Virksomhederne skal se mulighederne i CSR

En barriere for CSR er angsten for forandringer, siger Sara Krüger Falk, men arbejdes der strategisk med det, kan der høstes vækst og profit på nytænkning og netop forandring. På Master Class-konferencen d. 3/3 er hun moderator for tre unikke CSR cases

CSR rådgiver i DI Sara Krüger Falk sporer stigende efterspørgsel efter nye bæredygtige tiltag og løsninger.

29.02.2016

CSR.dk

At CSR kan indebære nytænkning og større forandringer er ikke nødvendigvis det samme som, at virksomhederne ikke har taget CSR til sig og har investeret i miljøtiltag, risikominimeret i deres leverandørkæde og markedsført sig på samfundsansvar. Det er de dybere forandringer, som handler om, hvordan virksomheden kan bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer, og som måske fører til ændringer helt ned i virksomhedens DNA, Sara Krüger Falk hentyder til.

Sara Krüger Falk taler nærmere bestemt om ”disruption”. Disruption knyttes egentlig mest til IT-branchen, hvor virksomheder som Netflix med sin streaming-tjeneste har trængt etablerede filmudlejningsvirksomheder som Blockbuster ud af markedet, eller som Nokia, der forsømte at stille sit vækkeur på den teknologiske udvikling. Virksomheder, som mestrer disruption, ændrer markedet og slår de veletablerede brands. Det handler om at etablere nye forretningsmodeller og skabe radikal teknologisk innovation, så det eksisterende marked bliver taget på sengen, og kunderne står i køen for at købe.

”Der er større og større efterspørgsel efter nye bæredygtige tiltag og løsninger, og jeg tror, at danske virksomheder kan vinde ved at tænke på, hvordan netop deres forretning kan bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer,” siger Sara Krüger Falk.

Når Sara Krüger Falk udtaler sig, er det på baggrund af et stort erfaringsgrundlag. Som CSR Adviser i Dansk Industri, mastodonten blandt de danske brancheforeninger med over 1 mio. ansatte i medlemsvirksomhederne - det er mere end alle de andre brancheforeninger til sammen – har hun stort set alle de største virksomheder i dansk erhvervsliv som sit netværk, og som ingen andre adgang til virksomhedernes inderste tanker, når det gælder CSR.

”Virksomheder skal turde tænke anderledes og satse på nye løsninger, og særligt de store virksomheder er afgørende for at nå de netop vedtagne bæredygtighedsmål. Når store virksomheder engagerer sig i globale udfordringer og bidrager til at løse dem, åbner det for nye markeder og skaber ny konkurrence. Og vi kan se, at ansvarlighed og vækst hænger mere og mere sammen,” siger Sara Krüger Falk og henviser til inkluderingen af bæredygtighed som parameter i Harvard Business Reviews årlige CEO-rangliste som et tydeligt tegn på, at CSR er på vej til fundamentalt at forandre de allerstørste virksomheder.

Skab vækst og profit
Hvor CSR oprindeligt havde retning mod ikke at gøre skade, drejer det sig for Sara Krüger Falk i dag i lige så høj grad om forandring og innovation. Dansk Industri har sammen med blandt andre Erhvervsstyrelsen selv gjort sit til at gøde jorden herfor gennem udvikling af nøgleredskaber, der kan indgå direkte i virksomhedernes navigation mellem mulighederne inden for bæredygtighed. CSR Kompasset, Klimakompasset og FN Global Compact Self-assessment Tool hedder redskaberne, og de kan hjælpe virksomhederne til første skridt på vejen, men virksomhederne må selv tage de næste.

”For mig skal CSR være en integreret del af forretningen. Det skal være en måde at skabe vækst og profit,” slår Sara Krüger Falk fast og påpeger, at lige præcis profitindtjeningen kan være en hæmsko, når virksomhederne skal prioritere mellem CSR og andet, der ligger mere lige for: ”Nogle virksomheder vil hellere investere i løsninger, der skaber profit på den korte bane. Investeringer i eksempelvis udvikling af nye klimaløsninger eller andre bæredygtighedstiltag er ofte langsigtede og har en længere tilbagebetalingstid, og det kan godt være en af årsagerne til, at CSR nogen gange har svært ved at rodfæste sig i virksomhederne.”

Hvor den førnævnte CEO-liste er et eksempel på, at CSR har vundet indpas blandt de allerstørste virksomheder, ser Sara Krüger Falk også tegn på, at det er ved at forplante sig til de mindre. For eksempel oplever mange virksomheder øgede krav fra kunder, hvor de skal underskrive Code of Conducts, lige som der fra investorerne kan komme krav om CSR tiltag og -politikker, der viser, at virksomheden har styr på sine risici. Derudover ser hun generelt en større og større efterspørgsel efter produkter, der er produceret ansvarligt.

Start med Due Diligence
For de små virksomheder kan det virke som en meget stor mundfuld at komme i gang, erkender Sara Krüger Falk, men de kan også levere løsninger, der kan have meget stor betydning, og derfor er det bare om at komme med på vognen, siger hun. Inden de går i gang, har hun et godt råd til dem: ”Jeg kan varmt anbefale, at virksomheder, der gerne vil i gang CSR, starter med at lave en Due Diligence – altså en vurdering af virksomhedens mulige negative påvirkning af mennesker og/eller miljø. Når virksomheden har et overblik over, hvor der er risiko for at gøre skade, skal den lægge en strategi for, hvordan den kan reducere sine negative påvirkninger. Her er det vigtigt at prioritere benhårdt og ikke prøve at gøre alting på én gang. For det er jo stort set umuligt. Men har man et overblik, kan man lave en plan, og så er det bare at starte med en ting ad gangen, skridt for skridt.”

På CSR LINK’s Master Class er Sara Krüger Falk moderator for en session med ISS Facility Services, Deloitte og Microsoft og med emner, der spænder fra mangfoldighedsledelse over CSR i kunderelationen til Community engagement. Konferencen byder desuden på seks andre stærke CSR cases fra nogle af de største virksomheder i dansk erhvervsliv: Skandia, L’Oreal, Danske Bank, Arla Fonden, SGS og NCC. Hver især er det unikke CSR indsatser, og tilsammen giver det et billede af state-of-the-art af CSR i Danmark. Skandia lægger som vært lokaler til arrangementet og er desuden vært for et miniseminar om sociale investeringer i forebyggelse. Konferencen afsluttes med gæstetale ved professor ved Aalborg Universitet Steen Hildebrandt.

Master Class afholdes i år d. 3. marts på Kay Fiskers Plads 9, Ørestaden. Læs mere om programmet og tilmeld på www.csr-link.dk.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024CSR.dk

29.04.2024CSR.dk

Ny undersøgelse afslører rejsebranchens fortsatte udfordringer inden for bæredygtige rejser

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

DSV

Do you want a career within corporate sustainability?

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City