EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

En ny Rambøll-undersøgelse viser, at mange nordiske virksomheder stadig kæmper med at forstå EU's seneste regler om cirkulær økonomi.

Foto: 123rf.com

28.05.2024

CSR.dk

Den 1. januar i år strammede EU sine krav til bæredygtighedsrapportering for store virksomheder. Fra nu af skal virksomhederne rapportere om specifikke parametre på en standardiseret måde, hvis de vil hævde, at de bidrager til EU's miljømål om bl.a. cirkulær økonomi

Men den nye Nordic Circularity Survey 2024 fra Rambøll viser, at et stort mindretal af virksomheder i Danmark, Norge, Sverige og Finland stadig har svært ved at forstå, hvordan de nye regler påvirker dem.

Nøgleresultater fra Rambølls Nordic Circularity Survey 2024:

 • Nordiske virksomheder er opmærksomme på de nye regler, men forståelsen er lav:
  1 ud af 4 (24 procent) af de nordiske virksomheder, der forventer at rapportere i henhold til ESRS E5, siger, at de ingen viden har om standarden.
   
 • 1 ud af 3 ved ikke, om deres virksomheds aktiviteter er omfattet af EU-taksonomiens miljømål om omstilling til cirkulær økonomi. Halvdelen (49 procent) af virksomhederne siger, at de har aktiviteter, der er omfattet af EU-taksonomiens mål om omstilling til cirkulær økonomi, men 34 procent siger, at de ikke ved det.
   
 • De fleste virksomheder oplever ikke økonomiske fordele ved at omstille til en cirkulær økonomi: Kun 40 procent af de adspurgte virksomheder har formået at opnå økonomiske fordele ved deres indsats med at omstille til en cirkulær økonomi. Og på spørgsmålet om, i hvilket omfang de har opnået økonomiske fordele, svarer halvdelen af virksomhederne (48 procent), at de økonomiske fordele kun har været mindre.
   
 • Reguleringspres er den vigtigste driver for omstillingen til en cirkulær økonomi: De fleste virksomheder (20 procent) angiver reguleringspres som den vigtigste faktor, der påvirker deres fokus på initiativer inden for cirkulær økonomi, tæt fulgt af interne strategiske prioriteter (19 procent) og pres fra kunderne (17 procent).
   
 • Virksomhederne har gjort størst fremskridt inden for affaldshåndtering:
  På spørgsmålet, inden for hvilke cirkularitetsområder de har gjort størst fremskridt, svarer de fleste virksomheder affaldshåndtering (23 procent) efterfulgt af CO2-reduktion (18 procent) og anvendelse af cirkulære materialer (15 procent).

"Kendskabet til de nye regler er ret højt, men forståelsen er lav," siger Patrick Moloney, Director for Sustainability Consulting hos Rambøll, en fremtrædende ekspert i cirkulær økonomi og hovedforfatter bag undersøgelsen.

"Men et endnu større problem er, at mange virksomheder stadig sidder fast i opfattelsen af, at cirkulær økonomi hovedsageligt er et spørgsmål om affaldshåndtering og derfor risikerer at gå glip af de økonomiske fordele, som omstillingen til en cirkulær økonomi giver, og som de nye regler skubber på," siger han. 

”Kun 9% af de adspurgte virksomheder siger, at de har gjort fremskridt inden for cirkulært design og dermed inden for affaldsforebyggelse og ikke kun -håndtering. Men vi kan ikke sortere og organisere os ud af vores gigantiske affaldsmængder – der er brug for ambitioner og konkrete tiltag, der kan sikre mere genbrug og mindre affald. For vi ved, at ca. 90% af affaldet kommer fra, hvordan vi designer i første omgang, fordi bedre miljøvenligt design gør det nemmere at reparere, genbruge og reproducere gamle produkter. Så de virksomheder, der udelukkende fokuserer på affaldshåndtering, har endnu ikke grundlæggende forstået, hvad cirkulær økonomi er," tilføjer han.
 

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)