Udkast til ny EU-klimalov får kritik

EU-Kommissionen præsenterede i sidste uge en ny klimalov, der skal sikre et CO2-neutalt EU i 2050. Manglede klimamålsætninger for 2030 udløser imidlertid kritik.

EU forventer først at komme til enighed om en konkret målsætning for CO2-reduktion inden 2030 til september, hvilket udløser kritik fra flere parter..

11.03.2020

CSR.dk

I de næste 30 år skal EU arbejde mod at være fuldstændig klimaneutralt inden 2050. Det er essensen af et foreløbig klimalov, som EU-Kommissionen har fremlagt, skriver DR.

I klimaloven fremgår det, at al EU-lovgivning skal flugte med målet om nul drivhusgasser inden 2050, Målsætningen forpligter kollektivt, hvorfor alle medlemslandene ikke skal gå i nul, så længe EU samlet bliver klimaneutralt.

Læs også: Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019

Derudover skal der indskrives en målsætning for mængden af den CO2 EU skal have reduceret inden 2030. Dette bliver dog først præsenteret til september i år, hvor den først vil blive en del af klimaloven i 2021. Kommissionen sigter efter at hæve målet fra de nuværende 40 procent til 50 eller 50 procent.

Til efterårets klimatopmøde COP26 i Glasgow, skal medlemslandene præsentere mere ambitiøse mål for reduktionen af de respektive drivhusgasser i 2030 sammenlignet med niveauet i 1990.

En hastesag
Det faktum, at der endnu ikke findes konkrete mål for EU’s CO2-reduktion inden udgangen af 2030, møder størst kritik i forbindelse med klimaloven.

Flere fagfolk på klimaområdet finder det problematisk at, der potentielt først kommer konkrete målsætninger til september, når man kigger på klimasituationen.

”Det er bekymrende, fordi det betyder, at der går lang tid, inden lovgivningen får effekt”, siger formand for Klimarådet, Peter Møllgaard til DR og fortsætter:

”Det tager tid at gennemføre klimatiltag. For eksempel tager det otte år at opstille en ny vindmøllepark. Jo længere vi venter, jo mere bliver der udledt, og jo værre står det til for planeten”.

En lægge ngo’er er desuden utilfredse med det foreløbige mål om at reducere med 50 til 55 procent.

Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov

”Det vil vi gerne, fordi det flugter med videnskaben. Hvis man skal nå 1,5 grader, så skal det være 65 procent i 2030”, siger klimarådgiver Mattias Söderberg til DR.

Forsvarligt at vente til september
EU-Kommissionen melder ud at 2030 målet først bliver endeligt besluttet til september, da de venter på resultatet af en analyse, der skal vise hvilken målsætning, som vil være mest hensigtsmæssig at sætte.

”Hvis kommissionen kommer med forkert sat mål, vil det betyde månedlange diskussioner om procenter, også har EU alligevel ingen position”, siger Frans Timmermans, der er EU’s klimakommissær til DR.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online