100 virksomheder leder efter forretning i affald

Design, der gør at materialer kan adskilles og genanvendes, er vejen frem, når man skal omstille byggebranchen til cirkulær økonomi og nedbringe forbruget af CO2. I et nyt green paper viser fem ud af partnerskabet Circle House Labs 100 virksomheder, hvordan.

Den enes affald er den andens materialer. Her et bjerg af plastaffald hos Stena Recycling. Foto: Stena Recycling/Circle House Lab.

18.08.2020

CSR.dk

Firs procent af et produkts miljøpåvirkninger afgøres i designfasen. Det ved Stena Recycling, der genvinder fem millioner tons materialer hvert år og rådgiver andre virksomheder om, hvordan de kan udvikle produkter, der kan genanvendes. Som fx nemlig.com, Danfoss eller hjælpemiddelvirksomheden Ropox.

”Det, som andre ser som affald, ser vi som en forretning. Og en vigtig del af vores virksomhed handler om at rådgive kunderne om, hvordan de designer deres produkter, så de kan få så høj en værdi ud af restmaterialerne som muligt,” forklarer arbejdsmiljø- og miljøchef Lise Lyngfelt Molander fra Stena Recycling.

Hvad kan design for adskillelse?
Stena Recycling er en af de over 100 virksomheder, der i partnerskabet Circle House Lab, udvikler løsninger, der kan nedbringe udledningen af CO2 og overforbruget af naturlige ressourcer i byggebranchen. Eller med andre ord omstille branchen til cirkulær økonomi.

Design for adskillelse indebærer, at byggerier, byggesystemer, byggekomponenter og materialer konstrueres og behandles, så de kan skilles ad igen og genbruges eller genanvendes. Alt sammen for at mindske mængden af affald og øge fleksibiliteten i byggeriet.

Senest har partnerskabet sat fokus på design for adskillelse, der er en forudsætning for cirkulær økonomi i byggeriet. Det forklarer Kasper Guldager, direktør i 3XN/GXN, der sammen med CSR-rådgiver Tine Lange, Responsible Assets, har taget initiativ til partnerskabet:

”Design for adskillelse er en af de mest lovende modeller for, hvordan vi skaber øget værdi i byggeriet. Det minimerer byggeriets miljøbelastning og skaber merværdi i form af øget fleksibilitet og mindre spild.”

Videndeling kan give konkurrencefordele
Circle House Lab sætter i et nyligt offentliggjort Green Paper fokus på netop design for adskillelse og rammevilkårene for at udvikle det marked, som allerede findes rundt om denne disciplin.

I Green Paperet indgår ud over Stena Recycling og hjælpemiddelvirksomheden Ropox, boligselskabet Lejerbo, vinduesproducenten VELFAC, og arkitektvirksomheden Arcgency, der blandt andet står bag containerbyggerier som Cph Village på Refshaleøen.

Green Paperet med cases og anbefalinger kan hentes på https://bit.ly/CHLGP03 .

Tine Lange peger på, at dansk byggeri kan have en konkurrencefordel ved at gå foran og dele viden om, hvad der virker i forhold til design for adskillelse:

”CO2-reduktion og genanvendelse af ressourcer står højt på den politiske dagsorden, både nationalt og internationalt. Når virksomhederne i Circle House Lab udvikler og deler viden om løsninger og forretningsmodeller, bidrager det til at give Danmark en stærk position i
byggesektoren.”

Om Circle House Lab
Circle House Lab er et partnerskab bestående af over 100 virksomheder fra den danske byggeindustri. Partnerskabet er åbent for alle, der ønsker at bidrage til, at dansk byggeri bliver førende inden for cirkulære løsninger.

Circle House Lab er finansieret af Realdania og Miljøministeriets MUDP-midler. Følg med i, hvad der sker hvornår på: bloxhub.org/circlehouselab

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

09.10.2024CSR.dk

Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

08.10.2024Food Nation

Sponseret

Klimahandling giver grobund for yderligere eksportvækst for danske fødevarer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

14.10.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 14. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

14.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J