Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Frankrig vil passe bedre på sin egen modebranche, men måske burde det være en opgave for EU?

Foto: 123rf.com

21.03.2024

CSR.dk

Et lovforslag, der potentielt kan ændre spillet for ultra-fast-fashion, som vi kender det fra kinesiske platforme som Shein og Temu, er på vej til afstemning i Frankrigs senat. Det franske underhus vedtog enstemmigt lovforslaget i sidste uge. 

Formålet er at begrænse udbredelsen af ekstremt hurtigproduceret og billig beklædning ved bl.a. at indføre afgifter og forbud mod reklamer.

Den franske bæredygtighedsminister, Christophe Béchu, betegner dette som verdens første lovforslag rettet mod at dæmme op for ultra-fast-fashion. 

Enegang eller EU?

Det kan dog diskuteres, om der kan være ulemper forbundet med uensartet lovgivning på tværs af EU, som allerede arbejder på en omfattende tekstilstrategi.

Marie Busck, CSR- og bæredygtighedschef hos DM&T, udtrykker overfor Fasion Forum f.eks. bekymring over en potentiel fragmentering af reguleringen og opfordrer til en mere samlet tilgang inden for EU. 

“Overordnet set er det positivt med øget regulering i forhold til tekstiler og bæredygtighed, så vi kan støtte den rigtige type af produkter på markedet fremover, men vi kan ikke bakke op om, at individuel lovgivning i hvert land er vejen frem. EU er på vej med en anseelig mængde ny lovgivning, som arbejder på netop dette, og som går i den rigtige retning, siger hun og fortsætter: 

"Vi er nødt til at agere som ét marked i EU, hvis det skal være muligt at drive en mode- eller tekstilvirksomhed fremover. Hvis alle laver noget individuelt fremfor at vente på en EU-lov og implementering, så kan det skabe kaos og forvirring – ikke mindst for virksomhederne, som handler på tværs af flere lande,” siger Marie Busck.

Gode virkemidler men uklare definitioner

Lovforslaget i Frankrig omfatter flere initiativer, herunder forbud mod reklamer, også gennem influencere, og pålæggelse af afgifter på tøj solgt af ultra-fast-fashion-virksomheder. Desuden kræver det, at virksomhederne informerer forbrugerne om miljøbelastningen ved produktionen af tøjet. Det forventes også at fastsætte klare kriterier for, hvilke virksomheder der kategoriseres som ultra-fast-fashion.

Det er dog stadig uklart, hvordan lovforslaget vil blive håndhævet, og hvilke kriterier der vil blive anvendt til at definere ultra-fast-fashion-virksomheder. 

Marie Busck fremhæver vigtigheden af, at der kommer bud på lovgivning, som italesætter konkurrenceproblemerne fra store platforme som Shein og Temu, fordi de potentielt underminerer europæiske virksomheder, som vi formoder tager mere ansvar for forhold i produktionen.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online