Amerikanske virksomheder køber stort ind af vedvarende energi

Flere store amerikanske virksomheder vælger at trodse Donald Trumps holdninger til klimaændringer og investerer i stigende grad i vedvarende energi. Det gavner industriens mål om en CO2-reducering.

Ifølge det amerikanske medie St. Louis Post-Dispatch investerer flere store amerikanske virksomheder i vedvarende energi. Og det er godt for industrien. Arkivfoto..

26.06.2017

CSR.dk

I USA investerer store virksomheder i øjeblikket i vedvarende energi som aldrig før. Nogle af disse er Walmart og General Motors - og deres investeringer har betydning for industrien.

Læs også: Cirkulær økonomi skal redefinere vækst

Således skriver St. Louis Post-Dispatch, at virksomhederne er med til at drive væksten i en industri, der ses som nøglen til reducering af CO2-udslippet i USA.

Sidste år blev næsten 40 procent af de amerikanske vind-kontrakter underskrevet af virksomheder sammen med universitets- og militærkunder. Ifølge American Wind Energy Association var tallet på blot fem procent i 2013.

Vedvarende energikilder er konkurrencedygtige
En stigning som denne skyldes i høj grad lavere elregninger. Virksomheder som General Motors ser vedvarende energi som konkurrencedygtig, og så er prisen på disse ofte billigere end konventionelle energikilder.

Derfor har bilproducenten indgået aftaler med to vindmølleparker i Texas. Her skal energien bruges til et bredt omfang af virksomhedens faciliteter, herunder den selskabets amerikanske SUV-fabrik i Arlington.

Ifølge Rob Threlkeld, der er GM's globale direktø for vedvarende energi, har selskabet allerede sparet næsten 34 millioner kroner om året på verdensplan. Og skal man tro Rob Threlkeld, skyldes besparelsen, at vind- og solenergi er blevet billigt, skriver St. Louis Post-Dispatch.

Amerikanske virksomheder følger egen dagsorden
Den voksende efterspørgsel efter grøn energi kommer i kølvandet på den amerikanske præsident Donald Trumps besked om, at USA trækker sig fra Paris-aftalen. Ifølge St. Louis Post-Dispatch forfølger flere amerikanske virksomheder deres egne energidagsordener uafhængig af den politik, der bliver bestemt i Washington.

Læs også: Grønne vinde for fremtidens containerskibe

I løbet af de sidste fire år har virksomheder indgået kontrakter for cirka 7 gigawatt af vedvarende energi - det er nok til at få strøm i mere end én million boliger. Ifølge Edison Foundation Institute for Electric Innovation forventes tallet at stige til 60 GW i 2025.

Alene i år har Home Depot, T-Mobile, Goldman Sachs og General Mills annonceret store investeringer i vedvarende energi. Disse investeringer kaldes også PPA'er og er 10 til 20-årige kontrakter, hvor ejeren af et stort sol- eller vindprojekt sælger elektricitet til store kunder - ofte til lavere priser end dem, der opkræves af forsyningsvirksomheder.

Energikilder til attraktive priser
Med sådanne aftaler får brugerne blandt andet mulighed for at købe vedvarende energi til attraktive priser uden forudgående investering. Ifølge Mark Vanderhelm, der er energidirektør hos Walmart, er virksomheden halvvejs i kampen om at nå sit mål om at købe 50 procent af sin strøm fra vedvarende energikilder inden 2025.

Mens kæden har installeret solpaneler på hundredevis af butikker, har den også købt meget af sin grønne energi via to PPA'er:

Læs også: Virksomheder til EU: I skal fortsat være klimafrontløbere

"For at kunne nå koncernens mål, kan vi ikke nøjes med at gøre en indsats ude i butikkerne. Vi har simpelthen ikke nok tagareal", siger Mark Vanderhelm.

Ikea som undtagelse
Som en undtagelse findes Ikea, der foretrækker at eje de vedvarende energikilder, der anvendes i de amerikanske varehuse, herunder solcelleanlæg på taget og to vindmølleparker i Texas og Illinois.

Tilgangen er en del af det svenske selskabs langsigtede strategi, der går ud på at eje alle butikker, fabrikker og det land, de er bygget på.

Siden 2014 har næsten 100 store globale virksomheder forpligtet sig til at overgå til 100 procent vedvarende energi gennem et partnerskab med The Climate Group, der arbejder mod at reducere drivhusgasemissioner.

Mange virksomheder ser med fra sidelinjen
Men selvom to nye virksomheder om måneden tager del i indsatsen, er der stadig mange, der ser med fra sidelinjen, skriver St. Louis Post-Dispatch. Det skyldes blandt andet, at de mangler et overordnet internt bæredygtighedsmandat, eller fordi kontrakterne er for lange.

Læs også: "Ingen kan gøre det alene"

Derudover har mange små og mellemstore virksomheder også svært ved at drage fordel af den vedvarende energi. Det skyldes blandt andet, at mange mindre projekter har en tendens til at afhænge af de lokale incitamenter.

Alligevel forventer eksperter i industrien, at amerikanske virksomheder vil fortsætte deres ambitiøse offentlige forpligtelser til at øge vedvarende energi i fremtiden.

- EL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001:2022 Foundation – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer i informationssikkerhed med den internationale certificering fra PECB.

Dato

01.05.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online