Vi skal blive klogere på fangst og lagring af CO₂

Vi skal have mindre CO₂ i atmosfæren, så klimaforandringerne kan blive bremset. En metode er at fange det fra skorstene og lagre det dybt nede i jorden. Men hvad betyder det at fange og lagre CO₂? Det vil virksomheder, fonde og eksperter gøre os klogere på.

Danmark har ambitiøse klimamål. I 2030 skal de danske udledninger af CO₂ reduceres med 70 procent i forhold til år 1990. For at nå i mål er det nødvendigt at bruge en lang række af teknologier. Her spiller fangst og lagring af CO₂ en vigtig rolle. Foto: Ørsted

04.06.2024

CSR.dk

Danmark skal udlede mindre CO₂, hvis vi skal være med til at sænke temperaturen i verden, og på den måde bremse klimaforandringerne. Derfor bliver der sat vindmøller og solceller op og kraftværker går væk fra at brænde kul og andre fossile brændsler. De steder, hvor det stadig er nødvendigt at udlede CO₂, for at kunne sikre danskerne strøm i kontakten, byggematerialer og varme på radiatoren er der også hjælp at hente. Det er muligt at fange CO₂ fra skorstene og gemme den dybt nede i jorden. Det er det man kalder CCS eller Carbon Capture and Storage.

Selvom vi i Danmark allerede er godt i gang med at bygge, er det ukendt for mange, at man kan fange og lagre af CO₂. Derfor er en lang række private og offentlige organisationer fra hele landet samt Novo Nordisk Fonden gået sammen med forskere og eksperter om at lave en hjemmeside om fangst og lagring af CO₂. Den kan findes på www.co2idybden.dk og bygger på viden fra officielle kilder og myndigheder. Tanken bag hjemmesiden er, at den skal gøre danskerne klogere på fangst og lagring af CO₂.

”Det er afgørende for at bremse klimaforandringerne, at vi tager CO₂ ud af ligningen, hvor det er muligt. CO₂-fangst og lagring er ikke en ny teknologi, men i løbet af de næste årtier vil det blive mere synligt. I Novo Nordisk Fonden er vi optaget af, at teknologi ikke kun skal være for forskere og fagfolk. Formidling af viden og fakta om de nye teknologier for at støtte den offentlige debat er en vigtig del af en demokratisk grøn omstilling. Vi kan ikke bremse klimaforandringerne og få færre vejrekstremer uden nye teknologier. Og her er oplysning og debat en forudsætning for, at vi kan tage teknologierne i brug på en måde, som gavner både klima og samfund bedst muligt”, siger Claus Felby, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, som er en af parterne bag den nye hjemmeside.

Hjemmesiden bygger på faktabaseret viden om, hvad fangst og lagring af CO₂ er, og hvad teknologien betyder for det samfund, vi skal efterlade til fremtidens generationer. Med hjemmesiden tager virksomheder, forskere og eksperter et ansvar for at formidle den viden de har, så alle får gavn af den.

”Der er behov for, at vi kommer videre med planerne om at fange og lagre CO₂, men der er også behov for, at vi får danskerne med på rejsen. Med hjemmesiden får vi alle sammen et sted, hvor vi kan få svar på spørgsmål om fangst og lagring af CO₂, så vi får en forståelse for, hvordan og hvorfor denne teknologi kan være en af brikkerne til at løse klimakrisen. Det gør os i stand til at snakke om teknologien og den grønne omstilling på et ordentligt og oplyst grundlag. Jeg er stolt over, at jeg sammen med resten af ekspertgruppen har medvirket til, at indholdet på hjemmesiden både er er fagligt funderet og godt formidlet”, siger Philip Loldrup Fosbøl, associate professor ved DTU Kemiteknik, Ph.D., som har deltaget i hjemmesidens ekspertgruppe.

Læs også: Bugnende ordrebog skaber nye logistik-arbejdspladser i Nordjylland

Ørsted er allerede ved at etablere de første store CO₂-fangstanlæg i Danmark. I løbet af 2024 sætter staten en proces i gang, der skal muliggøre, at der fanges meget mere CO₂. Herudover vil Energistyrelsen afgøre, hvilke virksomheder, der får mulighed for at undersøge, om udpegede områder under landjorden er egnede som CO₂-lagre.

Kilde: CO₂ i dybden

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)