Vil verdens regeringer slukke for klimaets bimlen og bamlen?

Den første store statusrapport fra FN’s klimapanel i 8 år udkom d. 9. august 2021 og er klarere i sine budskaber end nogen sinde før. Det er nu der skal handles. Det kan lade sig gøre. Spørgsmålet er, om politiske ledere vil tage de nødvendige beslutninger og gennemføre dem.

En illustration af den globale middeltemperatur i årene fra 1850-2020. Grafik: Showyourstripes, Ed Hawkins, National Centre for Atmospheric Science, University of Reading..

10.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

FN’s Klimapanel udgav i går første del af deres sjette hovedrapport, den første siden 2013. Som tidligere beskrevet på CSR.dk er det kritisk læsning, og som den danske klimaforsker og bidragsyder til rapporten, Sebastian Merrild fra Syddansk Universitet, beskriver det, så ”…er rapporten et wakeup-call”.

Læs også: Lækket rapportudkast fra FN's klimapanel: Så er det NU vi skal i gang, ellers…

Nogle af rapportens hovedkonklusioner er:

  • Opvarmningen går hurtigere. Man må forvente at gennemsnitstemperaturen allerede i 2030’erne vil overskride 1,5 grader – som er Paris-aftalens målsætning, og det er sandsynligt, at vi rammer to grader i 2040’erne.
  • En intens indsats nu vil gøre en stor forskel, for jo mere vi udleder nu, jo større klimagæld efterlader vi til de kommende generationer i form af stadigt stigende havniveau og konsekvenser af klimaforandringer.
  • Jo hurtigere vi reducerer udledningerne, jo mindre risiko er der for, at vi rammer nogle af de tipping points, som vil accelerere den globale opvarmning markant. (Tipping points er f.eks. at Grønlands indlandsis forsvinder, at regnskoven i Amazones tørrer ud, at koralrev dør.)
  • Vejret bliver vildere – med regionale forskelle. For første gang har FN's Klimapanel rapporteret på regionalt niveau. I Nordeuropa skal vi forberede os på både højere temperaturer og et vådere klima med flere skybrud og oversvømmelser.
  • I Danmark kan man forudse flere varmedage og længere vækstsæson – men også flere skybrud og flere stormfloder og langvarig vinterregn.
  • Siden 1850 er middeltemperaturen steget med 1,09 grad. Heraf er 1.07 grad menneskeskabt. 

Sebastian Mernild vurderer med baggrund i rapporten, at politikerne har fået mere travlt, hvis de skal bremse klimaforandringerne. Det skriver finans.dk.

”Verden ændrer sig endnu hurtigere end tidligere. Det signalerer, at politisk handling er noget, som man skal gribe voldsomt fat i, hvis man ønsker at gøre noget ved det. Glasgow bør i så fald være stedet, hvor man sætter en endnu mere tydelig internationale ambition,” siger Sebastian Merrild i finans.dk, med henvisning til det klimatopmøde, som skal afholdes i den skotske by i slutningen af 2021.

Den britiske minister med ansvar for mødet i Glasgow forklarer over for World Economic Forum, at det helt overordnede mål for COP 26, som det hedder, er at ”holde 1,5 i live”. Hvis det skal lykkes, kræver det, at ‘det international samfund fremlægger både langsigtede mål og planer for den kortsigtede indsats’.

Regeringen mener den er på rette spor
Den danske klimaminister, Dan Jørgensen, brugte da også udtryk som ’alarmklokker der bimler og bamler’ og ’at hockeystaven er både knækket og smidt på bålet’. Han peger yderligere på, at den danske klimapolitik er på rette spor. Til Information forklarer han, at når den danske delegation tager til Glasgow er det med IPCC’s seneste rapport i den ene hånd og den danske klimalov og -planer i den anden.

”Det er for at vise, at her er nogle veje, man kan gå for at opnå det”

Det kræver mere end snak
En artikel fra renews.biz samler kommentarer fra ledere af europæiske energiselskaber – som er en relevant gruppe at spørge, da omkring 73 procent af de globale udledninger af drivhusgas kommer fra produktion og forbrug af energi.

Deres budskab er, at regeringerne er nødt til at gå ”all in” nu og ”hurtigt flytte” den globale økonomi væk fra forurenende aktiviteter og øge implementeringen af klimaløsninger. For uden hurtig politisk handling, kan selskaberne ikke nå at få alle leverandører og kunder med over på den bæredygtige bane.

Mads Nipper, CEO i Ørsted, deltager også i artiklen og havde være i posen med Elvis-tekster i sin kommentar til IPCC’s konklusioner. ”A little less conversation, a little more action, please,” siger han.

Dermed lægger han sig i samme spor som Jens Hesselbjerg Christensen, professor på Niels Bohr Instituttet og bidragsyder til IPCC-rapporten. Hans kommentar til meldingerne om, at nu var der virkelig alarmklokker og wakeup calls oven på rapportens budskaber, var således, at det samme kunne man sige om de fem tidligere rapporter fra IPCC, uden at det havde ført til handling, der faktisk begrænsede de samlede udledninger af CO2.

Klimapanelet søger i denne rapport derfor at levere langt mere detaljeret data, og langt flere regionale data, som kan bruges til at drive beslutninger. Der er langt mere information og man har forsøgt at sætte det ind i en kontekst, som beslutningstagerne skal agere i. 
Der er således udviklet et frit tilgængeligt interaktivt klimaatlas, som man kan tilgå fra IPCC’s website. På et pressemøde nævnte DMI desuden, at de tilsvarende har et dansk klimaatlas, hvor man kan tilgå helt lokale data, og som er udviklet med behørigt hensyn til bl.a. virksomheders behov.

Læs også: FN mangler Paris-mål fra de største klimasyndere

Noget at se frem til?
Alles øjne hviler således på COP26 i Glasgow i november måned, og de reduktionsmålsætninger landene melder ind til FN forud for mødet. Den seneste konstatering herfra var, at det, der var kommet indtil nu, langt fra var tilstrækkeligt.

Desuden er den over 3.000 sider lange rapport fra IPCC er ikke afslutningen på dette rapporteringsforløb. Til marts udkommer næste delrapport, som vil behandle klimatilpasning og om et år en synteserapport, som desuden kommer med forslag til, hvad og hvordan der kan sættes ind for at holde klimagælden på et overskueligt niveau.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)