Aarhus Vand er første kunde af klimavenlige betonrør

Betonproducenten IBF barberer mere end 50 procent af CO2-udledningen fra sine betonrør ved at droppe cement i blandingen. Aarhus Vand er den første kunde til de klimavenlige rør, der direkte kan erstatte traditionelle betonrør.

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 procent af den globale CO2-udledning. Arkivfoto..

18.10.2022

CSR.dk

Den danske betonproducent IBF lancerer nu en klimavenlig nyhed til bygherrer og entreprenører i form af betonrør, der er fremstillet helt uden brug af cement.

Rørene mere end halverer CO2-aftrykket sammenlignet med almindelige betonrør, og resultatet er opnået uden at gå på kompromis med styrke, mål, modstandsdygtighed over for slitage og udvaskning af skadelige stoffer fra rørene.

Den første kunde til de cementfrie betonrør er forsyningsvirksomheden Aarhus Vand, der leverer drikkevand og håndterer spildevand for 350.000 privat- og erhvervskunder i Aarhus-området.

”Det er super, at Aarhus Vand vælger at gå forrest med det her projekt. Vi har lagt mange timer og penge i udviklingen af de cementfrie betonrør, som vi er meget stolte af og virkelig tror på. Lige nu er rørene lidt dyrere end almindelige betonrør, men i takt med stigende efterspørgsel forventer vi, at prisen bliver konkurrencedygtig”, siger Jesper K. K. Bang, ingeniør og afdelingschef i IBF.

Læs også: Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer

En ny strækning på 600 meter med de cementfrie betonrør står nu færdig på Lykkesholms Allé i Aarhus-bydelen Viby.

”Det er generelt en udfordring at reducere CO2-udledningen i anlægsarbejdet, fordi der benyttes mange store, dieseldrevne maskiner og beton, som har et højt CO2-aftryk. De cementfrie betonrør fra IBF er en nyhed, som understøtter hele den bevægelse, Aarhus Vand er inde i for at reducere vores CO2-aftryk. Det er et meget velkomment bidrag”, siger Morten Østergaard Nielsen, projektchef i Aarhus Vand.

Cementproduktion udleder CO2
Cement har historisk set været en uundværlig ingrediens i opskriften bag beton, hvor det fungerer som bindemiddel i blandingen af sand, sten og vand.

Men ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 procent af den globale CO2-udledning.

Ifølge Aarhus Vand rammer de cementfrie betonrør derfor lige ned i forsyningsvirksomhedens målsætning om at opfylde FN's 17 Verdensmål, hvor tiltag på klima- og miljøområdet er i højsædet.

Læs også: Betonvirksomhed: Grønt behøver ikke betyde dyrt

Aarhus Vand arbejder blandt andet med klimasikring af fælleskloakerede områder, hvor regn og spildevand i dag løber i de samme rør, men fremover skal skilles ad i separate ledninger.

Det skal forhindre blandingen af regnvand og rå spildevand i at løbe over og ud i naturen ved kraftig regn og skybrud. Og klimasikringen kræver, at der bliver lagt nye betonrør i jorden.

”Vi arbejder med en strategi, hvor vi nogle steder leder regnvand på overfladen i stedet for i rør under jorden for at mindske CO2-aftrykket. Men mange steder er vi stadig nødt til at lægge nye rør i jorden, og projektet med de cementfrie betonrør viser, at vi kan opnå en konkret og ikke uvæsentlig CO2-besparelse”, siger Morten Østergaard Nielsen.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)