Vækstplan for handel og logistik med grønt fundament

Regeringen har i dag præsenteret sin vækstplan for logistik- og handelserhvervene, der med bl.a. et e-handelstjek og kunstig intelligens vil skal give sektorens danske virksomheder bedre konkurrencebetingelser, med bæredygtighed i højsædet.

Det var en tilfreds erhvervsminister Simon Kollerup, der præsenterede regeringens Vækstplan for handel og logistik på Børsen. Foto: Anders Kampmann.

09.01.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Vækstplanen rummer en stribe initiativer, der skal hjælpe den danske detail- og- e-handel, ligesom den også skal være med til at gøre vejen til vækst nemmere for de virksomheder, som transporterer gods og varer rundt til såvel private som det øvrige danske erhvervsliv.

Grundlaget for hele planen er, at væksten skal ske med klimaet for øje. En central målsætning i planen er således, at man vil skabe et bæredygtigt og grønt handelserhverv, eksempelvis gennem det nyligt lancerede initiativ om mere bæredygtig emballage i e-handlen.

”Vækstplanen for handel og logistik er en grøn saltvandsindsprøjtning til vores handels- og transportvirksomheder i hele Danmark. Det er erhverv, som er vigtige for at sikre aktivitet og vækst både i by og på land. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper dem med vokse, samtidig med at vi har fokus på, at det bliver på en grøn måde. Det understøtter vækstplanen, og det er jeg rigtig glad for”, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) om planen.

Med planen vil man også gerne hjælpe de danske handelsvirksomheder til at udnytte de nye digitale muligheder og gøre grøn handel til et vækstparameter. Det skal bl.a. ske gennem et e-handelstjek, hvor virksomhederne kan teste deres e-handelskapacitet, få vejledning om regler, råd til at vurdere, om platformes forretningsbetingelser er et udtryk for ulovlig adfærd mm.

Regeringen vil også have, at ’danske logistikvirksomheder skal gå forrest i den grønne omstilling og anvende ny teknologi til at opnå produktivitetsfordele, så logistik også i fremtiden vil være en dansk styrkeposition’, som det hedder.

Endelig skal der sættes ind over for de farlige produkter, der dagligt strømmer ind i landet, og som er umulige at fange gennem manuel kontrol. Til det formål vil regeringen anvende kunstig intelligens til at screene primært udenlandske hjemmesider for farlige produkter.

”På denne her måde ruller vi den røde løber ud for de virksomheder, der overholder reglerne, mens vi omvendt sørger for at have en fast hånd på rattet og skride ind med større bøder og potentielt fængselsstraffe til dem, der ikke overholder samfundskontrakten”, sagde erhvervsministeren til lanceringen af planen.

Ikke klar til transformation
Formanden for vækstteamet for handel og logistik, og direktør i Netto, Michael Løve, understregede hvordan handels- og logistikbranchen er under transformation med butiksdød og ændrede konkurrenceforhold til følge.

”Og den situation viste et tjek, at vi ikke rigtig er klar til, og derfor er denne her vækstplan så super vigtig. Når du kan sende en pakke fra Kina til Danmark til en fraktion af, hvad det koster at sende en pakke fra Vejle til København, så er der bare noget helt galt. På den måde bliver en kinesisk virksomhed stillet væsentligt bedre end en dansk, og det er vi nødt til at adressere”, sagde han til CSR.dk.

Det handler om at styrke dansk handel

Michael Løve

Netop det forhold pegede han også på som afgørende for, at de 12 ledere i teamet ganske nemt kunne blive enige på en række områder, hvor intern konkurrence normalt ville være en hæmsko. På nogle felter var dog mere kompliceret.

”Vi kan jo konstatere, at der er flere og flere, der får pakker leveret til døren, og på et eller andet tidspunkt, så vil det give nogle trafikale udfordringer. Samtidig er det er konkurrenceparameter for de virksomheder, som arbejder med de her leveringer, så der kunne vi ikke komme med et forslag, der var til gavn for alle, og derfor kom det ikke med i planen”, forklarede han.

Læs også: Vækst i markedet for bæredygtige paller

I forlængelse heraf pointerede han derfor, at det, der er kommet med i planen, er de emner og områder, hvor man nåede frem til fælles initiativer, der kan gavne alle aktører på markedet – med de overordnede mål som pejlemærke.

”Det handler om at styrke dansk handel, hvilket vi alle sammen vil få glæde af”, understregede han.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k