”Do no harm” kommer stadig først

SDG’erne udkonkurrerer ikke hensynet til menneskerettigheder. Det arbejde skal stadig gøres og det starter med kritisk dialog og gode eksempler.

20.09.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det handler ikke om at være flink. Det handler om business og rettigheder.”

Så kort kunne Dante Pesce sige det. Han er en del af FN’s Working Group on Business and Human Rights, en rejsende fem-mandshær som skal promovere udbredelsen af FN’s vejledende retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGPs).

Budskabet kom i forbindelse med DI – Dansk Industri og Udenrigsministeriets fælles konference om ”Human rights, sustainable development and the role of business”, fredag d. 16. september 2016.

Ikke kun positivt
En lille frygt i forhold til SDG’erne var at spore ved konferencen. Nemlig at den stort anlagte muligheds-dagsorden som bliver rullet ud over for virksomhederne kan ende med at gøre indsatsen overfladisk. At det kommer til at handle så meget om hvor meget den private sektor har ud af at bidrage, at den grundlæggende indsats for at inddæmme måder de eventuelt påvirker menneskerettigheder negativt forsvinder.

Men ved konferencen blev det flere gange pointeret, at når virksomhederne kaster sig over SDG’erne, så skal menneskerettighederne selvfølgelig stadig tænkes ind som del af vejen frem mod at indfri målene.

”Det er ikke en helt ny agenda med Verdensmålene, men en ny måde at vise de udfordringer og muligheder, som verden står over for, og ikke mindst vise at der er bred enighed herom. Men vi må ikke glemme, hvordan vi leverer på målene. Målet helliger ikke midlet på den måde,” siger Christine Jøker Lohmann fra DI – Dansk Industri.

Smid ikke det gamle ud
Samtlige talere på programmet fremhævede at det sidste virksomhederne har brug for er flere nye aftaler og deklarationer og traktater. Også når det gælder bæredygtighed og menneskerettigheder.

”Nogle gange lyder det som om, at når der kommer et nyt dokument fra FN, og så glemmer vi alt foregående. Det er lige præcis det, der forvirrer rigtig mange virksomheder – især SMV’er - og gør, at de føler, de aldrig når i mål, inden der kommer noget nyt,” forklarer Christine Jøker Lohmann.

”Jeg mener, at netop danske virksomheder har en styrkeposition i både at kunne levere på Verdensmålene og samtidig tænke menneskerettighederne ind i processen for hvordan der leveres,” fortsætter hun.

Dialog er en sjælden styrke
En af de styrkepositioner blev fremhævet af både Dante Pesce og Mads Øvlisen, som fortalte om Mæglings- og Klageinstitutionens hidtidige arbejde, nemlig evnen til kritisk dialog. Det, at man som parter med forskellige interesser i et område kan sætte sig om et bord og føre en samtale for at forstå de andres synspunkt og arbejde hen imod et fælles fodslag på områder, hvor man kan det, er langt fra normen i resten af verden. Men det er en medvirkende årsag til stabile forhold omkring virksomhedsdrift i Danmark.  

Gode råd og gode eksempler
Der er brug for flere gode eksempler på, hvordan virksomhederne kan arbejde med menneskerettigheder. Ved konferencen stillede Arla Foods og Mærsk op.  Deres gode råd var bl.a.:

  • Vær ikke bange for at forpligte jer og være åbne omkring jeres arbejde og nye indsigt. Det sværeste er at tage det først skridt.
  • Husk at indbygge en vis fleksibilitet i jeres strategi, virkeligheden ændrer sig hele tiden, så man kan aldrig opnå fuldt overblik.  
  • Sørg for at oversætte rettighederne til emner og ord som jeres virksomhed arbejder med allerede. Gå fra abstrakt til konkret.
  • Inddrag de kollegaer, som arbejder med emnerne i virkeligheden. Handler det om arbejdsmiljø på skibsværfter, så inddrag dem som i forvejen har relationen til værfterne.

Mere konkret er det svært at blive, fra en konference under Chatham House Rules (udvidet fortrolighed). I november måned udkommer CSR Quarterly med fokus på involvering og menneskerettigheder, hvor vi vil komme tættere på danske virksomheders arbejde med menneskerettigheder.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C