommer tilbage fra at have varmet boliger op (ca. 15 grader).

Med solceller på taget skal enheden, kaldet The Spark, placeres som et hjerte midt i byen og danne grundlag for en ’Power City’, som er energipositiv ved at producere mere grøn energi i løbet af sin levetid, end den samlet har forbrugt, når alt fra råmaterialer over opførsel til drift regnes med.

Læs også: Der skal bygges grønt for samfundet

SparkCity regner med, at et datacenter på 2 MW er passende til en by med 18.000 indbyggere. Til sammenligning vil Apple-datacentret ved Viborg i første omgang bruge en effekt på 5-7 MW, skriver Ingeniøren.

”Det er fremtidens format, når det kommer til datacentrets position i vores byer som et aktivt element, der ikke kun servicerer vores digitale behov, men også de fysiske. Disse Power Cities kan skaleres og placeres hvor som helst, så potentialet er enormt og behovet vokser”, sagde Morten Kveil.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)