Ud af containeren og op på produkthylden

Den cirkulære økonomi skal have et stort skub fremad. Et projekt med 20 virksomheder og forskningskraft bag vil sætte skub i brugen af restmaterialer.

Hvordan kan restmaterialer fra produktionen indgå i nye produkter? Det vil ReshapeWaste finde ud af. Foto: ReshapeWaste.

10.05.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Blind dating, speed dating og mødtes på Tinder-dating har de fleste af os hørt om. Men waste dating? Den er ny.

Hvis ens nysgerrighed er blevet vakt, er der mulighed for at få den stillet i Aalborg d. 8. juni. Her kan man møde op til Waste Dating, hvor eneste krav er, at man har et restmateriale fra sin produktion med. På den anden side af bordet vil man kunne møde sin date – en person som kan pege på, hvordan man vil kunne anvende sit restmateriale i nye produkter.

Det er Aalborg Universitets Design Lab, der står bag den nye datingscene, som en del af rekrutteringen til projektet ReshapeWaste. Efter d. 8. juni vil nogle af de deltagende virksomheder kunne blive inviteret til at komme med i gruppen på i første omgang 20 virksomheder, som bliver matchet med en industriel designer for at udvikle egentlige produktforslag. Tilmeldingen foregår her inden 1. juni.

Løfte dansk erhvervslivs cirkularitet
ReshapeWaste skal hjælpe danske design-og produktionsvirksomheder med at udnytte det økonomiske og miljømæssige potentiale i produktionsafskær og restmaterialer. Projektet, der er skabt af AAU Design Lab og Industriens Fond, skal løfte dansk erhvervslivs cirkularitet og på den måde øge konkurrenceevnen. Projektet løber fra marts 2023 til og med februar 2025.

”Kort sagt går vi efter at designe restmaterialerne ud af containeren og op på produkthylden,” siger Linda Nhu Lauersen, forskningsleder for AAU Design Lab og projektleder for ReshapeWaste.

”Den lidt længere udgave er, at ReshapeWaste skal skubbe til den cirkulære omstilling ved at vende hele designprocessen 180 grader. I stedet for at lave et design og derefter få produceret materialerne hertil, vil vi vende processen om; hvad kan vi få ud af de restmaterialer, som allerede er i loopet, så det ikke ender som affald,” fortsætter hun.

Og der burde være nok at tage af, for i Danmark genereres der årligt over en million tons affald fra industri- og produktionsvirksomheder.

”Den cirkulære omstilling er en proces, som har været i gang i nogle år, men potentialet er stadig meget stort når vi ser på kvaliteten og mængderne af de restmaterialer, som i dag blot havner til forbrænding, deponi eller i bedste fald vejfyld. Det skal vi have lavet om på. Vi håber derfor at kunne inspirere både produktions- og designvirksomheder til at udnytte de ressourcer, som ellers går tabt,” siger Linda Nhu Lauersen.

Konkret værdi og værktøjer til alle
ReshapeWaste vil konkret matche produktionsvirksomheder med industrielle designere i et samarbejde, som skal resultere i produktforslag til nye produkter ud af restmaterialer. Projektet vil samtidig identificere udfordringer og løsninger i brugen af afskær og restmaterialer i nye produkter og producere forskningsmæssige resultater.

”For os er det afgørende, at virksomhederne og deres behov er i centrum. Det betyder helt konkret, at alle tiltag skal skabe værdi for den enkelte virksomhed i projektet. Men vi ønsker også at få nogle tværgående læringer ud, som forhåbentligt kan gavne hele ’produktionsdanmark’. Projektet afsluttes derfor med et inspirationskatalog, som vil indeholde konkrete how-to guides, værktøjer og inspirerende cases samt 10 videoer mv., afslutter Linda Nhu Lauersen.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cirkulære løsninger

Omstillingen til cirkulær økonomi er en af hovednøglerne til både reduktion af CO2-udledninger og knaphed på materialer. Temaet ser på overordnede udfordringer og erfaringer med cirkularitet og bringer eksempler på løsninger, der allerede er på markedet i dag.

Relateret indhold

11.09.2024CSR.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

10.09.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

09.09.2024Denteks A/S

Sponseret

Klimaforandringer, Tekstilindustrien og Dit Hotel: Hvad Kan Vi Gøre?

09.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

05.09.2024Denteks A/S

Sponseret

CSR i Tekstilbranchen: Fra Global til Lokal Indvirkning

03.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Efterspørgslen på miljøbevidste indretninger stiger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 16. sep: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

16.09.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

17.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus