”Nu kan vi straffe CO2-synderne – og belønne de gode”

Laserbaseret måleudstyr kan hurtigt og præcist måle drivhusgasserne i udstødningen fra køretøjer. Det åbner for helt andre muligheder i forhold til at straffe dem, der sviner mest eller prøver at snyde – og belønne dem, der gør det godt, forklarer udvikleren bag.

Remote Sensing har længe været testet i USA, her i staten Virginia. Måleudstyret sidder i den grønne kasse, hvorfra laseren måler drivhusgasserne og partikelniveauet i bilernes udstødning. Foto: NEQ.

12.01.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Samtidig er det at rense udstødningen en stor (og dyr) udfordring for bilproducenterne, hvilket i stor stil fører til snyd, sådan som Volkswagen-skandalen, også kendt som ’dieselgate’, illustrerede i 2015. En dansk virksomhed har imidlertid for nylig gennemført testforløb med en teknologi, der har et stort potentiale til at hjælpe myndigheder og andre interessenter med at tage hånd om problemet.

Det drejer sig om en løsning ved navn Remote Sensing (RS), som kan måle drivhusgasserne CO, CO2, HC og NOX samt antallet af partikler i udstødningen fra de køretøjer, der passerer forbi måleudstyret. Kort fortalt skydes en lysstråle igennem udstødningsgassen og fra den kan man få en øjeblikkelig og præcis måling af gassens sammensætning.

"Målingerne kan bruges som et værktøj for politikere, forskere, virksomheder osv., der vil have et grundlag for eksempelvis at straffe dem, der sviner mest eller prøver at snyde. Eller man kan vende den om og belønne dem, der er renest”, foreslår direktør for NEQ, Christian Rud Ingvardsen. Foto: NEQ.

Netop tempoet og præcisionen i de målinger, Remote Sensing kan levere, er afgørende for de muligheder, teknologien rummer, forklarer direktør Christian Rud Ingvardsen fra NEQ, som står bag løsningen herhjemme.

”Med denne her teknologi kan vi tjekke udstødningen på 2-3.000 køretøjer om dagen, og vi måle det eksakte individuelle niveau fra den enkelte bil eller lastbil. I kombination med et kamera kan vi på den måde afgøre præcis, hvor meget det enkelte køretøj sviner, og hvem det tilhører, og så agere ud fra det”, siger han og fortsætter:

”Fordi målingerne leverer store mængder nøjagtige data, så kan de bruges som et værktøj for politikere, forskere, virksomheder osv., der vil have et grundlag for eksempelvis at straffe dem, der sviner mest eller prøver at snyde. Eller man kan vende den om og belønne dem, der er renest”, foreslår Christian Rud Ingvardsen.

Velafprøvet teknologi
Hvordan det mere specifikt skal foregå, og hvilke konsekvenser, der kunne blive aktuelle i fx svindelsager, vil Christian Rud Ingvardsen lade være op til lovgiverne, men han peger dog på ”bøder og begrænsninger” til de værste tilfælde.

På virksomhedsniveau giver RS også muligheder for de selskaber, der vil gøre deres forsyningskæder grønnere, men måske mangler konkrete metoder i processen.

”Store transportører som fx Dansk Supermarked, Ikea, DSV osv. kan og bør stille miljøkrav til de speditører og vognmænd, de arbejder sammen med, men ofte kan det være både kompliceret, dyrt og tidskrævende at håndhæve de her krav. Her er Remote Sensing en oplagt løsning”, siger Christian Rud Ingvardsen.

Selve teknologien er da også velafprøvet og har faktisk været i brug i 20 år i både USA, Europa og Asien. Ligeledes var det Remote Sensing, der afslørede de uregelmæssigheder, der førte til dieselgate. Her er et af de centrale punkter, at RS måler udstødningsniveauet fra motoren, mens den er under reel belastning på vejen (Real Driving Emissions), modsat de opstillede forsøg, VW formåede at snyde med.

I USA bliver RS blandt andet brugt til at kontrollere flåder af køretøjer, herunder f.eks. Bostons flåde af ca. 1.000 bybusser. Disse køretøjer bliver kontrolleret to-tre gange om året for at sikre, at indbyggerne i den nordøstamerikanske millionby ikke bliver udsat for unødig luftforurening.

En Remote Sensing-opstilling omfatter flere elementer, der skal give præcise og brugbare resultater. Illustration: NEQ.

Private virksomheder skal selv styre deres indsats
Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan teknologien kan opnå bredere udbredelse i en dansk kontekst. Her der ifølge Christian Rud Ingvardsen ”et stykke vej endnu”, og han peger derfor på behovet for at få gang i nogle pilotprojekter.

Her kan NEQ, og evt. en organisation som Opus RSE (Remote Sensing Europe), være samarbejdspartner og udvikle mindre projekter, der kan løbe fra en uge og op til flere år. På grund af både geografiske forskelle og skiftende fokuspunkter med arbejdet, så er der ifølge NEQ sjældent to RS-programmer, der er ens, hvilket gør danske testforløb essentielle.

”Det er helt afgørende at få nogle lokale resultater, som man kan forholde sig til. Her er de tunge køretøjer ekstra vigtige i forhold til at gøre myndighederne interesserede, som er det, vi gerne vil starte med. Vi vil selvfølgelig også gerne have de private aktører med, og for virksomheder som Ikea, DSV etc., så er udgifterne til måling peanuts, spørgsmålet er bare, om de er klar til at håndtere eventuelle negative resultater. Men det skal de selv styre”, siger Christian Rud Ingvardsen.

Læs også: VW-CEO: "Vi vil tilbage på toppen af bæredygtighedsranglisterne"

På europæisk niveau er der formentlig lagt op til mere central kontrol af udstødningen fra kontinentets køretøjer. I hvert har både en komité under Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen anbefalet brugen af RS i stedet for kun at stole på bilproducenternes oplysninger.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

06.12.2024CSR.dk

Genbrugsbutikker betænkelige ved nyt EU-direktiv

06.12.2024CSR.dk

Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

06.12.2024CSR.dk

Kommunerne får udvidet værktøjskassen til den grønne omstilling

06.12.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

05.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

En julestjerne med historie – 2nd generation

04.12.2024CSR.dk

Klimaforandringer skubber boligejere mod klimasikring

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K