Vaniljens supply chain er stadig ikke ren

Siden 2016 har de danske supermarkeder arbejdet med at få ansvarlighed ind i vaniljens vej fra Madagasker til hylderne i butikkerne, men produktionen er stadig plaget af børnearbejde og tyveri.

Vaniljebønderne i Madagaskar kæmper stadig med fattigdom og tyveri..

16.11.2018

CSR.dk

Den britiske tv-kanal BBC viste for nyligt, at store dele af den vanilje vi får fra Madagaskar stadig er hælervarer, som er stålet fra fattige bønder.

Kristian Høyer Toft, der er lektor ved Aalborg universitet, mener at supermarkederne bærer en del af ansvaret:

“Det er klart, at virksomheder som eksempelvis Coop og Salling Group, der har stor dominans på det danske detailmarked for salg af vanilje, har et ansvar. De kan nemlig presse deres leverandører af vanilje til at indgå internationalt samarbejde, der kan bane vejen for løsninger”, siger han til danwatch.dk.

Kæder fremhæver retningslinjer og tæt samarbejde
Danwatch har spurgt de danske supermarkeder om, hvilke tiltag de har foretaget. Alle har svaret at de har været i dialog med deres leverandører siden 2016.

Supermarkedkoncernen Coop har fokuseret på at øge Fairtrade-vaniljeandelen, og har i løbet af de sidste to år øget salget i denne kategori med knap 500 procent.

Konkurrenten Salling Group melder, at de har opdateret deres etiske retningslinjer samt introduceret et system, der skal sikre at alle parter overholder retningslinjerne.

Begge koncerner svarer, at de desuden har opdateret deres etiske retningslinjer sammen med leverandørerne.

Til det siger Andreas Rasche, professor i virksomhedsansvar ved CBS til Danwatch:

“Det er da godt, at de har opdateret deres retningslinjer, men det er ikke handlingsorienteret nok i sig selv. Når alt kommer til alt, er det jo bare et stykke papir. Det vigtige spørgsmål at stille er, om de rent faktisk tager retningslinjerne alvorligt, og om deres leverandører tager dem alvorligt.”

Læs også: Novo Nordisk rækker millionhånd ud til verdens fattigeste

Dagligvarekoncernen Dagrofa anerkender, at der er problemer, og samarbejder tæt med deres leverandører. Dem, der køber vaniljen af bønderne skal f.eks. sige nej, hvis de bliver tilbudt større mængder af vanilje, end en vaniljebonde realistisk set kan producere. Dagrofa siger dog også til Danwatch, at tætte samarbejder og procedurer ikke er skudsikre garantier, og at de reelt ikke ved, om børnearbejde forekommer på plantagerne.

Der skal lægges pres på i hele kæden
Andreas Rasche forklarer da også, at opgaven næppe kan løses af supermarkederne selv: 

“De store supermarkeder har så mange varer på hylderne, at det er umuligt for dem at vide præcis, hvor hver enkelt vare kommer fra. De er det allersidste led i varekæden. Derfor er deres hovedansvar at have et tæt samarbejde med deres leverandører og at lægge pres på dem”, siger han til Danwatch.

- SN

Bureau Veritas

Sponseret

Understand Climate Footprint Calculations – LCA, EPD, PEF and the GHG Protocol Explained

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

25.08.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: CO2-tal og klimadata – hvordan formidler man det juridisk korrekt?

21.08.20253H Law

Sponseret

Dokumentation af grønne påstande – hvad kræver loven?

20.08.2025CSR.dk

Strikkere sørger for kæmpe beløb til Unicef i Gaza

18.08.2025BSR

Sponseret

Developing Integrated Approaches to Human Rights, Climate, and Nature

15.08.20253H Law

Sponseret

Klimakompensation og markedsføring: En juridisk balancegang

07.08.20253H Law

Sponseret

Grønne udsagn og den konkrete vurdering

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Root cause analysis is used to improve process and product quality, minimize safety risks, and meet regulatory requirements.

Dato

16.09.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Valified
Webinar
Better ESG > Better Business

Bliv klogere på, hvordan Valified kan hjælpe jer forretningsværdi af Valified, vise de seneste løsninger og give et klart billede af, hvad der kommer næste gang.

Dato

16.09.2025

Tid

09:00

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

17.09.2025

Sted

København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ligestilling, Diversitet og Ledelsessystemet Introduktion til DS 5001 og ISO 30415

Ligestilling og diversitet er for alvor kommet på virksomhedernes dagsorden og flere studier peger på, at et strategisk fokus på emnet skaber robuste virksomheder, tilfredse medarbejdere og bedre bundlinjer. Med andre ord er der god grund til at have et stærkt fokus på diversitet, men hvordan får man hjulpet udviklingen og virksomhedskulturen i den rigtige retning.

Dato

17.09.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

17.09.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

17.09.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle