Verdens højeste træhus er åbnet i Norge

Den 15. marts åbnede Mjøstårnet i Norge officielt huset efter en byggeperiode på under to år. Med en højde på 85,4 meter er det ”verdens højeste showcase for bæredygtige løsninger”, som entreprenøren siger.

De sidste bjælker blev hejst på plads på toppen af Mjøstårnet i september 2018. Foto: Moelven.

20.03.2019

CSR.dk

I Brumunddal godt 140 kilometer nord for Oslo har et opsigtsvækkende bygningsværk netop slået dørene op. Det 85,4 meter høje Mjøstårnet, der åbnede den 15. marts, er verdens højeste træbygning, opført næsten udelukkende i limtræ, kun med betondæk på de øverste af de 18 etager for at afstive bygningen og forhindre den i at svaje.

Læs også: Fremtidens bæredygtige højhus er af træ

Teknikken og den aktuelle verdensrekord har tiltrukket global opmærksomhed, hvilket skaber glæde hos entreprenøren Moelven, der har bæredygtighed som en central virksomhedsværdi.

CEO for Moelven Limtre, Rune Abrahamsen, foran tårnet i Brumunddal. Foto: Moelven.

”Det er meget inspirerende at se den massive interesse for denne bygning på verdensplan. Der er stor efterspørgsel på fremtidens bæredygtige løsninger, og Mjøstårnet er nu verdens højeste showcase for lige præcis det”, siger CEO for Moelven Limtre, Rune Abrahamsen.

At bygge i træ har flere klimamæssige fordele, som Mjøstårnet også illustrerer. Tømmeret er i sig selv CO2-positivt, da det binder kulstof selv efter fældning. Træet er hentet fra ansvarlige, lokale skovbrug, og den lavere vægt sammenlignet med beton eller stål har forkortet byggeprocessen og behovet for transport af elementer.

Arbejdet med fundamentet begyndte i april 2017 og selve opførelsen af bygningen i september samme år. Fuld højde nåede man i september 2018. Undervejs har man samlet bygningen fire etager ad gangen uden brug af udvendigt stillads, og hele projektet nåede i mål inden for tidsrammen.

Inspireret af Parisaftalen
”Vi vil skabe en bæredygtig fremtid ved at bruge træ. Moelven høster en vedvarende ressource, og for hvert træ vi fælder, bliver mindst to nye plantet. Mjøstårnet er endnu et bevis for, hvad det er muligt at bygge med tømmer, og vi håber at denne bygning vil inspirere andre til at vælge mere bæredygtige og klimavenlige løsninger i årene fremover”, siger CEO for Moelven Industrier, Morten Kristiansen.

Mjøstårnet åbnede officielt den 15. marts 2019. Foto: Moelven.

Faktisk skulle Mjøstårnet ”kun” have været 81 meter højt, men i løbet 2018, da byggeriet nærmede sig toppen, besluttede man at tilføje en 4,4 meter høj pergola i form af en bjælkekonstruktion med afrundede bjælker, der kan modstå vindbelastningen i højden.

Ikke uvæsentligt gør tilføjelsen, at Mjøstårnet lige akkurat holder fast i rekorden foran det 84 meter høje HoHo Wien, der også åbner i år. I modsætningen til det norske højhus, så har tårnet i Wien dog en smal kerne af beton.

Læs også: Konference om træ i byggeriet lader bæredygtigheden fylde

Idéen til Mjøstårnet, der indeholder restaurant, kontorer, lejligheder, et hotel og en indendørs pool, kom fra udvikleren Arthur Buchardt, der hentede direkte inspiration fra Parisaftalen og dens målsætning om reduktion af det globale CO2-udslip.

”Jeg tog udfordringen bogstaveligt, og uden at spørge politikerne, så gjorde jeg noget ved det. At bygge i træ giver os en bedre verden at trække vejret i”, siger han.

-AK

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

22.02.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online