Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

I Det Planetære Projekt vil Sweco udforske mulige scenarier for at indrette Danmarks areal, så vi skaber et samfund, der er i overensstemmelse med de planetære grænser.

Foto: Via Ritzau

29.10.2024

CSR.dk

Sweco har udpeget 35 forskellige fagligheder som Det Planetære Projekts taskforce. De vil undersøge en absolut bæredygtig udnyttelse af Danmarks areal ved at fokusere på de menneskeskabte mønstre i landskabet. I projektet inddrager Sweco også viden fra relevante eksperter fra forskningsmiljøer og civilsamfund med henblik på at skabe scenarier for et samfund, der er i overensstemmelse med de ni planetære grænser, hvoraf de seks allerede er overskredet.

Danmark som laboratorium

Det Planetære Projekt stempler direkte ind i den aktuelle diskussion om anvendelsen af Danmarks areal og landskab, der står foran en omfattende transformation som følge af den grønne trepart og planerne om at etablere 32 energiparker i Danmark.

”Danmark er den oplagte case, for vi er det land i EU med mest opdyrket areal og mindst uberørt natur. Særligt de seneste 100 år har vi mennesker skabt uhensigtsmæssige mutationer af landskabet. Vi har derfor sat os for at undersøge, hvad vi skal gøre for at planlægge Danmarks areal på ny, så vi som samfund lever i overensstemmelse med de planetære grænser,” siger Karl-Martin Buch Frederiksen, direktør for innovation og leder af Det Planetære Projekt i Sweco Danmark.

Planetære pixels

Metoden i Det Planetære Projekt består i at undersøge, hvilke menneskeskabte mønstre klodens areal består af, hvilken påvirkning de har på klodens økosystem, og hvordan vi skaber tværfaglige visioner for et samfund i overensstemmelse med de planetære grænser.

I den første fase af projektet vil taskforcen sammen med relevante samfundsaktører undersøge og diskutere centrale planetære pixels som landbrug, infrastruktur, kyster, parcelhuskvarterer og industri.

”Planetære pixels er mønstre på klodens overflade, som kan være mere eller mindre påvirket af menneskelig aktivitet. I Det Planetære Projekt er vi optaget af at udforske og forstå de menneskeskabte mønstre i landskabet. Det kræver en tværfaglig og innovativ tilgang, som vores taskforce med sin brede og dybe viden vil udforske i samarbejde med relevante eksterne eksperter,” forklarer Karl-Martin Buch Frederiksen.

Kloden som kunde

I Det Planetære Projekt er der ingen bygherre, der betaler for rådgivningen. I stedet har Sweco valgt, at kunden i innovationsprojektet er kloden.

”Vi ser kloden som vores kunde, og det ændrer præmissen for vores løsninger. Det tvinger os til at tænke ud af boksen og sætter os fri af normale hensyn. Men det indebærer til gengæld, at vi skal mønstre den allerstørste ydmyghed og respekt over for den kolossale udfordring, vi har givet os selv, nemlig at udvikle scenarier for, hvordan vi udnytter vores areal, så vi kan bevæge os mod en bæredygtig fremtid,” siger Dariush Rezai, CEO i Sweco Danmark.

Om Det Planetære Projekt

Det Planetære Projekt er et tværfagligt innovationsprojekt med formålet at undersøge og udvikle helhedsorienterede scenarier for Danmarks fremtidige samfund. Sweco stiller med en Planetær Taskforce, som består af 35 fageksperter, heriblandt biologer, bæredygtighedsspecialister, geologer, sociologer, økologer, jurister, arkitekter, ingeniører, landskabsarkitekter, planlæggere og økonomer.

Det Planetære Projekt er et Sweco-drevet innovationsprojekt, der skal inspirere til den fremtidige og langsigtede bæredygtige udvikling af Danmark. Den Planetære Taskforce er den drivende kraft, men projektet inddrager også viden og indgår i dialog med eksperter, forskere og andre relevante samfundsaktører, der ønsker at bidrage til at løse de planetære udfordringer gennem samarbejde og gensidig nysgerrighed.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

05.11.2024CSR.dk

Succes med firedages arbejdsuge

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

01.11.2024CSR.dk

Elektronisk affald fra AI-sektoren bliver en af fremtidens store udfordringer

31.10.2024CSR.dk

CO2-fangst eller træplantning: Kan milliarderne bruges bedre?

31.10.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nøglen til din virksomheds grønne omstilling findes i it-afdelingen

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C