Virksomheder kan søge hjælp hos lokalbefolkninger i skovrydningstruede områder

Oprindelige samfund ofte er de bedste beskyttere af skove, afslører en ny FN-rapport.

03.12.2021

CSR.dk

Fødevarer, tekstiler, møbler….listen af produkter der bidrager til afskovning af verdens tropiske skove er lang.

OECD vurderer, at de økosystemtjenester, som skovene skaber, er mere end 125 billioner dollars værd om året. De stabiliserer klimaet, lagrer CO2, leverer mad, træ og medicin, renser vores luft og vand og forhindrer jorderosion, oversvømmelser og jordskred. Skove opretholder samtidig levesteder for vilde dyr, hvilket er blevet mere relevant end nogensinde: Når disse levested går tabt, øger det risikoen for, at virus som COVID-19 spreder sig fra dyr til mennesker.

Mange virksomheder har i de seneste år forpligtet sig til politikker, der sigter mod at fjerne skovrydning fra deres forsyningskæder. I den forbindelse læner mange sig op ad de anerkendte certificeringsordninger. Sådanne ordninger kan hjælpe virksomhederne med at leve op til deres løfte om at levere skovrydningsfrie produkter, men de forhindrer ikke, at skovrydning finder sted andre steder for andre virksomheder.

Kun ved aktivt at beskytte skovene kan virksomhederne blive ikke bare skovrydningsfrie, men ligefrem ’skovpositive’, som Charlotte Opal, administrerende direktør i ’Forest Conservation Fund’, beskriver det.

Læs også: Dansk fond donerer kvart million til stort skovprojekt i Bolivia

Hun peger på at partnerskaber med oprindelige urbefolkning i udsatte områder er noget af det allermest effektive i kampen mod afskovning.

En nylig FN-rapport afslørede, at oprindelige samfund ofte er de bedste beskyttere af skove, i stand til at trække på generationer af forfædres erfaringer og viden om et givet skovlandskab for at bevare skovens sundhed og leve i balance med naturen.

Det britiske supermarked Waitrose er et eksempel på, hvordan det kan fungere i praksis. Waitrose har valgt at indgå partnerskab med det oprindelige Mului-samfund for at beskytte et tropisk skovområde på Borneo, som i størrelse svarer til den jord, de har brug for for at dyrke palmeolie til brug i deres private-label produkter. En lokal civilsamfundsorganisation vil sammen med lokalsamfundet beskytte skoven og overvåge dens dyreliv, mens de også investerer i yderligere forbedringer af samfundets levebrød.

Ifølge Kew Botanical Gardens' 10 Golden Rules for Restoring Forests er beskyttelse af eksisterende skove langt mere omkostningseffektivt og virkningsfuldt end at plante nye træer. Mange virksomheder støtter aktiv træplantningsprojekter, som det kan tage hundreder af år at komme på niveau med naturlig skov, der allerede står.

Charlotte Opal er ikke i tvivl: ” Den private sektor skal investere mere i at støtte oprindelige folk til at blive skovbeskyttere. Ikke alene er det omkostningseffektivt; det er en enkel måde for virksomhederne at kommunikere til kunderne om deres handlinger inden for skovbevarelse og CO2-reduktion, samtidig med at vi bevæger os mod en skovpositiv fremtid”.

- MTN

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online