Vi skal deles om de smarte byer

Vejen til social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed går via deling af alle typer ressourcer i byerne. Det var budskabet fra to forfattere bag ny bog om emnet.

Åen Cheonggyecheon, der løber gennem det centrale Seoul, fremhæves som et godt eksempel på at deles om den moderne by. Efter 2. verdenskrig blev den lukket og erstattet af en sekssporet motorvej, men efter årtusindskiftet er den blevet genåbnet og har lige siden været et populært, rekreativt område i Sydkoreas travle hovedstad. Foto: Flickr/Francisco Anzola .

15.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Mandag d. 14/12 dannede det samfundsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet rammen om et seminar omkring intelligente og bæredygtige byer med overskriften Sharing Cities.

Omkring 120 mennesker – både studerende, branchefolk og andre interesserede – var sammen med CSR.dk mødt op for at høre to forfattere til en ny bog på netop det område fremlægge hovedpointerne i deres fælles udgivelse og søge at give nogle svar på eftermiddagens hovedspørgsmål: Hvordan kan deling ændre værdier og normer, tilskynde civilt engagement og politisk aktivisme, og derigennem genopbygge delte urbane fællesskaber?

Læs også: Ikke meget socialt ansvar i de danske julegaver

Netop deling af alle typer ressourcer er omdrejningspunktet for de to forfatter, Professor i Urban and Environmental Policy and Planning ved Tufts University i Massachusetts, USA, Julian Agyeman, og PhD-kandidat i geografi og miljøpolitik ved universitet i Lancaster, England, Duncan McLaren.

I deres bog “Sharing Cities – A Case for Truly Smart and Sustainable Cities” præsenterer de et nyt ‘deleparadigme’, der skal gå betydeligt videre end deleøkonomien, der bliver betragtet som et slags modefænomen repræsenteret af tjenester som Uber og Airb’n’b – med deres grundlæggende kommercielle udgangspunkt er de ikke et udtryk for den rendyrkede deling, de to forskere efterlyser.

Vandring til byer også en mulighed
Hvis en by skal være både socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig skal vi nemlig ændre hele vores indstilling til vores ressourcemæssige relationer til andre mennesker.

"”Byerne forandrer i høj hast på verdensplan i dag. Vandringen fra land til by er historisk og vil fortsætte i årtier fremover, men det behøves ikke kun være en udfordring, det kan også være en mulighed for at øge ressourcedelingen og den gensidige afhængighed i de nye megabyer"”, sagde Julian Agyeman og fortsatte:

"”Vi deler mange ting i dag, fysisk, mentalt, virtuelt osv., men vi kan blive meget bedre. Når vi flytter fra land til by er det fordi vi søger efter nye muligheder og nye rammer, og det bør få os til at betragte vores forbrug på en nye måde. Vi kan bruge uden at eje, og det skal både den moderne velfærdsstat i Vesten og de fremadstormende samfund andre steder i verden være med til at understøtte.”"

Duncan McLaren supplerede med et utraditionelt eksempel på en speciel gruppe i de store byer, der i hans øjne har langt mere værdi og berettigelse end de fleste -– specielt politisk -– vil mene.

Værdi i social inklusion
"”Vi bør se på fænomenet BZ’ere (’squatters’, red.) med helt andre øjne. Den form for social aktivisme, de udøver, vi kan jo kalde det urban piracy, handler jo langt henad vejen om at udnytte ressourcer, i dette tilfælde bygninger, der ellers er tilovers og måske dømt unødvendige, selvom de faktisk har en værdi. Den intelligente by skal være socialt drevet, og uden nødvendigvis at lovliggøre besættelser af forladte bygninger, så skal der være bedre plads til at deles, også på utraditionel vis"”, sagde han.

Blandt eksemplerne, der blev præsenteret i løbet af forelæsningen, der i øvrigt var en del af Københavns Universitets ’Sustainability Lectures’, var både Amsterdam, København (begge med cykelkulturen som centrale pointer, men også Christiania blev fremhævet), Seoul, og så den colombianske storby Medellín.

Her har myndighederne med stor succes har brugt social inklusion og lokal medbestemmelse til kraftigt at forbedre leveforholdene i byen, der tidligere var voldsomt præget af høj kriminalitet og fattigdom. Op gennem 1980’erne var Medellín således berygtet som en af verdens mest voldelige byer, i høj grad på grund af krigen mellem områdets narkobaroner, og fattigdommen var omfattende, men siden da er kriminaliteten faldet, specielt i centrum, og fattigdomsraten reduceret fra næsten 50 procent i 2002 til under 15 procent sidste år.

Vi skal også deles på klimafronten
Som afslutning på oplægget fra de to forfattere, som helt i bogens ånd deltes ligeligt om tiden i en slags samtale med tilskuere, var der tid til lidt debat, og her spurgte CSR.dk ind til aspekterne omkring klima- og miljømæssig bæredygtighed og en vurdering af den nyligt vedtagne klimaplan fra COP21. Her var Duncan McLaren ganske klar i mælet:

"”Jeg synes Paris-aftalen er svag. Ikke alene er den ikke ambitiøs eller stærk nok til at ramme det her mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, den er heller ikke hverken legalt bindende eller social nok. Og så tager den i mine øjne ikke nok hensyn til, hvor meget energi vi bruger på bygninger, ligesom den er for blød over for brugen af fossile brændstoffer, der er en fuldstændig forældet investering, fordi den er alt for dyr om ufleksibel at arbejde med”", sagde han og lod Julian Agyeman slutte med et budskab til byplanlæggere verden over:

Læs også: Lego: Vores sociale ansvar er børns udvikling

"”Fremtidens bæredygtige by er en deleby, hvor vi bor flere på mindre plads og fordeler ressourcerne ligeværdigt og retfærdigt efter behov. Rent logisk og praktisk giver den tilgang også mest mening; jo flere vi bor på den samme plads, jo mindre energi bruger det enkelte individ.”"

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C