Amazon vil assistere lagerarbejder med armbånd, men møder kritik

Et skridt i retning af mere overvågning og mindre privatliv, lyder kritikken af det armbånd, Amazon har taget patent på til potentielt af spore sine lageransattes gøren og laden i effektivitetens navn.

De ansatte på Amazons enorme fulfillmentcentre kan måske se frem til at skulle bruge et armbånd, der potentielt kan spore dem hele arbejdsdagen. Arkivfoto: Amazon.

08.02.2018

CSR.dk

Et armbånd, der udsender højfrekvente toner for at guide medarbejderens hænder de rigtige steder hen i plukkearbejdet på et enormt lager. På papiret lyder det som et praktisk hjælpemiddel, men realiteten kan være noget mere bekymrende, skriver New York Times

Læs også: Amazon fortsætter rooftop-solenergiudbygning

Sådan lyder det fra eksperter som reaktion på det patent, den amerikanske onlinehandelsgigant Amazon fik tildelt i sidste uge. Patentet omhandler et armbånd designet til ’ultrasonisk sporing af en medarbejders hænder’ for at ’overvåge udførelsen af tildelte opgaver’, som det hedder i ansøgningen, der blev indsendt tilbage i marts 2016.

Teorien er at armbåndet via ultrasoniske signaler og radiotransmissioner så at sige ’holder øje’ med, hvor den ansattes hænder er i forhold til forskellige kasser med varer og leverer “haptisk feedback” (vha. følesansen) for at styre medarbejderen hen til den rette kasse.

Ifølge Amazon er idéen af strømline tidsforbrugende opgaver, såsom ordrebehandling og -pakning. Med hjælp fra armbåndet kan ansatte håndtere ordrer hurtigere.

Men med NY Times ord falder patentet ned midt i en større diskussion overvågning og privatliv på arbejdspladsen. For hvad nu hvis et sådant armbånd ikke alene sporer dit arbejde, men også ’sladrer’ til chefen, når man holder pause, strækker sig, går på toilettet etc.?

Den menneskelige robot
Denne ’dystopiske vision’, som den amerikanske avis kalder ovenstående scenarie, får kritikere til at pege på, at et værktøj som Amazons armbånd kan føre til at menneskelige ansatte i højere grad bliver behandlet som de robotter, selskabet allerede har i tusindvis af, og som er et stort investeringsområde.

Tidligere og nuværende ansatte hos den Seattle-baserede mastodont er bekendt med lignende typer teknologier, der allerede er i brug, og vil ifølge NY Times ikke være overraskede over at se det nu patenterede armbånd blive til virkelighed.

”Efter at have arbejdet et år på fabrikken, havde jeg det som om, at jeg var blevet til en version af de robotter, jeg arbejdede sammen med. Der var ikke tid til at gå på tønden. Du skulle behandle den enkelte vare på sekunder og så videre i teksten. Nåede du ikke dine mål, blev du fyret”, fortæller Mas Crawford, der har arbejdet på et af Amazons britiske fulfillmentcentre, til NY Times.

Selvom han godt kan se, at armbåndet måske kan spare noget tid og nogle kræfter, så peger han også på, at sporingen var ”forfølgelsesagtig”, og han frygter at det kan føre til uretfærdig behandling af ansatte, hvis systemet vurderer, at deres hænder er ”på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt”.

Kun til gavn for de ansatte
Amazon afviser imidlertid de dystre (bag)tanker omkring patentet og dets mulige implikationer, og understreger at armbåndet kun er tiltænkt som et redskab, der skal gøre hverdagen lettere for lagermedarbejderne.

”Spekulationerne omkring dette patent er misforståede. Ansatte bruger dagligt håndholdte skannere til at check lagerbeholdninger og håndtere ordrer i virksomheder verden over. Hvis denne idé bliver implementeret vil den i fremtiden kunne forbedre processen for vores fulfillmentansatte. Ved at flytte udstyr til deres håndled, kan vi frigøre deres hænder fra scannere og deres øjne fra computerskærme”, skriver Amazon i en udmelding ifølge Geekwire.

Læs også: Skal virksomheder blande sig i overvægtige ansattes sundhed?

Både NY Times og Geekwire pointerer, at massevis af virksomheder, herunder Amazon, indgiver og får tildelt store mængder patenter, uden at disse nødvendigvis bliver til virkelighed. Men at virksomheder i stigende grad søger at bruge kunstig intelligens (AI) og anden teknologi til at forbedre effektiviteten, og at det også bliver brugt til overvågning, er en kendt sag, påpeger avisen, med henvisning til selskaber i både USA og England, der på hver deres måde har illustreret tendensen de seneste år.

-AK

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen