40 ejendomme bidrager med jord til kæmpe natur- og miljøprojekt

Der har været stor lokal opbakning til et nyt skov- og naturområde i Assens Kommune, som skal sikre rent drikkevand, optage CO2 og reducere udledningen af kvælstof til havet. Efter den første jordfordeling skifter mere end 600 hektar jord nu ejer.

Det er i Holmehave, at den 600 hektar store skov skal plantes. Foto: Landbrugsstyrelsen..

11.10.2023

CSR.dk

Der er blevet byttet jord på kryds og tværs ved Holmehave i Assens Kommune, og en vigtig milepæl blev nået, da første runde af jordfordeling i området blev afsluttet for nylig.

Her har ejerne af mere end 40 ejendomme bidraget med jord til Holmehave Naturprojekt: et stort skov- og vådområde, der skal løse en række vigtige samfundsformål, og konkret binder Verninge Mose og Åsemosen sammen.

Læs også: På ti år har samarbejde skabt grobund for 122 Folkeskove

”Det er ret unikt, at så mange lodsejere vælger at deltage i en så stor øvelse, hvor de bytter jord på kryds og tværs, fordi de kan se potentialet i projektet og samtidig opnår erhvervsmæssige fordele. Derfor er jeg meget stolt af og glad for det store samarbejde, vi har med lodsejerne,” siger Jannik Seslef, projektleder i Assens Kommune.

En håndsrækning
Det nye skov- og vådområde ved Holmehave nær Tommerup bliver skabt i samarbejde mellem Assens Kommune, VandCenter Syd, Hedeselskabet og lodsejerne i området.

Landbrugsstyrelsen hjælper projektdeltagerne med at skaffe de nødvendige jordarealer, så det nye skov- og vådområde kan etableres.

Når området er etableret, vil det reducere udvaskning af kvælstof til Odense Fjord med mindst 10 ton pr. år og dermed medvirke til et bedre vandmiljø. Derudover vil det kommende natur- og skovområde gavne klimaet ved at optage CO2 og beskytte grundvandet.

Læs også: Børsnoteret virksomhed planter kæmpeskov

Holmehave er hjemsted for Danmarks største kildeplads, der kan levere op imod halvdelen af alt det vand, VandCenter Syds forbrugere har brug for. Projektet udgør derfor en vigtig beskyttelse af fremtidens drikkevand.

”Med erhvervelse af et stort sammenhængende areal, sikrer vi grundlaget for at kunne udvikle et varieret skov- og naturområde, der både binder CO2, sikrer grundvandet og skaber rammerne for en fremadrettet naturudvikling. Vi er således stolte af at kunne spille en aktiv rolle i dette offentligt/private samarbejde, om at udvikle en multifunktionel anvendelse af arealerne i Holmehave,” siger Casper Sandfeld, der er ejendoms- og projektudviklingschef i Hedeselskabet.

600 hektar jord har skiftet hænder
Når et nyt skov- eller vådområde skal etableres, sker det ofte ved jordfordeling, hvor lodsejere lægger jord til projektet, mod at de får et tilsvarende landbrugsareal et andet sted. På den måde kan man få et markant større sammenhængende projektareal at arbejde med.

Det er Landbrugsstyrelsen, som forhandler med lodsejerne og indgår aftaler om ejerskifte og køb og salg af jord. Og den første forhandlingsrunde med lodsejerne betyder, at projektet har fået yderligere 302 hektar jord at udvikle sig på.

”Vi er rigtig glade for, at der blandt lodsejerne i området har været stor opbakning til projektet, og at så mange har tilbudt at lægge jord til det nye område. Det er kun med de lokales hjælp, at det kan lade sig gøre at samle så stort et projektområde”, fortæller Erik Blaabjerg, der er jordfordelingsplanlægger i Landbrugsstyrelsen.

Læs også: Ny EU-forordning: Virksomheder skal bevise, at deres varer ikke er skyld i skovrydning

Jordfordelingen fortsætter
Nu fortsætter forhandlingerne med de øvrige lodsejere i området nær Tommerup, og parterne bag projektet håber, at flere lodsejere vil være med.

”Det har et kæmpe potentiale, når vi samarbejder med lodsejere på den her måde, da vi kan forfølge langt flere samfundsdagsordener, end vi ellers ville kunne. Det er både til gavn for miljø, grundvand, biodiversitet og klima, men også for de enkelte landmænd, som samtidig får samlet deres jord mere end før, hvilket gør at deres ejendomsstruktur også bliver bedre”, fortæller Jannik Seslef.

Derudover er planen, at dele af områderne i Holmehave-projektet i samarbejde med lodsejere og borgere skal gøres tilgængeligt, så det er muligt at nyde naturen via fx rekreative stier og opholdsmuligheder for borgere og besøgende.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København