Tiden er inde til at sætte fokus på overgangsalder på arbejdspladser
Overgangsalderen er endelig kommet på dagsordenen – men det er stadig uvist, hvordan det håndteres på danske arbejdspladser. Det skal et spørgeskema hjælpe med at lave om på.
Foto: Dansk Standard
Udfordringer ved overgangsalderen er langt fra et nyt fænomen. Alligevel har det i mange år været noget, man kun talte om i det private – og slet ikke på jobbet. For mange opfattes overgangsalderen stadig som noget personligt, nærmest tabubelagt.
”Der har været meget snak om overgangsalderen, men ikke i relation til arbejdspladser,” siger Maja Aagaard, stifter af konsulentvirksomheden Hormoner på Arbejde.
Pernille Erichsen, underdirektør i DI, nikker genkendende:
”Vi taler heldigvis mere om overgangsalderen i disse år, men sjældent i en arbejdskontekst. Det er rigtig ærgerligt. Der går alt for meget arbejdsevne og trivsel tabt. Flere virksomheder begynder dog at efterspørge viden og værktøjer – og det er et godt tegn.”
Det er der god grund til. Sidste år estimerede Lasse Gliemann, viceinstitutleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, at overgangsalderen hvert år koster samfundet op mod fire milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste – svarende til cirka 10.200 årsværk. Årsagen til tabet er, at mange kvinder rammes af gener i forbindelse med overgangsalderen.
Overgangsalderen er altså ikke længere kun et privat anliggende. Overgangsalderen påvirker arbejdslivet for tusindvis af kvinder mellem 45 og 64 år – og dermed også virksomhedernes bundlinje.
Spørgeskema skal finde de gode eksempler
For at forstå, hvordan arbejdspladser håndterer – eller ikke håndterer – overgangsalderen, har Lasse Gliemann og Maja Aagaard i samarbejde med arbejdsgruppen for ’menstruel sundhed og overgangsalder’ i Dansk Standard udarbejdet et spørgeskema.
Formålet er at kortlægge, hvad danske arbejdspladser allerede gør, hvilke redskaber de har til rådighed, hvordan medarbejderne oplever indsatsen – og hvad der stadig mangler af viden og initiativer.
”Efter jeg fremlagde mit estimat for Folketingets sundhedsudvalg, har flere arbejdspladser henvendt sig for at høre, hvordan de kan arbejde med overgangsalderen. Men som forsker kan jeg ikke anbefale løsninger, før vi har data. Det er netop dét, vi vil samle ind nu,” siger Lasse Gliemann.
Spørgeskemaet skal skabe overblik over erfaringer og efterspørgsel – og danne et solidt grundlag for at udvikle målrettede værktøjer og vejledninger, der kan sikre ligeværdige arbejdsvilkår for medarbejdere i overgangsalderen.
Hvad kan Danmark lære af England?
I England er man nået langt. Her har man som det første land i verden indført en national standard for overgangsalder – og virksomheder med over 250 ansatte er forpligtet til at have handlingsplaner, der støtter medarbejdere med symptomer på overgangsalder og menstruation.
”De er 10 år foran os, men vi kan lære meget af deres erfaringer”, vurderer Maja Aagaard.
Og snart kan danske virksomheder finde inspiration i en international standard for overgangsalder og menstruel sundhed på arbejdspladsen. Standarden bliver snart sendt i høring, og her har alle mulighed for at få et sneak peek samt komme med input.
Danske aktører har igennem Dansk Standard været med til at præge sproget og tage højde for konkrete barrierer i dansk arbejdskultur. Standarden skal ikke blot inspirere – den skal også legitimere indsatsen og skabe et fælles sprog for både medarbejdere og arbejdsgivere.
Den danske arbejdsgruppe består af:
- Hormoner på Arbejde
- Københavns Universitet
- Rambøll Danmark
- Aarhus Universitet
- Menokonsult
- Kvinder og sundhed
- Equalis
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om Dansk Standards arbejde med socialt bæredygtige arbejdspladser eller deltage i udvalget, der bl.a. arbejder med overgangsalderen, kan du finde mere information her.