Ud med hockeystaven og se at komme i gang!

En rapport fra Ingeniørforeningen IDA og Aalborg Universitet slår fast, at Danmark kan og bør være klimaneutralt på energi og transport allerede i 2045, fordi CO2-udledningernes vækst stadig ikke er stoppet. Den viser også, at det kan lade sig gøre, men det kræver massive investeringer i teknologi - både implementering af kendte og udvikling af nye. Målet kan nås, men kun hvis man holder op med at skubbe handling foran sig.

08.06.2021

CSR.dk

Danmark kan være klimaneutralt på energi og transport allerede i 2045, viser ny rapport fra Ingeniørforeningen IDA og Aalborg Universitet. Men det kræver omfattende udvikling af ny teknologi og politisk handling her og nu, hvis missionen skal lykkes, fastslår rapporten
Det er fundamentalt, at vi intensiverer i udviklingen af nye teknologier for, at Danmark senest i 2045 kan være et klimaneutralt samfund. Derfor skal der fra politisk hold satses på en række umodne, men lovende teknologier. Sådan lyder anbefalingerne i rapporten ’IDAs Klimasvar 2045’. 

Læs også: Et lillebitte vindue står stadig åbent

Ingeniørforeningen IDA og forskere på Aalborg Universitet har i dag, d. 8. juni 2021, præsenteret Danmarks første gennemregnede bud på klimaneutralitet i 2045 på energi- og transportområdet. Rapporten slår fast, at der er brug for handling nu. 
For ambitionen om dansk klimaneutralitet i 2050, som er nedfældet i klimaloven, er for sent i den forstand, at verden i dag endnu ikke har fået knækket kurven til at få reduceret mængden af udledninger.

’IDAs Klimasvar 2045’ kræver investeringer for 5-600 milliarder kroner over de næste 9 år frem til 2030 og yderligere 600-700 milliarder kroner i perioden fra 2030 til 2045. Beregningerne viser, at hvis omstillingen teknisk set gennemføres på den rigtige måde, er den uden nævneværdige samfundsøkonomiske omkostninger, fordi de penge, der bruges på investeringer, stort set tjenes ind på sparede udgifter til brændsler. 

2030 skal være uden hockeystav
Modsat regeringens omdiskuterede planer om at bruge endnu umodne teknologier til at nå Danmarks 70-procentsklimamål i 2030 ud fra den såkaldte hockeystavsmodel, nuancerer ’IDAs Klimasvar 2045’ således, at ny teknologi først og fremmest bør være et redskab til fuld klimaneutralitet i 2045.

Hvordan bliver Danmark klimaneutralt på energi og transport?

Blandt de konkrete tiltag i ’IDAs Klimasvar 2045’ er:

  • Væk fra import og afbrænding af biomasse. Vi skal udvikle og afprøve nye biomasse teknologier til grønne brændsler i transporten.
  • Elektrificering af transportsektoren, også af tung transport. E-roads til lastbiler, så de kan oplade imens de kører. 
  • En markant satsning på Power-to-X, inklusiv storskala elektrolyse og elektrofuels. Sidstnævnte inklusive CO2-fangst, som er en vigtig teknologi for både CO2-anvendelse (CCU) og CO2-lagring (CCS).
  • Fortsat stor udbygning med vind kraft fra de nuværende ca. 6 GW op til 11 GW i 2030 og ca. 19 GW i 2045. 
  •  Indragelse af den danske andel af internationale fly og skibstransport.

”Vi flytter målstregen og understreger, at ny teknologi ikke skal være afgørende for at nå Danmarks klimamål i 2030, men at der omvendt skal investeres massivt her og nu for at have en chance for at blive helt klimaneutrale i 2045,” siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.

“Vi skal have begravet den hockeystav. Vores beregninger viser, at velkendte teknologier kan indfri 2030-målet om at reducere Danmarks udslip med 70 procent, men det kræver, at et politisk flertal blandt andet får skubbet meget mere el ind i transportsektoren. Det er vigtigt ikke at lægge for mange æg i den teknologiske udviklingskurv før 2030, for det er løsninger, som vi får hårdt brug for på den anden side. Og der skal investeres i udviklingen nu for, at Danmark efter 2030 kan blive foregangsland og lykkes med at blive helt klimaneutrale,” siger Henrik Lund, der er er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet og en af hovedforfatterne bag 2045-rapporten. 

Undgå afhængighed af suboptimale løsninger
’IDAs Klimasvar 2045’ peger blandt andet på storskala brintanlæg og intelligent opladning af elbiler som nogle af de initiativer, der skal realiseres. Med rapportens forslag bliver Danmark klimaneutralt også hvad angår den danske andel af internationale fly og skibstransport inden for rammerne af en bæredygtig anvendelse af biomasse.

CO2-fangst spiller en hovedrolle i rapporten, men i første omgang frem til 2030 bør man satse på den cirkulære løsning, hvor CO2 genbruges til grønne brændsler. Det bør prioriteres, at så stor en del af den indfangne CO2 som muligt bruges til at fortrænge forurenende brændstoffer fra fly og anden tung transport ved hjælp af såkaldt Power-to-X.  Den vej stiller desuden endnu højere krav til udbygningen af grøn strøm fra hav og land.

Læs også: CO2-lagring: nødvendigt og potentielt lukrativt

”Teknologiudvikling kræver tid og ressourcer, og jo længere vi venter, jo mindre tid får vi til at udvikle og vælge de rigtige løsninger. Risikoen er, at vi bliver afhængige af løsninger, som ikke er optimale, eksempelvis at indfange CO2 uden at kunne bruge den,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Først på den lange bane kan vi blive nødt til at acceptere end-of-pipe-løsningen, hvor CO2en lagres, og i så fald er det afgørende at inddrage befolkningen i, hvor det i givet fald skal deponeres.

- EHS

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

16.02.2024CSR.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

15.02.2024CSR.dk

Nyt boliginteriør på gamle trøjer

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. feb: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Feb. 21

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15