Verdens lunge skal også med til COP21

I sit klimaudspil frem mod decembers store klimatopmøde i Paris lover Brasilien et totalt stop for ulovlig fældning af Amazonas inden 2030, samtidig med at landets CO2-udledning skal nedbringes med 43 procent.

Amazonas er verdens største regnskov. 60 procent af den ligger i Brasilien, som nu lover at stoppe ulovlig skovrydning i sine territorier inden 2030. Foto: Flickr/Sara y Tzunki.

20.10.2015

CSR.dk

Brasilien har fremlagt sine klimaløfter som grundlag for landets deltagelse i den længe ventede klimakonference, COP21, i Paris til december. I lighed med mere eller mindre alle andre lande, vil den sydamerikanske nation reducere sin CO2-udledning betragteligt, men det er et andet, ambitiøst løfte, der har tiltrukket sig opmærksomhed.

Læs også: Verden er endnu langt fra at nå FN’s klimamål

I sin indrapportering, den såkaldte Intended Nationally Determined Contribution (INDC) til FNs klimapanel UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change), forpligter Brasilien sig således til ikke alene at skære 43 procent i 2030 sammenlignet med 2005, men også til at fat sat en totalt stopper for ulovlig skovhugst i sin del af Amazonas.

Med et areal på 5,5 mio. km2 er Amazonas verdens største regnskov, og den med afstand største og vigtigste enkelte kilde til rensning af CO2 på Jorden, hvilket også har givet den enorme jungle tilnavnet ’Verdens lunge’ af eksempelvis NGO’en Rainforest Alliance.

Men skoven er under hårdt pres. Ikke alene pga. stigende temperaturer, men også mere direkte menneskelig påvirkning i form af ulovlig skovhugst. Op gennem 1990’erne og frem til 2005 forsvandt der årligt over 20.000 kvadratkilometer (næsten halvdelen af Danmarks samlede areal) regnskov, hvoraf langt størstedelen, 91 procent, blev brugt til græsningsarealer for kvæg.

Skov skal genskabes
Det er dog gået fremad de sidste 10 år, specielt i den brasilianske del af Amazonas, der udgør omkring 60 procent af regnskovens samlede omfang og gør Brasilien til det langt største ’skovejer’ i Amazonregionen. En lovstramning i 2004, der bl.a. mangedoblede bøderaterne, og en kraftigt øget kontrol har således sænket den årlige rydning til ca. 5000 km2.

Ikke desto mindre er massive områder blev fældet siden udviklingen tog fart i 1970’erne, og den kurs vil Brasilien altså nu endegyldigt ændre.

Udover at stoppe den ulovlige afskovning, så vil landet, der i øvrigt lod Amazon-storbyen Manaus være blandt værtsbyerne ved 2014s VM i fodbold, også genskabe 12 mio. hektar (120.000 km2) regnskov frem mod 2030, ligesom yderligere 20 mio. hektar nedgraderede græsningsarealer skal forbedres.

Læs også: Verden blev lidt grønnere sidste år

I tillæg til Amazonregnskovens værdi som økosystem – den er hjemsted for hver 10. kendte dyreart på verdensplan – så fremhæver Brasilien også den sociale dimension som et centralt element i sin klimastrategi, specifikt med fokus på at beskyttet leveområderne for de mange stammesamfund, der stadig lever, i nogles tilfælde stort set komplet isolerede, i og af skoven.

Find flere INDC'er her.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Lovforslaget om implemen­tering af Rapporterings­direktivet (CSRD)

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen – Marts 2024

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

10.04.2024CSR.dk

Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

10.04.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Teknikgrossist skærer ned på emballage sammen med producent og installatør

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online