”Kom hellere i gang for det går ikke væk”

Verdensmålene og klimaaftale er udtryk for et globalt paradigmeskift. Det er ikke en trend. Så virksomhederne må hellere se at komme i gang og hvis de så ellers gad at blande sig i debatten?

Connie Hedegaard lod ingen tvivl tilbage om, at fokus på bæredygtighed aldrig kommer til at gå væk, og at virksomheder skal indstille sig på det faktum. .

15.05.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Verden ifølge Connie Hedegaard”, kunne have været titlen på den først paneldebat på DI’s SDG-konference d. 15. maj 2019. For den tidligere minister, EU-kommissær for klima og nuværende bestyrelsesformand og foredragsholder var virkelig klar i spyttet, da hun blev bedt om at svare på spørgsmålet i den rigtige overskrift, nemlig hvad virksomheder kan forvente sig, når det handler om Verdensmålene.

”Først og fremmest,” sagde hun, ”skal I regne med at det er noget, der bliver hængende. Det her er ikke en trend, som vi kan se tilbage på som noget, vi alle talte om i 2019, men som blev erstattet af noget andet året efter.”

”Det, vi ser i disse år, er, at virkeligheden er ved at ramme os. Det, som forskerne advarede om for 10 år siden, det sker nu, og det koster – på alle mulige måder. Og det er ved at gå op for alle sektorer, også politikere - ja selv i visse dele af finanspolitikken,” sagde Connie Hedegaard.

Samtidig var Verdensmåls- og Parisaftalen fra 2015 indvarslingen på et nyt udviklings- og vækstparadigme, hvor vi kommer til at ”mainstreame” bæredygtighed ind i alle beslutninger. Det gælder også – og på lidt længere sigt måske især – politiske beslutninger.

Mainstreaming ind i alle områder
Så drivet mod bæredygtighed og bedre samfund bliver tydeligt at se i politikker, i skatte- og afgiftsstrukturer, måden vi måler vækst, hvordan og hvad den offentlige sektor finansierer, hvordan offentlige indkøb bliver indrettet og i et kæmpestort fokus på innovation. Det handler om at prissætte det, vi i dag kalder eksternaliteter og det vil ændre forbrugsmønstre, finansieringsmuligheder osv.

”Det er jeres rammebetingelser, jeres offentlige kunder, jeres private kunder og jeres medarbejdere, der drejer fokus mod bæredygtighed. Det er det, I skal regne med,” sagde Connie Hedegaard og tog en tår af sit vand.

For der var mere at sige. Connie Hedegaard opfordrer således virksomheder til at blande sig. For det bedste ville da være, at når der efterhånden skal komme ny lovgivning og nye rammebetingelser, så bliver det klog lovgivning. Og det bliver det kun, hvis virksomhederne stiller deres viden til rådighed. Men for himlens skyld ikke kun ved at advokere for business as usual.

’Lad os lave en liste’
For virksomhederne skal ikke mindst gøre noget. For Connie Hedegaard er efterhånden lidt træt af tomme ord.

”Det er jeres rammebetingelser, jeres offentlige kunder, jeres private kunder og jeres medarbejdere, der drejer fokus mod bæredygtighed. Det er det, I skal regne med”

Connie Hedegaard

”Så lad os lave en liste over alt det, der forhindrer virksomheder i at rykke på denne dagsorden. Hvilke barrierer er der? Og så lad os se, hvordan vi kan komme af med dem,” sagde hun, og henviste til et projekt i Norge, hvor 15 sektorer har arbejdet på at fremstille hvert sit roadmap mod 2050 med vision, udfordringer og ønskede handlinger.

”Det var et virkelig godt input til politikerne,” sagde hun.

Filippo Veglio, som er chef for en af de ældste virksomhedssammenslutninger for bæredygtighed, WBCSD, og paneldeltager vil også have virksomhederne til at blande sig:

”I er nødt til deltage i debatten – også den åben og offentlige. Og I er nødt til at arbejde sammen i sektorer for at få løst de problemer, der ligger før I begynder at konkurrere. Der skal sættes mål op og handles – for dette massive krav om omstilling går ikke væk,” sagde han.

Det handler nemlig om systemforandring – og hvad det helt konkret betyder for virksomhederne, hvad deres nye rolle er, det er noget WBCSD vil undersøge i løbet af det næste års tid.

Greenwashing kan være ok
Opfordringen til at blande sig og tale mere om verdensmål og bæredygtighed ledte samtalen hen på faren for greenwashing. Eller-SDG washing. Eller Rainbow-washing, som åbenbart er det nyeste begreb – inspireret af SDG-ikonernes farverigdom.

Panelets svar – både det fra Connie Hedegaard, Filippo Veglio og Mauricio Graber, adm. dir. for Chr. Hansen – repræsenterede en slags nybrud. Det var nemlig ikke fordømmelse af at smøre lidt tykt på.

”Vi skal alle starte et sted. For nogle kan det måske indebære, at man lover lidt mere, end man egentlig kan holde, men at man med tiden lærer at leve op til sin kommunikation,” sagde Mauricio Graber, som den første.

Og uden det skal lyde som om at WBCSD ligefrem opfordrer deres medlemmer til greenwashing, så sagde Filippo Veglio:

”Vi plejer at sige til virksomheder, at de kan slippe afsted med at pynte sig med ordene og ikonerne et par år. Så er du nødt til at kunne vise, at du ved og forstår, hvad Verdensmålene virkelig er, og hvad de betyder for din forretning,” sagde han, og henviste til NGO’en Oxfams rapport om Walking the Talk, som udkom i september måned 2018 og viste, at de fleste virksomheder i deres survey stadig talker mere end de walker.

Man kan slippe afsted med at pynte sig med ordene og ikonerne et par år. Så er du nødt til at kunne vise, at du ved og forstår, hvad Verdensmålene virkelig er, og hvad de betyder for din forretning

Filippo Veglio, WBCSD

Brug opmærksomheden positivt
Connie Hedegaard gave udtryk for, at det for at imødekomme alle typer af -washing er vigtigt at kommunikere sine targets offentligt – for så bliver det farligere at afvige fra dem.

Det udsagn viste tilbage til en melding fra Mauricio Graber tidligere i debatten. Han fortalte, at da Chr. Hansen i begyndelsen af 2019 landede som nummer et på Corporate Knights årlige undersøgelse af verdens mest bæredygtige virksomheder, da vidste han godt, at virksomheden nu ville blive kigget langt mere i kortene.

”Vi har besluttet os for, at vi vil bruge anerkendelsen og opmærksomheden til bedre at blive hørt, og at vi vil lære af de spørgsmål, som udfordrer os,” sagde han.

Billeder af en spændende fremtid skal få farten op
Connie Hedegaard fik – og får også her – det sidste ord. For trods alle strømninger i samme retning, så er der også bred enighed om at omstillingen går alt for langsomt. Forandringen går for langsomt.

”Vi kan godt lide at fortælle os selv, at vi da er langt med den grønne energi og sådan. Men det er langt fra nok. Vi skal nu i gang med de ting der er sværere, vores transport, vores mad, vores forbrug – alt det der griber synligt ind i vores måde at leve på. Det kræver politisk mod og lederskab. Men det kræver også at virksomhederne spiller med at leverer nogle af de nye løsninger – og viser at de findes,” forklarede hun.

”Vi kan ikke bære folk med over i en ny fremtid med sortsyn og ødelæggelse. Det er nødt til at ligne et spændende sted, hvor folk gerne vil med hen – og nogle af eksemplerne på dette skal komme fra virksomhederne."

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København