”Folk vil gerne rejse ansvarligt, og det er en god forretning for os”

Det australske rejsebureau Intrepid Travel er som det største af sin slags blevet B Corp-certificeret for sit fokus på socialt og miljømæssigt ansvar. Det har været en lang proces, men besværet værd, fortæller CEO James Thornton.

Peru, her Titicacasøen, er blandt de foretrukne rejsemål for de stadig flere danskere, der benytter sig af Intrepid Travel..

17.08.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det er efterhånden en kendt sag, at turisme har store miljømæssige konsekvenser, men at det er ensbetydende med, at man ikke kan være bevidst og aktiv om sit sociale og miljørelaterede ansvar, modbeviser det australske oplevelsesrejsebureau Intrepid Travel.

Selskabet er således blevet certificeret som B Corp-virksomhed. Certificeringen udstedes til virksomheder, der ’løfter et særligt stort socialt ansvar og kræver forpligtigelse til høje standarder inden for sociale forandringer, miljømæssige præstationer, gennemsigtighed og ansvarlighed’, som det hedder.

Læs også: Dansk rejsebureau får blåstempling i bæredygtig turisme

Med sine i alt 1800 ansatte i 30 kontorer verden over er Intrepid Group, der blev grundlagt i 1989 og nu omfatter 23 virksomheder, det største rejseselskab på globalt plan, der har fået tildelt B Corp-certificeringen, hvilket bringer dem i fint selskab med selskaber som Ben&Jerrys, Danone og Fairphone samt danske aktører som Baisikeli, Skagerak og Better World Fashion.

Siden 2010 har Intrepid været CO2-neutrale, hvilket indebærer dels brugen af vedvarende energi til den daglige drift, og dels ved at kompensere for den miljøbelastning, de forvolder i forbindelse med deres rejser. Derudover har man siden 2008 været en del af UN Global Compact, ligesom man har sin egen fond, The Intrepid Foundation, som siden 2002 har doneret over 6 mio. australske dollars (ca. 28,5 mio. kr.) til mere end 100 velgørende organisationer i hele verden, heraf AU$ 1 mio. alene sidste år.

CEO James Thornton, der faktisk er brite, har været hos Intrepid i 13 år i en række funktioner, inden han satte sig i chefstolen i marts sidste år. Foto: Intrepid Group.

CSR.dk fangede koncernens CEO James Thornton, der også er formand for fonden, på telefonen fra hovedkvarteret i Melbourne for at høre om tankerne bag certificeringen og principperne, der går forud for den, samt om Intrepids position i Danmark, hvor man sidste år fik 73 procent flere kunder.

Kan du fortælle lidt om Intrepids historie og hvilken rolle, bæredygtighed spiller i den sammenhæng?

”Vi er verdens største adventure-rejsebureau med 300.000 kunder i 2017, som vi sendte på ture i 120 lande på alle syv kontinenter. Siden starten for snart 30 år siden har vi arbejdet med små rejsegrupper, der bevæger sig rundt i de forskellige lande på de lokales præmisser og med stor respekt for de steder og mennesker, de besøger. Så vi har altid sigtet efter en operationel model, der er god for både miljø og samfund.”

”Vi sørger også for, at den økonomiske omsætning, der følger med vores rejsende, bliver i lokalområderne, eksempelvis ved at bruge lokale leverandører og transportselskaber.”

Med den ballast, hvad betyder B Corp-certificeringen så for jer?

”Det er kæmpe præstation for os. Vi driver 23 forretninger på verdensplan, som alle sammen har været igennem en meget grundig bedømmelsesproces, der endte med at tage tre år. Vi ansøgte selv om certificeringen af fire basale årsager: For det første var vi sikre på, at det ville give flere fordele for alle involverede; os selv, kunder, samarbejdspartnere osv. For det andet ser vi det som et tillidsstempel, vi kan vise omverdenen, og som illustrerer, at vi tager vores ansvar seriøst og ikke bare greenwasher som så mange andre.”

”For det tredje skal certificeringen understøtte vores mål om fortsatte forbedringer. Eksempelvis fik vi gode karakterer inden for community og ansatte – kønsfordelingen i vores ledelse er 50/50 – mens vi ikke var så gode på miljøfronten, som vi godt kunne tænke os. Endelig handler det også på langt sigt om vores overordnede mission og vores legacy – hvilken rolle vil vi gerne indtage i samfundet, og hvordan vil vi gerne efterlade kloden til vores efterfølgere. Alt i alt er jeg sikker på, at B Corp-certificeringen hjælper os til at blive en bedre virksomhed.”

Men er I ikke fanget i lidt et paradoks alligevel? Ret beset ville det vel være mere bæredygtigt, hvis folk som helhed rejste mindre – eller i hvert fald fløj knap så meget. Hvordan forholder I jer til det?

”Du kan godt have en pointe i forhold til det miljømæssige fodaftryk isoleret set, men det gør vi jo en hel del for at kompensere for. Som koncern har vi været CO2-neutrale siden 2010, hvilket bl.a. indebærer at vi køber CO2-offsets, som modregner udslippet fra vores aktiviteter. Derudover så sørger vi som nævnt for at styrke de lokale økonomier, i de områder, vi opererer i, hvilket også fører til investeringer i naturbeskyttelse.”

Men hvordan balancerer I de finansielle overvejelser over for de miljømæssige problemstillinger, I er en del af, fx når I sammensætter rejseprogrammer? Vil folk betale ekstra for at rejse bæredygtigt?

”Vi er en for profit-virksomhed, men det at have et større formål er meget vigtigt for os. Folk vil gerne rejse ansvarligt og med virksomheder, der tager bæredygtighed alvorligt på alle parametre, og derfor mener vi ikke, at ansvarlighed og indtjening udelukker hinanden, snarere tværtimod. Min oplevelse er, at det at vi har bæredygtighed i kernen af vores koncept, skaffer os flere kunder. Så at have et formål udover profit har altid været og er stadig en god forretning for os. Og det er altså ikke fordi vores ture som sådan er dyrere end vores konkurrenters; vi tilbyder nogle andre ting, så det er svært at sammenligne.”

Kan du afslutningsvis sige noget om jeres position på det danske marked? Hvor afgørende er jeres fokus på ansvarlighed på vores breddegrader?

”Danskerne vil gerne rejse ordentligt, og det har givet os en del nye kunder både i Danmark og Skandinavien i øvrigt, hvor der er flere og flere, som kan se vores værdi. Derudover vil danskerne meget gerne rejse til nogle alternative destinationer, som ikke er prægede af masseturisme, men derimod er unikke. Danskerne kan godt lide følelsen af at være de første et nyt sted, og vise frem det på de sociale medier, og til det formål kan vi tilbyde nogle meget autentiske oplevelser i lande som Peru, Cuba, Indien og mange andre. Så vi ser frem til yderligere vækst, også i Danmark. På bæredygtig facon selvfølgelig.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online