Alle vil med på blockchain-vognen

Blockchain er udset til at revolutionere arbejdet med supply chains og nye produkter, virksomheder og pilotprojekter vælder frem.

Blockchain er på vej frem i en lang række brancher..

18.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

”Man kan sige at blockchain vil gøre det samme for transaktioner, som internettet har gjort for kommunikation,” siger Babs Rangaiah, som er partner i rådgivningsvirksomheden IBM iX, der er specialiseret i brugen af IBM’s blockchain-teknologi.

Læs mere: Mærsk starter nyt projekt mod madspild

Det er noget af en påstand, men Babs Rangaiah sammenligner i dag med 1992 i internettets udvikling.

”Vi havde ingen ide om hvad der var muligt og hvornår. Vi havde en idé om hvad det kunne gøre, men ikke hvor hurtigt det ville blive virkelighed. Det er der vi er med blockchain”, fortsætter han.

Teknologien er da også allestedsnærværende i samtaler om fremtidens forretning og særligt i forhold til arbejdet med supply chain. Her er der to spor, der dominerer: shippingdokumentation og gennemsigtighed med tilhørende sporbarhed i leverandørkæden.

Shipping: det bliver meget hurtigere og billigere
Det globale blockchainmarked i supply chain-branchen vil runde en værdi på 2,5 mia. kr. i 2023, og teknologien er udset til inden længe at revolutionere shippingindustrien i hele verden.

Det er især den mulige digitalisering og det indbyggede farvel til manuelt papirarbejde, som vil komme til at gøre en forskel. Det ved Maersk, der sammen med IBM har etableret et blockchainselskab. Udover rederierne skal producenter, banker, forsikringsselskaber, speditører og stribevis af myndigheder med på vognen og blive enige om en fælles platform.

Lykkes det, vil det til gengæld også betyde, at de dokumentationsprocesser, der i dag tager dagevis, vil kunne barberes ned til minutter, ofte uden menneskelig indblanding.

Den udvikling er der ikke overraskende en del virksomheder, der har set sig lune på. Et konsortium bestående af bryggeriet AB InBev, konsulentvirksomheden Accenture, shippingselskabet APL (der er ejet af verdens tredjestørste rederi, franske CMA CGM) og logistikgiganten Kuehne + Nagel, har testet en blockchain-baseret platform.

Man benyttede sig af digitaliseret shippinginformation på en blockchainplatform for 12 rigtige forsendelser til 12 forskellige destinationer med 12 forskellige regelsæt. Denne test bekræftede, at blockchain kan reducere omkostningerne til shipping og øge gennemsigtigheden i forsyningskæden.

Forsøg med gennemsigtige leverandørkæder
Med knap så store finansielle perspektiver er en del af den vestlige verdens største fødevare- og detailvirksomheder også ved at se på, hvad blockchain kan gøre for dem. CSR.dk har udvalgt et par eksempler:

Detailgiganterne Walmart og JD.com fra Kina har slået sig sammen med det kinesiske universitet Tsinghua om udviklingen af en løsning som skal øge fødevaresikkerheden i Kina gennem langt bedre sporbarhed. Det projekt er inspireret af Walmart og IBM’s samarbejde om fødevaresikkerhed i USA, et initiativ som bakkes op af en række andre store spillere inden for fødevarer og detail.

Coca-Cola er til gengæld gået sammen med det amerikanske udenrigsministerium om at udvikle en blockchain-løsning til kampen mod tvangsarbejde.

For Coca-Cola handler det om at øge gennemsigtigheden og effektiviteten af den verifikationsproces, der er relateret til arbejdsvilkår i deres forsyningskæde, hvor især forholdene i sukkerproduktionen har været under beskydning. Der er konstateret børnearbejde, tvangsarbejde, for mange arbejdstimer, og problemer med rettigheder til jord og adgang til vand.

Unilever har etableret et pilotprojekt, der med blockchain vil styre transaktioner i virksomhedens the-leverandørkæde. I projektet samarbejder Unilever med den britiske supermarkedskæde Sainsbury's og emballagevirksomheden Sappi samt tre banker; BNP Paribas, Barclays og Standard Chartered.

Læs mere: Ben & Jerry’s lancerer nyt klimainitiativ baseret på blockchain-teknologi

Sammen med fire teknologistartups vil gruppen udvikle et system, der kan spore og verificere kontrakter for theproducenter i Malawi. Formålet med projektet er at give de landmænd, der er fokuseret på at bruge miljømæssigt bæredygtige metoder, fortrinsret i forhold til prissætning.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Globale værdikæder

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

08.05.2024CSR.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Styrk din virksomheds ansvarlighed: Effektiv styring af værdikæden

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online