30+ danske virksomheder udviser grøn handlekraft på COP27

En rekordstor dansk erhvervsdelegation er taget til COP27 i Egypten, mens rekordmange sætter og får godkendt klimamål efter Paris-aftalens målsætning.

Langsomme processer i det offentlige system betyder, at grønne energikilder tager for lang tid at blive opført og bremser grøn omstilling, oplever Vestas. PR-foto: Vestas.

11.11.2022

CSR.dk

Med Science Based Targets Initiative (SBTi) har verdens virksomheder fået et redskab til at sætte reelle og konkrete klimamålsætninger, som flugter med de politiske ambitioner, der blev vedtaget på COP21 i Paris i 2015.

Tiltaget har de i den grad taget til sig. Hvor der i 2016 – året efter COP21 – kun var 12 virksomheder med SBTi-godkendte klimamål, var der i 2020 423 og blot året efter hele 1.147. Samtidig afventede 1.082 virksomheder ved udgangen af 2021 stadig godkendelse af deres mål.

Og det danner grundlag for en forsigtig optimisme hos Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF i Danmark, der også understøtter SBTi. Det skriver FINANS.

Science Based Targets-initiative

For at blive godkendt skal virksomhedernes CO2-reduktioner flugte med det globale mål om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 eller 2,0 grader.

”Jeg er optimistisk i den forstand, at jeg tror på, at vi har fundet nogle mekanismer, der virker,” forklarer han, da virksomhedernes klimamål indebærer, at de skruer ned for klimabelastningen fra hele værdikæden, og derfor skal stribevis af underleverandører nu gennemføre lignende ambitiøse klimatiltag, hvis ikke de vil sorteres fra.

Læs også: Danske virksomheder på COP27 ”Taletiden er forbi, nu skal vi se handling”

”Men jeg kan godt være bekymret for, om det går hurtigt nok. Altså, hvor stor når skaden at blive, før kurven vender,” tilføjer Bo Øksnebjerg.

Erhvervsdelegation slår rekord

Derfor glæder det ham også, at den hidtidig største danske erhvervsdelegation i år er taget til Sharm El-Sheikh i Egypten til COP27 for at sprede budskabet om sine grønne løsninger. Mere end 30 virksomheder er repræsenteret.

”Vi (WWF, red.) bruger meget tid på at sætte de internationale virksomheder i kontakt med Mærsk, Ørsted, Velux og alle mulige andre, der har vist vejen. Det er politikernes ambitioner, der har startet det, men i øjeblikket er det virksomhederne, der driver det fremad,” siger den danske NGO-leder.

Ifølge vicedirektør Morten Dyrholm oplever Vestas stor efterspørgsel fra virksomheder, der skal bruge grøn strøm til at omstille deres produktion. Men virksomhederne ikke kommer langt med deres gode intentioner, hvis ikke politikerne spiller med:

Læs også: FN: Tillid mellem det globale nord og syd er afgørende for COP27’s succes

”Problemet er, at møllerne skal stå et sted, og det kan tage 7-10 år, fra man har en projektidé, til møllerne er i jorden. Det går bare ikke, og det kommer vi til at fortælle alle, vi møder her under COP’en,” siger Morten Dyrholm, der vil være adresse problemet overfor ministre og embedsmænd fra hele verden i løbet af de to uger COP’en varer.

Samme billede ser man i energivirksomheden Topsoe.

”Mange private virksomheder rykker langt hurtigere end det offentlige system,” fortæller Roeland Baan, CEO i Topsoe. Men uden politisk handling er man tvunget til at stå stille på en række områder, tilføjer han.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k