Ud af containeren og op på produkthylden

Den cirkulære økonomi skal have et stort skub fremad. Et projekt med 20 virksomheder og forskningskraft bag vil sætte skub i brugen af restmaterialer.

Hvordan kan restmaterialer fra produktionen indgå i nye produkter? Det vil ReshapeWaste finde ud af. Foto: ReshapeWaste.

10.05.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Blind dating, speed dating og mødtes på Tinder-dating har de fleste af os hørt om. Men waste dating? Den er ny.

Hvis ens nysgerrighed er blevet vakt, er der mulighed for at få den stillet i Aalborg d. 8. juni. Her kan man møde op til Waste Dating, hvor eneste krav er, at man har et restmateriale fra sin produktion med. På den anden side af bordet vil man kunne møde sin date – en person som kan pege på, hvordan man vil kunne anvende sit restmateriale i nye produkter.

Det er Aalborg Universitets Design Lab, der står bag den nye datingscene, som en del af rekrutteringen til projektet ReshapeWaste. Efter d. 8. juni vil nogle af de deltagende virksomheder kunne blive inviteret til at komme med i gruppen på i første omgang 20 virksomheder, som bliver matchet med en industriel designer for at udvikle egentlige produktforslag. Tilmeldingen foregår her inden 1. juni.

Løfte dansk erhvervslivs cirkularitet
ReshapeWaste skal hjælpe danske design-og produktionsvirksomheder med at udnytte det økonomiske og miljømæssige potentiale i produktionsafskær og restmaterialer. Projektet, der er skabt af AAU Design Lab og Industriens Fond, skal løfte dansk erhvervslivs cirkularitet og på den måde øge konkurrenceevnen. Projektet løber fra marts 2023 til og med februar 2025.

”Kort sagt går vi efter at designe restmaterialerne ud af containeren og op på produkthylden,” siger Linda Nhu Lauersen, forskningsleder for AAU Design Lab og projektleder for ReshapeWaste.

”Den lidt længere udgave er, at ReshapeWaste skal skubbe til den cirkulære omstilling ved at vende hele designprocessen 180 grader. I stedet for at lave et design og derefter få produceret materialerne hertil, vil vi vende processen om; hvad kan vi få ud af de restmaterialer, som allerede er i loopet, så det ikke ender som affald,” fortsætter hun.

Og der burde være nok at tage af, for i Danmark genereres der årligt over en million tons affald fra industri- og produktionsvirksomheder.

”Den cirkulære omstilling er en proces, som har været i gang i nogle år, men potentialet er stadig meget stort når vi ser på kvaliteten og mængderne af de restmaterialer, som i dag blot havner til forbrænding, deponi eller i bedste fald vejfyld. Det skal vi have lavet om på. Vi håber derfor at kunne inspirere både produktions- og designvirksomheder til at udnytte de ressourcer, som ellers går tabt,” siger Linda Nhu Lauersen.

Konkret værdi og værktøjer til alle
ReshapeWaste vil konkret matche produktionsvirksomheder med industrielle designere i et samarbejde, som skal resultere i produktforslag til nye produkter ud af restmaterialer. Projektet vil samtidig identificere udfordringer og løsninger i brugen af afskær og restmaterialer i nye produkter og producere forskningsmæssige resultater.

”For os er det afgørende, at virksomhederne og deres behov er i centrum. Det betyder helt konkret, at alle tiltag skal skabe værdi for den enkelte virksomhed i projektet. Men vi ønsker også at få nogle tværgående læringer ud, som forhåbentligt kan gavne hele ’produktionsdanmark’. Projektet afsluttes derfor med et inspirationskatalog, som vil indeholde konkrete how-to guides, værktøjer og inspirerende cases samt 10 videoer mv., afslutter Linda Nhu Lauersen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cirkulære løsninger

Omstillingen til cirkulær økonomi er en af hovednøglerne til både reduktion af CO2-udledninger og knaphed på materialer. Temaet ser på overordnede udfordringer og erfaringer med cirkularitet og bringer eksempler på løsninger, der allerede er på markedet i dag.

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram får besparelser med solcelleanlæg

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Novo-ejer donerer en halv milliard til klimarobuste fødevarer

14.06.2024CSR.dk

Klimarådet: Det offentlige kan gå forrest for at nedbringe danskernes klimaaftryk

14.06.2024CSR.dk

Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab

13.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Madspild er det usynlige klimaproblem

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C