Verdens største banker ser stort på fossile brændstoffer

Selvom de største banker verden over havde reduceret deres investeringer i fossile brændstoffer fra 2015 til 2016, glemmer de stadig at sætte flere penge i vedvarende energi.

Det kan være en god idé at foretage flere grønne investeringer, hvis man som bank vil holde på sine kunder, mener Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club. Arkivfoto..

02.08.2017

CSR.dk

Interessen for den globale opvarmning er efterhånden noget, der fylder meget rundt om i verden – men ikke desto mindre er det noget, flere af verdens største banker ser stort på.

Ifølge rapporten ”Banking on Climate Change 2017", sætter verdens største banker nemlig flere penge i fossile brændstoffer fremfor i vedvarende energi, skriver den britiske avis the Guardian.

Læs også: Flere gør oprør mod Trumps klimapolitik

I 2016 havde de selvsamme banker ellers mindsket deres investeringer i de fossile brændstoffer fra cirka 700 milliarder kroner i 2015 til cirka 550 milliarder kroner i 2016.

Alligevel viser rapporten, der er udarbejdet af en gruppe NGO’er, herunder Rainforest Action Network og Sierra Club, at selvom bankerne har gjort opmærksom på flere grønne investeringer, har de stadigvæk sendt penge efter skadelige brændstoffer.

Ingen banker får topkarakterer
I rapporten har bankerne fået karakterer fra A til F ud fra deres praksis, herunder bankernes politikker, investeringer, størrelse og typen af transaktioner samt deres indvirkning på klimatiske ændringer.

Den højeste karakter, der blev givet, var B. Her opnåede en håndfuld banker karakteren grundet nedskæring i deres støtte til blandt andet kulminedrift. De resterende fik lavere karakterer grundet emner som olieboring og udnyttelse af tjæresand.

Tilbage i 2015 var mange af de store banker ellers nogle af de største stemmer, når det kom til at støtte klimaaftalen i Paris. Her lovede banker som Citigroup og Bank of America blandt andet at reducere deres finansiering af kul ved at begrænse deres eksponering af kulstofintensive fossile brændstoffer.

Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde

Ifølge Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club, kan bankernes engagement i klimaændringer også have betydning for antallet af kunder:

”Folk holder øje med, hvor og hvad bankerne investerer i, og de giver ikke op, før bankerne forpligter sig til at investere i en fremtid, der gavner lokalsamfundet, deres økonomi og deres velvære”.

Banker utilfreds med rapport
Ifølge the Guardian har flere af de banker, der optræder i rapporten, udtalt, at de aktivt engagerer sig i en overgang væk fra de skadelige fossile brændstoffer.

Derudover mener flere, at rapporten ikke har været i stand til at tage højde for deres aktiviteter mod at øge den grønne økonomi som for eksempel investeringer i vedvarende energi og grønne obligationer til sociale og miljømæssige projekter.

Læs også: Det kræver den rette strategi at tjene penge på bæredygtighed

En af de banker, der klarede sig bedst ud fra rapporten, er britiske HSBC. Her tager man i stedet imod kritikken og opfordrer til, at alle samarbejder på tværs af samfundet mod et fælles mål:

”Vi kan kun undgå skadelige klimaændringer, hvis vi samarbejder og regeringer, virksomheder og civilsamfund går efter et fælles mål. Også her har den finansielle sektor en vigtig rolle, når det kommer til den kritiske overgang til en kulstoffattig økonomi”, siger en talsmand fra HSBC.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)