Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

Øger man investeringerne i genanvendelse af tekstiler, har det potentiale til at spare fire millioner tons CO2-udledninger såvel som skabe 15.000 jobs i Europa. Det vurderer en ny analyse foretaget af McKinsey.

Mindre end en procent af europæisk tekstilaffald bliver genanvendt. Foto: Tamar Dundua/123RF.

04.10.2022

CSR.dk

Teknologier, som kan genanvende tekstiler, er kommet langt det seneste årti. Det kan for eksempel være kemisk genanvendelse af polyester eller mekanisk genanvendelse af bomuld. Nogle af dem er godt på vej til at nå kommerciel skala, mens andre teknologier stadig har et stykke endnu.

På trods af den teknologiske udvikling, halter den reelle genanvendelse af europæernes tekstiler bagud. Mindre end 1 procent af tekstilaffaldet, som årligt udgør gennemsnitligt 15 kilo per europæer, bliver genanvendt. Det er langt under niveau baseret på en ny undersøgelse, McKinsey har foretaget på området. Europa kan genanvende 18 til 26 procent af tekstilaffald i 2030, hvis markedet opnår tilstrækkelige investeringer.

”I Danmark ender 40.000 tons af tekstiler fra husholdningen årligt til forbrænding og meget få tons genanvendes reelt set. Derfor er der et stort potentiale fra genanvendelse af tekstiler til nyt tøj både for at gøre branchen mere bæredygtig og cirkulær, men også en mulighed for at skabe værdi af de store mængder tekstilaffald, der findes,” forklarer Thomas Rüdiger Smith, partner på McKinseys kontor i København, i en pressemeddelelse.

Forbi de første flaskehalse

Alt i alt vurderer McKinsey, at investeringer på omkring 50 milliarder kroner vil muliggøre den grønne udvikling i modebranchen. Det vil samtidig kræve, at graden af indsamling af gammelt tøj og tekstiler øges fra godt 33 til mellem 50 og 80 procent.

Hvis det lykkes, vil det reducere CO2-udledninger fra tekstilproduktion med fire millioner tons, ligesom det vil kunne skabe 15.000 jobs på tværs af Europa. For udover teknologi til selve genanvendelsen vil det også kræve flere hænder og flere robotter til at sortere tøjet, hvis genanvendelse i stor skala skal finde sted.

Læs også: Teknologierne til at genanvende tekstiler findes, men skalering er vanskelig

“Flaskehalsen er, at der kommer til at mangle sorteringskapacitet i hele Europa,” siger Rikke Bech, der er stifter og forretningsudvikler i Danmarks første automatiserede sorteringsanlæg, New Retex, til Børsen.

Fabrikken er nu i gang med at opskalere fabrikken, så kapaciteten stiger fra mellem 520 og 780 ton til 30.000 ton tekstil om året, da ny lovgivning fra Folketinget og EU fremover vil kræve af både virksomheder og private, at de også affaldssorterer efter tekstil.

Ifølge den uafhængige tænketank Tekstilrevolutionen vil EU-direktivet betyde, at der i begyndelsen vil blive brændt flere tekstilrester netop på grund af kapacitetsmangel, men også teknologiusikkerheder.

“Vi er nødt til at have store bunker af tekstiler i samme fibermiks for at finde frem til de rette genanvendelsesteknologier. Så selvom det virker omsonst, er det til det fælles bedste,” siger Esben Licht, som er direktør i Tekstilrevolutionen.

Blandede fibre

For at tøj kan genanvendes kræver det også, at dets forskellige dele adskilles. På New Retex sorterer man efter materiale og farve, og når lynlåse, knapper, reflekser osv. er taget fra, skilles tekstilerne ad mekanisk, kemisk eller termisk for at blive til nye fibre.

Det er denne fiber-til-fiber genanvendelse, der vil være mest optimal. Mange produkter bestående af blandede fibre udgør et problem for såkaldt fiber-til-fiber genanvendelse, fordi de forskellige fibre vil være svære at adskillige og genanvendelse som rent tekstil.

Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

Så svært at der faktisk endnu ikke er en løsning på problemet, som eksempelvis også har været en hæmsko i plastgenanvendelse.

Dog vurderer McKinsey, at hvis 50 procent af tekstilaffald indsamles og 18 procent fiber-til-fiber genanvendes, så vil yderligere procent kunne genanvendes på til andet end nye fibre, men de resterende 25 procent ville kunne genbruges.

- KCP

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

08.05.2024CSR.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Styrk din virksomheds ansvarlighed: Effektiv styring af værdikæden

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online