Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton

Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.

Region Hovedstaden har bidraget med nedrivningsbeton fra Bispebjerg Hospital til projektet. Foto: Norrecco. .

24.03.2023

CSR.dk

Norrecco, FLSmidth, Aalborg Portland, Unicon, MIS Recycling og Pelcon Material & Testing er nu gået sammen for at udvikle den bedst mulige teknologi til at erstatte nyopgravet sten og sand i beton med sekundære råstoffer fra nedrivningsbeton.

Med de knusemetoder og processer, der i dag er tilgængelige, er det kun den grove stenfraktion fra nedrivningsbeton, der bliver genanvendt i ny beton, og det er stadig i begrænset omfang.

Størstedelen af stenfraktionen og de mindre partikler af sand og cement på 0-4 mm bliver downcyclet – det vil sige brugt som eksempelvis fyldmaterialer og bærelag under asfalt.

Derfor skal projektet nu se på, hvordan man kan sikre, at materialerne ikke gå til vejbrug, fortæller Jette Bjerre Hansen, udviklings- og bæredygtighedschef hos Norrecco, der behandler jord-, bygge og anlægsaffald.

Læs også: Presset på betonbranchen for grøn omstilling stiger

”Vi kan ikke fortsætte med at forbruge råmaterialer i det omfang, vi ser i dag. Byggeaffald bør behandles som en ressource til fremtidens byggeri og infrastruktur. Kunsten er derfor at udvinde sten, sand og cement fra kvalitetsbeton som fraktioner, der kan genbruges igen og igen i et lukket, cirkulært forløb, hvor de ikke ender deres livscyklus som vejmaterialer før tid.”

Hun bakkes op af Bodil Recke, head of green Innovation hos FLSmidth, der mener, at branchen har brug for teknologier, som har en mere nænsom knusemetode og som kan adskille nedrevet beton i sten, sand og cement.

”Med projektet vil vi udvikle metoder og teknologi til at bevare råstoffernes oprindelige kvaliteter og samtidigt reducere den samlede CO2-udledning i forhold til konventionel betonproduktion. Derfor har vi sammensat et partnerskab, der både rummer producenter af cement og beton, affaldsbehandlere, leverandører af udstyr og eksperter i betonanalyser og -test,” siger hun.

Udover den nye teknologi vil projektets seks partnere også udvikle og afprøve de teknologiske muligheder for at forædle cementfraktionen, så den kan genanvendes i ny cementproduktion.

Internationalt potentiale
Ifølge parterne er der desuden et betydeligt klima- og ressourcemæssigt potentiale i at finde nye løsninger til genanvendelse af nedrivningsbeton til cirkulær produktion i et ”closed loop” – det vil sige et lukket kredsløb, hvor 100 procent af nedrivningsbetonen bliver genanvendt igen og igen.

Herhjemme skal de sekundære råstoffer fra oparbejdningsprocesserne eksempelvis kunne anvendes i de veletablerede produktioner af både cement og beton hos virksomheder som Aalborg Portland og Unicon.
Men der er ifølge Bodil Recke også et stort internationalt potentiale for projektets teknologi og metoder.

Læs også: Halm og gips truer betons byggerimonopol

”Som udstyrsleverandør til cementindustrien på globalt plan er det nærliggende for os at kunne tilbyde løsninger til at reducere både klima- og ressourcebelastningen. Vi har også styrken til at kunne få projektets teknologiske løsninger ud på et internationalt marked. Vi håber på baggrund af projektet at kunne fremme Danmarks eksport af løsninger til den grønne omstilling og være med til at drive udviklingen af sektoren på globalt plan,” siger hun.

Projektet løber over en 3-årig periode, og er støttet af MUDP – Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.

Region Hovedstaden er sparringspartner i projektet og har bidraget med nedrivningsbeton fra Bispebjerg Hospital til projektet sammen med nedrivningsvirksomheden P. Olesen.

- HCL

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

08.05.2024CSR.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Styrk din virksomheds ansvarlighed: Effektiv styring af værdikæden

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online