Ansvarligt indkøb handler også om at undvære ting

Selvom en vare kunne være god for forretningen, så er fødevarevirksomheden Fazer Food Services klar til at sige nej tak, hvis den ikke er god for miljøet. Menneskerettighederne skal også være på plads, men det er svært at få sporbarhed i hele forsyningskæden.

Økologisk bananer er blandt de varer med lang holdbarhed, som Fazer Food Services kan acceptere at få sejlet hertil fra Sydamerika..

04.07.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det er dog ikke det eneste felt, Odensevirksomheden er engageret i, når det handler om ansvarlig opførsel. Også på indkøbsfronten har man fokus på bæredygtighed, både i miljø- og samfundsmæssig sammenhæng, fortæller indkøbsdirektør Henning Aae.

”Siden 2012 har vi haft en ny måde at source fx grønsager på. Det betyder, at vi i høj grad prioriterer økologi, sæsonvarer og lokale råvarer. Blandt andet har vi indgået direkte aftaler med mange danske landmænd i forhold til at aftage såvel økologiske som konventionelle råvarer. Det gør det nemmere for landmændene at vide, hvor meget de skal dyrke til os, så de undgår overproduktion”, siger han og fortsætter:

”Samtidig undgår vi at transportere tingene længere end højest nødvendigt. Vi har også en ’no fly-policy’, som betyder at vi eksempelvis ikke får varer med kort holdbarhed fra Sydamerika, men nøjes med varer, der kan holde sig længere og dermed kan sejles hertil. Et eksempel er økologiske bananer, som vi ikke kan få i tilstrækkelige mængder fra Europa”.

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd”, siger indkøbsdirektør Henning Aae. Foto: Fazer Food Services.

Andre råvarer har virksomheden imidlertid sagt fra overfor af forskellige årsager. Et eksempel er fisk og skaldyr på WWF’s røde liste, dvs. arter, der er truede af overfiskeri, forurening eller andre faktorer, som påvirker bestanden negativt.

”Det betyder fx at vi i perioder ikke har tun på menuen, selvom det er populært. Men når vi forklarer vores kunder baggrunden for beslutningen, så er de som oftest forstående, og det er en politik, vi har haft siden 2010, så folk kender den efterhånden”, fortæller Henning Aae.

Konkret indebærer det bl.a., at man går målrettet efter fisk fra mindre både, gerne fanget på line, og produkter, der er MSC-mærkede. Selvom ordningen med kvalitets- og miljøchef, Lonnie Lund-Hansens ord ”ikke er perfekt, fordi den tillader bundtrawl”, så giver den en garanti mod overfiskeri og at der bliver stillet betingelser om, at fiskeriet skal reducere dets miljøpåvirkning og bifangst af andre arter til et bæredygtigt niveau.

Få viden i stedet for at lade som ingenting
Som en del af sit sociale ansvar gør Fazer Food Services også en indsats for at forbedre arbejdsforholdene blandt sine leverandører. Et aspekt som menneskerettigheder er højt på listen, og her arbejder virksomheden på at implementere UN Guiding Principles, så menneskerettighederne på sigt løftes i forsyningskæden. Men det er samtidig et område, som er svære at få indsigt i, jo længere væk, producenterne er i forsyningskæden.

”Vi kan aldrig få 100 procent sporbarhed i vores supply chain, men vi gør selvfølgelig alt det, vi kan. For os handler det om at tilegne os al den viden, vi kan komme i nærheden af og tage ansvar på den baggrund, i stedet for at ’checke sig frem’ ud fra et skema, og så i øvrigt lade som ingenting”, siger Lonnie Lund-Hansen.

En strategi, som Fazer Food Services har stor tiltro til kan være med til at skubbe tingene i den rigtige retning, er den nævnte målsætning om flere økologiske råvarer. Udover de miljømæssige elementer, så har man således også en forventning om, at der er nogle afledte effekter, som alle kan få gavn af, forklarer Henning Aae.

Læs også: Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd. De har noget mere på hjerte, så at sige; de vil også gøre det bedre på en masse andre parametre. Og det passer jo meget godt med vores mission”.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus