Afgifter bremser elbilerne på de danske veje

Udviklingen sker langsommere end ventet for de stadig unge elbiler. Indfasningen af afgifter har medført et markant fald i salget af elbiler i 2016, men regeringen har ikke intentioner om at droppe strategien.

Sidste år vedtog Venstre-regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre at indfase afgifter på elbiler, først med 20 procent i 2016 og så med 40 procent i 2017. Fra år 2020 er det planen, at elbilerne skal være fuldt beskattede..

08.12.2016

CSR.dk

Selvom Danmark ligger i toppen, når det handler om at producere bæredygtig strøm, sidder vi fast i et noget lavere gear, når det kommer til transportsektorens grønne omstilling, skriver Information.

Læs også: Danmark sakker bagud på elbiler

Siden Venstre-regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre sidste år vedtog at indfase afgifter på elbiler, først med 20 procent i 2016 og så med 40 procent i 2017, er salget gået kraftigt ned ad bakke. Fra år 2020 er det planen, at elbilerne skal være fuldt beskattede.

I 2015, før afgifternes indtog, blev der solgt 4.523 elbiler i Danmark. Det foreløbige tal for 2016 er 958. Samtidig er 400 elbiler dog blevet af-registreret, hvilket betyder, at den reelle stigning i antallet af elbiler på de danske veje er 558.

”Det betyder så, at elbilerne kommer senere til Danmark end til andre lande omkring os”, siger Søren Jacobsen, chefkonsulent i interesseorganisationen Dansk Elbil Alliance.

Han har svært ved at se, hvilke alternativer Danmark har, når det handler om at nedbringe CO2-udslippet i transportsektoren. Og han frygter, at salget af elbiler vil gå helt i stå, hvis ikke den kommende forhøjelse som minimum bliver udsat.

Læs også: Nyt samarbejde kobler elbiler på elnettet

Ingen udsigt til tilbagetrækning
Da afgifterne blev vedtaget skønnede Skatteministeriet, at salget af elbiler trods prisstigningen ville nå 1.800 i 2016. Selvom salget pt. kun har nået det halve, har Venstre ikke intentioner om at droppe afgifterne.

”Nej, indfasningen af afgifter på elbiler kommer til at fortsætte”, siger Louise Schack Elholm, skatteordfører hos Venstre, til Information. Hun tilføjer:

”Der er ikke finansiering til at fjerne den. Ellers skal pengene jo tages fra de almindelige bilejere”.

På den anden side kan hun ikke sige, hvad der vil ske, når partierne bag forliget i løbet af december mødes for at evaluere dets konsekvenser. Kun at Venstre som udgangspunkt ønsker at holde fast i indfasningen.

At salget af elbiler er faldet drastisk, bekymrer ikke skatteordføreren. Hun udtaler til Information, at Danmark ikke skal drive udviklingen af elbiler, og at hun allerede ser en stor rabat på elbiler, i form af den 20 procents og ikke 100 procents beskatning.

Læs også: Renault på vej med 450 elbiler i København

Hvis planetens temperaturstigningen skal holdes på to grader, som er en del af klimaaftalen fra Cop21, skal der i 2040 køre 700 millioner elbiler rundt på kloden, estimerer det Internationale Energiagentur, IEA. Lige nu peger beregninger fra agenturet dog på, at det tal kun vil nå op på 150 millioner.

-CHM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram får besparelser med solcelleanlæg

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Novo-ejer donerer en halv milliard til klimarobuste fødevarer

14.06.2024CSR.dk

Klimarådet: Det offentlige kan gå forrest for at nedbringe danskernes klimaaftryk

14.06.2024CSR.dk

Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab

13.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Madspild er det usynlige klimaproblem

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C