VW fyrer bæredygtighedschef efter dieselforsøg på aber

Et forsøg knyttet til den omfattende dieselskandale har nu kostet Volkswagens chef for eksterne relationer og bæredygtighed, Thomas Steg, jobbet hos den tyske bilgigant.

En dieseldrevet version af den relancerede VW Beetle blev brugt i forsøget med aberne, der har kostet Volkswagens chef for eksterne relationer og bæredygtighed, Thomas Steg, jobbet..

02.02.2018

CSR.dk

Forsøget knytter sig direkte til den omfattende skandale, der hurtigt blev kendt som dieselgate, og som tvang Volkswagen til at erkende sig skyldig i bedrageri ved en amerikansk domstol og betale over 150 mia. kr. i bøder og kompensation.

Volkswagens chef for eksterne relationer og bæredygtighed, Thomas Steg, er nu blevet suspenderet mens undersøgelserne omkring forsøget står på, skriver flere medier, bl.a. NY Times og The Telegraph.

Til den tyske avis Bild siger Steg, ifølge AP, at han kendte til forsøgene på de 10 aber, men at han ikke informerede den daværende direktør, Martin Winterkorn, skriver DR. Detaljerne er først kommet frem nu som en del af et søgsmål anlagt mod VW i USA.

Hemmelig software i bil
Forsøget blev bestilt af den tyske organisation Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor (EUGT), som hyrede de amerikanske forskere til at udføre selve testarbejdet. En kritisk detalje blev dog ikke delt med forskerne, skriver NY Times: bilen var udstyret med den sidenhen kendte snydesoftware, der fik den til at forurene langt mindre i laboratoriet end ude på vejene.

EUGT fik al sin finansiering fra Volkswagen, Daimler og BMW (og indtil 2013 også Bosch), og blev lukket ned i juni sidste år på grund af kontroverser om sit arbejde. I et andet forsøg i 2013 blev 25 frivillige på Aachen Universitet i Tyskland udsat for lave doser NO2, der er et af de giftigste biprodukter fra diesel. Forsøget havde dog ikke noget med dieselskandalen at gøre, understreger institutleder Thomas Kraus overfor Tagesschau.

VW tager selv afstand
Den tyske regering og flere andre politiske ledere har fordømt forsøgene på aberne. Kansler Angela Merkel, for hvem Thomas Steg i øvrigt er en tidligere rådgiver, har via sin talsmand kaldt dem etisk uforsvarlige, og VW har også selv taget afstand til historien og gjort det klart at man er imod ”enhver form for dyremishandling”.

”Der er ting, som man slet ikke gør. Nu skal alle nødvendige konsekvenser sørges for”, sagde Volkswagens adm. direktør, Matthias Müller, til Der Spiegel i mandags. Til avisen kalder han forsøgene for uacceptable, og slår fast at ”de metoder, EUGT brugte var forkerte, uetiske og frastødende”, og at de ”ikke har noget at gøre med videnskabelig afklaring”.

Miljøgrupper og andre af VW’s kritikere mener imidlertid af Thomas Steg er blevet ofret for at skåne koncernens topledelse, skriver NY Times. Kritikerne drager paralleller til dieselgate, hvor VW i starten sagde at ansvaret lå hos en lille gruppe ingeniører, der handlede af egen drift. De tyske anklagere har siden hen identificeret langt flere mistænkte.

Læs også: Volkswagen hæver investering i elbiler

Som en del af forsøget, der havde et budget på 700.000 dollars (ca. 4,3 mio. kr.) blev en anden gruppe aber udsat for udledningen fra en ældre pick-up truck fra Ford. Efter at have indåndet gasserne i fire timer, blev aberne undersøgt for lungeproblemer og andre sideeffekter, men resultaterne blev aldrig offentliggjort. Ifølge NY Times overlevede de 10 forsøgsdyr, men hvad der siden er sket med dem er uklart.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet