Sverige pumper flere penge i elbiler

Mens afgiftsfritagelsen for elbiler i Danmark ser ud til at falde bort ved årsskiftet, så går svenskerne den modsatte vej og allokerer flere midler til at fremme elbilsalget. På lidt længere sigt skal pengene komme fra en strafskat på benzinbiler.

Den svenske regering vil gerne have endnu flere elbiler og -busser på landets veje, bl.a. her i Stockholm..

10.09.2015

CSR.dk

Salget af elbiler i Sverige går ganske fremad og den trend vil den svenske regering gerne holde fast i. Derfor har den valgt at øge støtten til netop elektriske biler og busser med i alt knap 380 mio. svenske kroner (godt 300 mio. dkk), skriver SvD Näringsliv.

Det står i skarp kontrast til Venstre-regeringen herhjemme, der har bebudet at den fritagelse for registreringsafgift, elbilsalget har nydt godt af de seneste år, efter al sandsynlighed ikke bliver forlænget, når den nuværende aftale udløber med udgangen af i år.

Læs også: Danskerne er imod afgifter på elbiler

En af de centrale årsager til det voksende elbilsalg på den anden side af Øresund er den såkaldte ”supermiljøbilspræmie”, der belønner de klimavenlige bilkøbere. Investerer du (som svensker) i en bil, der lukker under 50 gram CO2 ud per kilometer (dvs. en elbil eller en moderne hybrid) er der en direkte økonomiske gevinst i form af en subvention på 40.000 sek. (knap 32.000 dkk) at hente fra det offentlige.

Nye penge i puljen
Den populære pulje får nu en opgradering med 226 mio. sek. (132 mio. i år og 94 mio. i 2016 til en total på 309 mio. sek.) og det er hårdt tiltrængt. Sidste år var det afsatte budget udbetalt allerede i oktober og i år nåede man samme punkt midt i august.

For at kunne imødegå efterspørgslen i år, hvor der indtil videre er udbetalt godt 175 mio. sek., har man hidtil måtte tage penge fra 2016-midlerne, og både disse og dette års budget får altså nu en vitaminindsprøjtning af de mere solide.

På lidt længere sigt skal finansieringen af elbilerne komme fra en såkaldt bonus-malus-ordning, hvor de CO2-venlige biler støttes med midler inddraget på en strafbeskatning af biler med et højt CO2-udslip. Forordningen vil dog ikke være på plads før 1. januar 2017 og derfor har man altså valgt skyde midler ind nu for eliminere uroen blandt potentielle elbilkøbere, der frygtede at måtte undvære støtten.

I 2014 blev der solgt godt 1200 rene elbiler i Sverige. Det tal satser regeringen med den opgradere støttepulje på vil ramme 8.000 næste år.

Mere støtte til elbusser, mindre til hybrider
De svenskere, der måtte gå med tanker om at investere i en hybridbil, skal til gengæld til at skynde sig lidt, hvis de vil have det fulde udbytte at støtten. Fra den 1. januar 2016 bliver støtten til hybrider nemlig halveret til 20.000 sek., ganske simpelt fordi det er den vej markedet går; "behovet er ikke så stort længere", som Sveriges klima- og miljøminister Åsa Romson forklarer SvD Näringsliv.

I samme åndedrag bliver fradraget til miljøvenlige tjeneste- og firmabiler godt nok forlænget til 2019, hvilket branchen har efterlyst, men samtidig sænket fra 16.000 til 10.000 sek.

Læs også: København omfavner elbilerne

Til gengæld vil man så øge satsningen på elbusser, hvor man frem til 2019 har afsat 150 mio. sek. (knap 120 mio. dkk), der skal tiltrække nye investeringer og få flere elbusser på gaden, specielt i byområder, hvor trafikken er tæt og et mindre CO2-udsplip vil være gavnligt for alle parter.

Endelig håber klima- og miljøministeren også, at de øgede midler kan booste eksporten af svenskbyggede elbusser til verdensmarkedet.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus