"Vi skal over i nogle andre industrier end affald for at få innovationshøjde"

Cirkulær økonomi hænger i Danmark fast i affaldssektoren, og det er en skam. For det må og skal være en erhvervsagenda, hvor en søgen efter materialer skaber den nødvendige efterspørgsel og innovation. Og resten af verden er i gang. Det fortæller Ditte Lysgaard Vind fra Lendager Group.

Ditte Lysgaard Vind er tilknyttet Lendager Group. Foto: Lendager Group.

04.04.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan, vurderer du, går det med omstillingen til cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Går det for langsomt, lige tilpas eller forskelligt afhængigt af sektor/område man kigger på? Eller går det lige som det skal? 
Helt overordnet må jeg sige, at fra Danmark i total førerposition, der vinder på den første Circular Awards i Davos, så har vi godt nok ikke fået indfriet det potentiale til det fulde. Selvfølgelig er der sket gode ting, men vi er slet ikke kommet langt nok med at gentænke måder at gøre ting på og få højere kvalitet i genanvendelsen. Det gælder både i forhold til, hvad vi gør med affaldshåndteringen, og i forhold til at lave teknologier og designe løsninger til reduktion, der kan eksporteres. Der skal vi virkelig op i omdrejninger. 

Den cirkulære agenda ligger i for høj grad i affaldssektoren. Det er meget naturligt, at den er startet der, men nu skal den konverteres til en erhvervsagenda. Vi skal se på affald som det, det er, nemlig ressourcer, og det betyder at det er nogle andre kompetencer, der skal til, end det vi kender fra en traditionel affaldssektor. Her er man vant til at yde den service at få noget til at forsvinde. Men nu skal vi til at lære at se unikke værdier i de materialer vi har, og hvordan vi kan skabe efterspørgsel på det. 

Hvem oplever du som frontløbere og hvem har lang vej igen - hvis man kigger på sektorer? Og har du et bud på, hvorfor det fordeler sig sådan? 
Et område, der har taget nogle vigtige skridt, er plast fra industrien, hvor nogle dygtige genanvendelsesvirksomheder håndterer dette på en måde, så der kommer noget kvalitet ud af det, der ellers blot ville være industriaffald, der skulle bortskaffes. 

Det er et eksempel på en udvikling, som vi skal se mere generelt, nemlig at vi overvejer, om vi der er nogle materialer, som skal holdes helt uden for den traditionelle affaldssektor. Der er for meget, der tager udgangspunkt i den affaldssektor, vi har i dag, og det fører ikke den nødvendige innovation med sig. Vi får startet et forkert sted i forhold til at få konverteringen fra affald til ressourcer op i ambitions- og innovationsniveau. 

I stedet skal vi kigge over i vores produktions, teknologi- og industrivirksomheder og se, hvordan de kan bidrage med efterspørgsel og løsninger. I andre lande ser man f.eks. robotklynger spille en stor rolle i agendaen, men hvor vi er bagud med at få integreret de forskellige sektorer. 

Hvis du kunne bede om to - men også kun to - ting, i rammebetingelserne, som de nødvendige parter bør investere i at ændre, hvad ville det så være? Eller handler de næste skridt måske slet ikke om nye rammebetingelser? 
For det første skal vi have lavet nye mål for reduktion af affald og kvalitet i genanvendelse. Dem vi har nu, inddrager ikke en generel reduktion af mængderne og i dag er vi Europamestre i affaldsproduktion pr. borger. Der skal skabes nye incitamenter til ikke at lave så meget affald. Desuden skaber de nuværende mål incitament til at genanvende store mængder i dårlige kvaliteter, men det ville være mere spændende, hvis vi fik mere fokus på at få materialer i bedre kvalitet ud af genanvendelsen. Måske i mindre mængden, men med større værdi. 

For det andet, skal vi blive langt bedre til at udnytte en historisk styrkeposition, som er at vi kan samarbejde på tværs af industrier og i offentlig-private partnerskaber. Det skal vi blive meget bedre til at udnytte, når vi skal finde ud af, hvem der kan efterspørge ressourcerne i det næste liv. Det kan affaldssektoren sagtens indgå i, men det er industrien og dem, der skal efterspørge ressourcerne, der skal sætte tonen og takten i forhold til, hvad der er brug for. 

Hvad, tror du, kommer til at overraske virksomheder i det næste år eller to, når det handler om krav om cirkularitet?
Man kommer til at opleve nogle ganske omfattende krav på både tilbagetagning og producentansvar fra både offentlig og kommerciel sektor. Som også er et led i krav om at kunne levere klimaeffekter, hvilket cirkularitet kan være et rigtig godt redskab til, hvis man bruger det rigtigt. Der sker jo heldigvis teknologiudvikling rundt omkring i Europa og resten af verden, som vil udgøre et pres, fordi de viser, at man faktisk kan gøre ting på nye måder. 

Jeg kunne godt frygte, at Danmark kan komme bagud i udviklingen af nye teknologier og forretningsmodeller, der kan muliggøre genbrug og genanvendte materialer. Der er vi lidt langt tilbage, bl.a. fordi vi har så store investeringer bundet i den eksisterende affaldssektor, som er baseret på forbrænding af affald i store mængder, men ringe fokus på frembringelse af højkvalitetsmaterialer og at opfordre erhvervslivet til at udvikle en efterspørgsel på dem.

Lande som Holland og Finland er nået meget længere på den front. Men ikke mindst ser man traditionelle innovationsmiljøer i f.eks. Californien, at der begynder at komme mange spændende projekter. Både hvor det, der kommer ud af affaldsbearbejdningen, højner eller bliver i samme kvalitet, som det der kommer ind, og på sorteringsteknologier – robotsortering f.eks. 

Hvad er dit yndlingseksempel på cirkulær innovation? Hvem, synes du, gør det rigtig godt?
I forhold til plast og genanvendelse vil jeg pege på Aage Vestergaard har både skala og erfaring til at øge kvaliteten, men også bliver ved med at innovere. F.eks. ved at bygge på den stigende interesse i markedet, og derfor kigger de nu videre end det industriaffald, de er gode til at bearbejde, og hen mod husholdningsaffaldet for at få plasten derfra op i kvalitet. 

Men vi skal jo også tænke helt nyt. F.eks. har det vanvittigt meget omtalte forbud mod sugerør i engangsplast fået Starbucks og McDonalds, foranlediget af Ideo Design, til at gå med i projekt for at finde en designløsning, der eliminerer behovet for sugerør. Det har de nu udviklet. 

Det er et eksempel på noget af det, der skal til. Generelt sidder vi for meget fast i gamle vaner til virkelig at tænke uden for boksen, og det skal vi til at gøre i langt højere grad. Genanvendelse og genbrug er superfint, men vi må blive meget bedre til at øve os i, hvordan vi grundlæggende reducerer. Det handler om at bruge tingene længere, men også om at stille et helt andet spørgsmål, nemlig om vi helt kan droppe nogle produkter uden at miste værdi? Det kan vi sagtens, men det kræver innovationsvilje og –højde. 

Et eksempel på udvikling og brug af ny teknologi kunne være Signify, der 3d-printer lamper ud af affald og gør det lokalt for at undgå overproduktion. Og så er vi tilbage til, at vi i dag skal over i nogle andre industrier end affald, for at vi finder løsninger med lidt større innovationshøjde.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi 2022

Hvad er status på cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Hvad kan vi fejre, hvad skal vi ægre os over og hvor skal vi virkelig se at komme i gang? Eksperter og praktikere byder ind med erfaringer, holdninger og eksempler. 

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København