10 år med etisk handel - Verdensmål og partnerskaber i centrum

Verdensmålene var i centrum ved DIEHs markering af sit 10 års jubilæum. Finansministeren kaldte dem ’verdens vigtigste dagsorden’, og værdien af partnerskaber blev fremhævet fra flere sider.

Finansminister Kristian Jensen var konferencens første taler, og lagde bl.a. vægt på vigtigheden i at få det private erhvervsliv til at støtte op om at opnå FN’s udviklingsmål. Foto: Anders Kampmann.

25.04.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Samtlige 148 stole – og et par bænke – i Fællessalen var optaget, da Kirsten Brosbøl (S) i sin egenskab af formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Verdensmålene bød de mange gæster velkommen og præsenterede eftermiddagens første taler, finansminister Kristian Jensen (V), der gjorde status for indfrielsen af FN’s 17 verdensmål (SDG’erne), her godt 2½ år efter vedtagelsen i New York.

”SDG’erne er verdens vigtigste dagsorden, fordi de rummer et paradigmeskift fra de gamle MDG’er (Millennium Development Goals, red.), som kun fokuserede på udviklingslandene, til at inddrage hele verden og det aftryk, vi alle sammen sætter på kloden”, sagde han og fortsatte:

”Før var det erhvervspolitik gennem udviklingspolitik, men nu er det omvendt, og deri ligger et kæmpe potentiale for danske virksomheder. Faktum er, at al bistand og filantropi ikke er nok til at opnå målene, og derfor skal vi have markedskræfterne i spil også. Her er partnerskaber som dem, bl.a. DIEH er med til at skabe, helt afgørende”, sagde Kristian Jensen.

Derudover anerkendte han også en utilfredshed med det første års fremskridt med regeringens handlingsplan på området, bl.a. fordi for få uddannelser inddrager SDG’erne, ligesom han pegede på de ”nationalistiske tendenser” rundt om i verden som noget, der gør ham pessimistisk ift. at opnå målene.

Den moderne virksomhed har ikke råd til at ignorere SDG’erne

Mikkel Stenbæk Hansen

Mulighedsbillede i stedet for trusselsbillede
Fra netop erhvervslivets side præsenterede COOPs formand, den nyligt genvalgte Lasse Bolander, etisk handel i et detailhandelsperspektiv. I tråd med finansministeren betonede han værdien i partnerskaber, sådan som SDG 17 også efterlyser.

”Vi kan ikke løse alle problemerne alene, eller ramme samtlige mål, vi fokuserer på dem, vi er gode til. Derfor har vi brug for samarbejde mellem virksomheder, myndigheder, NGO’er osv., sådan som det har været afgørende for os i Kenya”, sagde han med henvisning til det kafferisteri, COOP lancerede i landet i efteråret 2016.

”Når det kommer til virksomheder, så er kommunikationen og vinklingen meget vigtig. Det er simpelthen betydelig lettere at få kommercielle samarbejdspartnere ombord, hvis man kan tegne et mulighedsbillede i stedet for et trusselsbillede”, tilføjede Lasse Bolander.

Et panel bestående af CSO Morten Lehmann fra Global Fashion Agenda, direktør for Madkulturen, Judith Kyst, international chef for 3F, Jesper Nielsen, og DIEH’s tidligere direktør, Mette Boye, så tilbage på organisationens 10 år, og de mange fremskridt der ifølge panelet er sket over årene.

Et panel med bl.a. DIEH’s tidligere direktør, Mette Boye, så tilbage på organisationens 10 år. Foto: Anders Kampmann.

Stadig mange udfordringer
DIEH’s direktør, Mikkel Stenbæk Hansen, der overtog posten fra Mette Boye den 1. februar i år, præsenterede herefter den nyeste udgave af organisationens State of Ethical Trading-rapport. Rapporten sætter tal på den udvikling, panelet diskuterede og gør det klart, at der stadig er markante udfordringer, der skal løses.

”Selvom det går fremad, så er der rigeligt at tage fat på, når det kommer til lave lønninger, diskrimination, lange arbejdsdage, børnearbejde, slaveri, forsamlingsfrihed, ligestilling, menneskerettigheder og angreb mod dem, der forsøger at forsvare dem, og flere emner på miljøområdet”, sagde Mikkel Stenbæk og fortsatte:

”I SDG’ernes æra er det tydeligt, at partnerskaber er helt centrale for at vi kan adresse alle disse udfordringer. Flere og flere virksomheder prøver efterhånden at levere resultater på den baggrund, og samtidig kan vi se, at den etisk bevidste forbruger er blevet mainstream. Det gør også, at den moderne virksomhed ikke har råd til at ignorere SDG’erne”.

Konferencen bød også på indlæg fra DIEH’s søsterorganisationer i Storbritannien og Norge. De tre har samlet sig i det såkaldte Joint Ethical Trading Initiatives (JETI), som skal ’dække behovet for en international og praktisk tilgang til etisk handel’, som det hedder i State of Ethical Trading-rapporten.

Læs også: Partnerskaber på tværs gør det muligt at nå nye bæredygtighedsmål

Eftermiddagen blev rundet af med en paneldebat med Kirsten Brosbøl, adm. direktør for IFU, Tommy Thomsen, direktør for Landbrug og fødevarer, Flemming Nør-Pedersen og generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra vision til forretning: SMV’er kan vinde markedsandele ved at satse på bæredygtighed

24.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

29.04.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams