301 danske forskere råber op: Danmarks klimaindsats er for dårlig.

Den danske klimadebat trænger til et realitetstjek. Nu gør en række danske forskere et forsøg på at ruske op i politikerne og den danske befolkning. Regeringen afviser at det skal påvirke den økonomiske vækst.

301 forskere forsøger med et opråb online at gøre en mærkbar forskel, før det er forsent. Danmark skal øge indsatsen for at hjælpe verden med at nå målene fra Parisaftalen. Arkivfoto..

14.05.2018

CSR.dk

Længe er Danmark blevet identificeret som en såkaldt ’grøn nation’, men det er ifølge 301 forskere en velbevaret myte, der skyldes politisk spin. Og det forsøger tre forskere med et nyt initiativ at gøre danskerne opmærksomme på.  

”Der er for langt mellem den videnskabelige viden om vores katastrofekurs og de politiske og økonomiske debatter, vi har i Danmark. Særligt mangler vi klar snak om, hvor langt vi er fra en realistisk kurs i forhold til at kunne leve op til målene i Parisaftalen”, siger Stefan Gaarsmand Jacobsen, ph.d. og adjunkt på Roskilde Universitet, til Politiken. I samarbejde med professor i politisk økologi ved Københavns Universitet, Jens Friis Lund, og ph.d., kulturforsker og debattør, Gregers Andersen, står han bag opråbet.

I opråbet pointeres det, at Danmarks nuværende ”klimaindsats” modarbejder Parisaftalens mål om, at temperaturen maksimalt må stige med 2 grader over de næste år. Danskerne er nemlig blandt de værste klimasyndere i verden med et uhyre højt forbrug, der kvalificerer os til at have den største udledning af C02 pr. indbygger.

Læs også: Verdens største rederi leverer grønne resultater

”Forklaringen er, at den gennemsnitlige dansker er storforbruger af miljøbelastende goder såsom elektronik, tøj, og oksekød. Dertil kommer, at vores transportsektor fortsat er baseret på fossile brændstoffer som diesel og benzin”, sådan lyder det i opråbet, der har vundet opbakning fra 301 videnskabsfolk fra mange forskellige fagretninger.

Følger alle lande dette eksempel, vil målsætningen om at mindske global opvarmning ikke være mulig. Alligevel antyder den politiske debat, at det danske samfund er på vej i den rigtige retning. Det er misvisende over for den danske befolkning, slår opråbet fast.

”Folk agerer efter de signaler, de får fra den politiske ledelse. Der er ingen incitamenter til for eksempel at spise mindre kød og flyve mindre. Men man skal ikke lade være med at gøre noget selv, for problemerne er så fremskredne, at alt tæller”, siger Stefan Gaarsmand Jacobsen til Politiken.

Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse

Også klimaforsker, professor og leder af Nansen Centeret i Bergen, Sebastian Mernild, udpeger politikerne som værende bagmændene bag historien om, at Danmark kan opnå et stigende BNP samtidig med, at CO2-udslippet holdes nede. 

”Det er en stor fejl, også i formidlingen. Folk er blevet snydt. Økonomisk vækst leder til mere CO2-udslip, indtil vi har 100 procent vedvarende energi. Jeg håber, at opråbet kan skabe mere bevidsthed hos folk om, at der er behov for, at vi gør meget mere for den grønne dagsorden. Ikke kun for os selv, men også for kommende generationer", siger Sebastian Mernild til Politiken.

På tide at gøre op med klimamyter
En anden fejlagtig antagelse, som opråbet tager fat på, er det officielle danske udslip af CO2, der ikke dækker over al den CO2, som udledes ved produktion af de varer, Danmark importerer. Dertil kommer udslippet fra fly- og skibstrafik. Derfor er Danmarks CO2 udslip pr. indbygger misvisende, da det langtfra medregner alle faktorerne.

Det betyder, at Danmark har ført sig frem på et forkert grundlag, forklarer Stefan Gaarsmand Jacbosen til Politiken.

Læs også: Klimavismænd: Danmark skal satse mindre på biomasse

Med opråbet forsøger man at rydde op i de mange modstridende fortællinger om Danmarks klimaindsats og opfordre både politikere og befolkningen til at hæve ambitionerne.

Klimaindsats vigtigere end økonomisk vækst
Ifølge opråbet er det sidste udkald, hvis Danmark vil bidrage til af nå Parisaftalens ambitioner. Men det kræver et indgreb i den økonomiske vækst, hvis klimapolitikken skal vendes til det bedre. Det kunne eksempelvis betyde en beskatning og regulering af klimabelastende varer og tilskud til at skrue op for den grønne indsats.

”Der er økonomiske risici forbundet med at igangsætte så store ændringer i investeringer, skatter, regler og afgifter for ethvert land. Men den klima- og miljømæssige risiko ved at udskyde problemerne er langt større – hvad end vi gør den op i penge, internationalt omdømme, biodiversitet eller fødevaresikkerhed”, står der i opråbet.

Det synes energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt ikke er en mulighed. I Jyllands-Posten afviser ministeren forskernes opfordring til at lade hensynet til økonomisk vækst vige for en mere ambitiøs klimapolitik.

“Det er helt afgørende, at økonomisk vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd. Hvis vi skal have råd til at håndtere klimaudfordringerne, kræver det økonomisk vækst og teknologisk udvikling. Hele forudsætningen for, at der er overskud til at investere i grønne løsninger er, at der er økonomisk vækst”, siger han. 

Hele opråbet kan læses her

-EST

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online