Ansvarligt indkøb handler også om at undvære ting

Selvom en vare kunne være god for forretningen, så er fødevarevirksomheden Fazer Food Services klar til at sige nej tak, hvis den ikke er god for miljøet. Menneskerettighederne skal også være på plads, men det er svært at få sporbarhed i hele forsyningskæden.

Økologisk bananer er blandt de varer med lang holdbarhed, som Fazer Food Services kan acceptere at få sejlet hertil fra Sydamerika..

04.07.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det er dog ikke det eneste felt, Odensevirksomheden er engageret i, når det handler om ansvarlig opførsel. Også på indkøbsfronten har man fokus på bæredygtighed, både i miljø- og samfundsmæssig sammenhæng, fortæller indkøbsdirektør Henning Aae.

”Siden 2012 har vi haft en ny måde at source fx grønsager på. Det betyder, at vi i høj grad prioriterer økologi, sæsonvarer og lokale råvarer. Blandt andet har vi indgået direkte aftaler med mange danske landmænd i forhold til at aftage såvel økologiske som konventionelle råvarer. Det gør det nemmere for landmændene at vide, hvor meget de skal dyrke til os, så de undgår overproduktion”, siger han og fortsætter:

”Samtidig undgår vi at transportere tingene længere end højest nødvendigt. Vi har også en ’no fly-policy’, som betyder at vi eksempelvis ikke får varer med kort holdbarhed fra Sydamerika, men nøjes med varer, der kan holde sig længere og dermed kan sejles hertil. Et eksempel er økologiske bananer, som vi ikke kan få i tilstrækkelige mængder fra Europa”.

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd”, siger indkøbsdirektør Henning Aae. Foto: Fazer Food Services.

Andre råvarer har virksomheden imidlertid sagt fra overfor af forskellige årsager. Et eksempel er fisk og skaldyr på WWF’s røde liste, dvs. arter, der er truede af overfiskeri, forurening eller andre faktorer, som påvirker bestanden negativt.

”Det betyder fx at vi i perioder ikke har tun på menuen, selvom det er populært. Men når vi forklarer vores kunder baggrunden for beslutningen, så er de som oftest forstående, og det er en politik, vi har haft siden 2010, så folk kender den efterhånden”, fortæller Henning Aae.

Konkret indebærer det bl.a., at man går målrettet efter fisk fra mindre både, gerne fanget på line, og produkter, der er MSC-mærkede. Selvom ordningen med kvalitets- og miljøchef, Lonnie Lund-Hansens ord ”ikke er perfekt, fordi den tillader bundtrawl”, så giver den en garanti mod overfiskeri og at der bliver stillet betingelser om, at fiskeriet skal reducere dets miljøpåvirkning og bifangst af andre arter til et bæredygtigt niveau.

Få viden i stedet for at lade som ingenting
Som en del af sit sociale ansvar gør Fazer Food Services også en indsats for at forbedre arbejdsforholdene blandt sine leverandører. Et aspekt som menneskerettigheder er højt på listen, og her arbejder virksomheden på at implementere UN Guiding Principles, så menneskerettighederne på sigt løftes i forsyningskæden. Men det er samtidig et område, som er svære at få indsigt i, jo længere væk, producenterne er i forsyningskæden.

”Vi kan aldrig få 100 procent sporbarhed i vores supply chain, men vi gør selvfølgelig alt det, vi kan. For os handler det om at tilegne os al den viden, vi kan komme i nærheden af og tage ansvar på den baggrund, i stedet for at ’checke sig frem’ ud fra et skema, og så i øvrigt lade som ingenting”, siger Lonnie Lund-Hansen.

En strategi, som Fazer Food Services har stor tiltro til kan være med til at skubbe tingene i den rigtige retning, er den nævnte målsætning om flere økologiske råvarer. Udover de miljømæssige elementer, så har man således også en forventning om, at der er nogle afledte effekter, som alle kan få gavn af, forklarer Henning Aae.

Læs også: Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd. De har noget mere på hjerte, så at sige; de vil også gøre det bedre på en masse andre parametre. Og det passer jo meget godt med vores mission”.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

Lidl Danmark

CSR Intern, Efterår 2024

Vil du have erfaring på CV’et fra Europas største dagligvarekæde og være med til at gøre en forskel inden-for den grønne dagsorden? Og ønsker du at få hands-on erfaring med ’Corporate Social Responsibility’ (CSR) opgaver? Så er det måske dig, der er vores kommende CSR-praktikant til Lidl Danmark til efteråret 2024.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark