Aarhus klimainvesterer for 1,4 milliarder

Den jyske hovedstad har gang i adskillige klimatilpasningstiltag, der skal sikre byen mod oversvømmelser. Senest er et 900 meter langt kæmperør blevet færdigt.

Aarhus Å er et centralt værktøj, når byen i fremtiden skal håndtere store vandmængder fra forventede skybrud..

21.08.2015

CSR.dk

Gennem de senere år har Aarhus, i lighed med en række andre danske byer, oplevet store skybrud med massive oversvømmelser og voksende millionregninger for oprydning til følge. Derfor har bystyret besluttet sig for at investere i alt 1,4 milliarder kroner over 10 år frem til 2020 i en lang række tiltag, der skal sikre byen mod fremtidige vandmasser, når de største regnskyl rammer den jyske østkyst, skriver TV2 Østjylland.

Læs også: Ny klimapartner til Aarhus Kommune

Arbejdet med klimaplanerne har stået på siden 2010 og et af de seneste projekter, der er blevet færdiggjort, er et 900 meter langt rør, 10 meter under jorden og 2,2 meter i diameter, der løber hele vejen under byen og kan lede store mængder regn og spildevand væk fra de centrale områder omkring Aarhus å.

Og for at tage imod vandmængderne har det kommunalt ejede selskab Aarhus Vand, der også er bygherre på kæmperøret, anlagt otte nye spildevandsbassiner, der kan opmagasinere det urensede vand indtil der er plads i byens renseanlæg.

Tidligere er vandet blevet ledt direkte ud i åen og videre ud i havnen, men med de nye tiltag vil vandkvaliteten her blive løftet op på et niveau, hvor man faktisk vil kunne bade i det, sådan som man kender det fra København.

Et andet nyligt færdiggjort tiltag relateret til de konsekvenser ved klimaforandringerne, Aarhus forventer at skulle imødegå, er det sluseanlæg med tilhørende dige, kommunen har opført ved Dokk 1, byens nye hovedbibliotek, hvor Aarhus Å munder ud i havnen. Anlægget skal holde havvandet ude fra midtbyen ved højvande og samtidig gøre det muligt at kontrollere vandstanden i åen.

Læs også: Aarhus vil ikke længere være Fairtrade-by

Slusen lukker automatisk, når vandstanden er 1,4 m over normal vandstand. Med diget på plads, kan vandet i Aarhus Bugt frem over stige 2,5 meter over daglig vandstand uden at skabe oversvømmelse i midtbyen. Den højeste vandstand, der nogensinde er målt i bugten, er 1,8 meter over normalen.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle