Trump vil trække USA ud af Parisaftalen – blandede reaktioner

USA’s præsident, Donald Trump, annoncerede i aftes, at han vil trække sit land ud af den store klimaaftale fra COP21 i Paris. WWF kalder det komplet uansvarligt, men andre argumenterer for, at det måske ikke er så skidt for resten af verden.

Donald Trump har erklæret, at han vil trække USA ud af Parisaftalen. Reaktionerne er blandede. Arkivfoto..

02.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Donald Trump lagde i aftes op til at gøre alvor af et af sine valgløfter. Sådan som det fremgik af et internt brev, der blev sendt ud d. 15. november, så vil præsident Trump vil føre ”pro-energy og pro-market-politik”, og fjerne Obamatidens ”mest skadelige klimatiltag”, hvilket blandt andet inkluderer at trække USA ud af Parisaftalen fra COP21-topmødet i den franske hovedstad i efteråret 2015.

Læs også: Stigende opbakning til offensiv klimapolitik

Ved en presseevent foran Det Hvide Hus i Washington i går eftermiddags lokal tid, fortalte Trump så verden, at han vil gøre lige præcis det. Ifølge præsidenten sker det for at beskytte amerikanske interesser med henvisning til beregninger, der viser, at ”Obama-administrationens tilsagn til aftalen vil koste den amerikanske økonomi næsten tre billioner dollars (ca. 18.000 mia. kr.) over de næste adskillige årtier”, samt millioner af arbejdspladser.

”Aftalen er meget dårlig for USA. Den er uretfærdigt på det højeste niveau. Den handler mindre om klima og mere om, at andre lande får en økonomisk fordel, og USA ikke gør. Jeg kan ikke med god samvittighed støtte en aftale, der skader USA,” sagde han ifølge DR.

Trump har tidligere kaldt klimaforandringerne et ’kinesisk fupnummer’ og selvom fx FN’s tidligere generalsekretær, Ban Ki-moon, har peget på, at han nok skal ændre mening, så vil han altså nu sætte gang i processen, der skal få USA meldt ud af Parisaftalen - en proces, der iøvrigt meget vel kan tage længere tid, end han selv får som præsident.

Regeringen: En trist og sort dag
Det har selvsagt affødt en mængde reaktioner verden over. Klimachefen i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo, betegner det eksempelvis som komplet uansvarligt, mens energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i et interview med Ritzau ifølge DR kalder det ”en sort dag for verdens klima. Og det er skidt for vores børn og børnebørn”.

Statsoverhoveder over hele kloden har givet deres meninger til kende på præsident Trumps foretrukne medie, Twitter, hvor Lars Løkke Rasmussen på linje med sin klimaminister kalder det ”en trist dag for verden, mens Canada ifølge premierminister Justin Trudeau er ”dybt skuffede”.

Fra erhvervslivet har Teslabossen Elon Musk, der er blandt Trumps officielle rådgivere, i går sagt, at han vil trække sig fra præsidents inderkreds, hvis Parisexittet bliver en realitet, og den trussel har han så gjort alvor af her til formiddag dansk tid, bl.a. med ordene ”Klimaforandringerne er virkelighed. At forlade Paris er ikke godt for Amerika eller verden”.

Næppe nogen katastrofe – måske endda bedre
Andre observatører er imidlertid mindre negative. Til Information siger formand for regeringens klimaråd Peter Birch Sørensen fx, at man ”skal passe på med at blive for pessimistisk. Hvis Trump var blevet ville han alligevel rulle Obama’s klimatiltag tilbage, og amerikanerne ville have brugt deres plads ved bordet til at trække det fælles ambitionsniveau ned”.

Samme toner lyder fra EU’s tidligere klimakommissær og formand for den grønne tænketank Concito, Connie Hedegaard, der peger på, at det ”næppe [er] nogen stor katastrofe, at USA trækker sig ud. Beslutningen er mest af alt et selvmål for USA og Donald Trump selv”, siger hun.

Netop USA’s potentielt negative påvirkning på selve opfyldelsen af aftalens mål, får også Luke Kemp, der er forelæser i International Relations and Environmental Policy ved Australia National University til at konkludere, at verden er bedre stillet uden USA som en del af klimaaftalen.

Med den politik, Trumpadministrationen allerede har lagt for dagen, peger Kemp på, at USA alligevel ikke ville nå sine aktuelle CO2-reduktionsmål, ligesom der alligevel også vil blive skåret i støtten til klimaforskning og lignende. Derudover ser han ikke den store risiko for, at der vil ske den dominoeffekt af andre lande, der forlader aftalen, som nogle ellers har advaret mod.

Kan give plads til andre
På den baggrund peger han på, at det er bedre, at USA ikke er ”med ved bordet”, sådan som udenrigsminister og tidligere ExxonMobil-topchef Rex Tillerson ellers tidligere har argumenteret for.

I stedet fremhæver han, at USA’s farvel til aftalen kan bane vejen for øget europæisk og kinesisk indflydelse og lederskab, ligesom CO2-afgifter på amerikanske produkter, sådan som bl.a. den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy har foreslået, kan skabe helt nye handelsrelationer over Atlanten.

Læs også: Divestmentbølgen når nye højder

Endelig har både eksperter, myndigheder og virksomheder i flere omgange understreget, at de agter at fortsætte den grønne kurs, uagtet Trumps gøren og laden. Og som den tyske præsident Angela Merkel siger ifølge AP: ”Jeg ærgrer mig over amerikanernes beslutning om at trække sig ud, men vi vil fortsat arbejde for at redde verden”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)