Aarhus Vand er første kunde af klimavenlige betonrør

Betonproducenten IBF barberer mere end 50 procent af CO2-udledningen fra sine betonrør ved at droppe cement i blandingen. Aarhus Vand er den første kunde til de klimavenlige rør, der direkte kan erstatte traditionelle betonrør.

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 procent af den globale CO2-udledning. Arkivfoto..

18.10.2022

CSR.dk

Den danske betonproducent IBF lancerer nu en klimavenlig nyhed til bygherrer og entreprenører i form af betonrør, der er fremstillet helt uden brug af cement.

Rørene mere end halverer CO2-aftrykket sammenlignet med almindelige betonrør, og resultatet er opnået uden at gå på kompromis med styrke, mål, modstandsdygtighed over for slitage og udvaskning af skadelige stoffer fra rørene.

Den første kunde til de cementfrie betonrør er forsyningsvirksomheden Aarhus Vand, der leverer drikkevand og håndterer spildevand for 350.000 privat- og erhvervskunder i Aarhus-området.

”Det er super, at Aarhus Vand vælger at gå forrest med det her projekt. Vi har lagt mange timer og penge i udviklingen af de cementfrie betonrør, som vi er meget stolte af og virkelig tror på. Lige nu er rørene lidt dyrere end almindelige betonrør, men i takt med stigende efterspørgsel forventer vi, at prisen bliver konkurrencedygtig”, siger Jesper K. K. Bang, ingeniør og afdelingschef i IBF.

Læs også: Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer

En ny strækning på 600 meter med de cementfrie betonrør står nu færdig på Lykkesholms Allé i Aarhus-bydelen Viby.

”Det er generelt en udfordring at reducere CO2-udledningen i anlægsarbejdet, fordi der benyttes mange store, dieseldrevne maskiner og beton, som har et højt CO2-aftryk. De cementfrie betonrør fra IBF er en nyhed, som understøtter hele den bevægelse, Aarhus Vand er inde i for at reducere vores CO2-aftryk. Det er et meget velkomment bidrag”, siger Morten Østergaard Nielsen, projektchef i Aarhus Vand.

Cementproduktion udleder CO2
Cement har historisk set været en uundværlig ingrediens i opskriften bag beton, hvor det fungerer som bindemiddel i blandingen af sand, sten og vand.

Men ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 procent af den globale CO2-udledning.

Ifølge Aarhus Vand rammer de cementfrie betonrør derfor lige ned i forsyningsvirksomhedens målsætning om at opfylde FN's 17 Verdensmål, hvor tiltag på klima- og miljøområdet er i højsædet.

Læs også: Betonvirksomhed: Grønt behøver ikke betyde dyrt

Aarhus Vand arbejder blandt andet med klimasikring af fælleskloakerede områder, hvor regn og spildevand i dag løber i de samme rør, men fremover skal skilles ad i separate ledninger.

Det skal forhindre blandingen af regnvand og rå spildevand i at løbe over og ud i naturen ved kraftig regn og skybrud. Og klimasikringen kræver, at der bliver lagt nye betonrør i jorden.

”Vi arbejder med en strategi, hvor vi nogle steder leder regnvand på overfladen i stedet for i rør under jorden for at mindske CO2-aftrykket. Men mange steder er vi stadig nødt til at lægge nye rør i jorden, og projektet med de cementfrie betonrør viser, at vi kan opnå en konkret og ikke uvæsentlig CO2-besparelse”, siger Morten Østergaard Nielsen.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online