EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

En ny Rambøll-undersøgelse viser, at mange nordiske virksomheder stadig kæmper med at forstå EU's seneste regler om cirkulær økonomi.

Foto: 123rf.com

28.05.2024

CSR.dk

Den 1. januar i år strammede EU sine krav til bæredygtighedsrapportering for store virksomheder. Fra nu af skal virksomhederne rapportere om specifikke parametre på en standardiseret måde, hvis de vil hævde, at de bidrager til EU's miljømål om bl.a. cirkulær økonomi

Men den nye Nordic Circularity Survey 2024 fra Rambøll viser, at et stort mindretal af virksomheder i Danmark, Norge, Sverige og Finland stadig har svært ved at forstå, hvordan de nye regler påvirker dem.

Nøgleresultater fra Rambølls Nordic Circularity Survey 2024:

  • Nordiske virksomheder er opmærksomme på de nye regler, men forståelsen er lav:
    1 ud af 4 (24 procent) af de nordiske virksomheder, der forventer at rapportere i henhold til ESRS E5, siger, at de ingen viden har om standarden.
     
  • 1 ud af 3 ved ikke, om deres virksomheds aktiviteter er omfattet af EU-taksonomiens miljømål om omstilling til cirkulær økonomi. Halvdelen (49 procent) af virksomhederne siger, at de har aktiviteter, der er omfattet af EU-taksonomiens mål om omstilling til cirkulær økonomi, men 34 procent siger, at de ikke ved det.
     
  • De fleste virksomheder oplever ikke økonomiske fordele ved at omstille til en cirkulær økonomi: Kun 40 procent af de adspurgte virksomheder har formået at opnå økonomiske fordele ved deres indsats med at omstille til en cirkulær økonomi. Og på spørgsmålet om, i hvilket omfang de har opnået økonomiske fordele, svarer halvdelen af virksomhederne (48 procent), at de økonomiske fordele kun har været mindre.
     
  • Reguleringspres er den vigtigste driver for omstillingen til en cirkulær økonomi: De fleste virksomheder (20 procent) angiver reguleringspres som den vigtigste faktor, der påvirker deres fokus på initiativer inden for cirkulær økonomi, tæt fulgt af interne strategiske prioriteter (19 procent) og pres fra kunderne (17 procent).
     
  • Virksomhederne har gjort størst fremskridt inden for affaldshåndtering:
    På spørgsmålet, inden for hvilke cirkularitetsområder de har gjort størst fremskridt, svarer de fleste virksomheder affaldshåndtering (23 procent) efterfulgt af CO2-reduktion (18 procent) og anvendelse af cirkulære materialer (15 procent).

"Kendskabet til de nye regler er ret højt, men forståelsen er lav," siger Patrick Moloney, Director for Sustainability Consulting hos Rambøll, en fremtrædende ekspert i cirkulær økonomi og hovedforfatter bag undersøgelsen.

"Men et endnu større problem er, at mange virksomheder stadig sidder fast i opfattelsen af, at cirkulær økonomi hovedsageligt er et spørgsmål om affaldshåndtering og derfor risikerer at gå glip af de økonomiske fordele, som omstillingen til en cirkulær økonomi giver, og som de nye regler skubber på," siger han. 

”Kun 9% af de adspurgte virksomheder siger, at de har gjort fremskridt inden for cirkulært design og dermed inden for affaldsforebyggelse og ikke kun -håndtering. Men vi kan ikke sortere og organisere os ud af vores gigantiske affaldsmængder – der er brug for ambitioner og konkrete tiltag, der kan sikre mere genbrug og mindre affald. For vi ved, at ca. 90% af affaldet kommer fra, hvordan vi designer i første omgang, fordi bedre miljøvenligt design gør det nemmere at reparere, genbruge og reproducere gamle produkter. Så de virksomheder, der udelukkende fokuserer på affaldshåndtering, har endnu ikke grundlæggende forstået, hvad cirkulær økonomi er," tilføjer han.
 

- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

28.04.2025CSR.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

28.04.2025CSR.dk

Kina bekræfter klimaengagement trods globale spændinger

28.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Scaling Circularity: How Pioneers Are Leading the Transition

28.04.2025FSR - danske revisorer

Sponseret

Fra compliance til værdi: Dansk Wilton arbejder strategisk med ESG

28.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

Investér i sikkerheden i dag – det betaler sig i fremtiden!

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

30.04.2025

Sted

Aarhus & København

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

30.04.2025

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Bureau Veritas
Kursus
Intro til NIS2

- Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer vi i gang?

Dato

30.04.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

30.04.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus