Sverige pumper flere penge i elbiler

Mens afgiftsfritagelsen for elbiler i Danmark ser ud til at falde bort ved årsskiftet, så går svenskerne den modsatte vej og allokerer flere midler til at fremme elbilsalget. På lidt længere sigt skal pengene komme fra en strafskat på benzinbiler.

Den svenske regering vil gerne have endnu flere elbiler og -busser på landets veje, bl.a. her i Stockholm..

10.09.2015

CSR.dk

Salget af elbiler i Sverige går ganske fremad og den trend vil den svenske regering gerne holde fast i. Derfor har den valgt at øge støtten til netop elektriske biler og busser med i alt knap 380 mio. svenske kroner (godt 300 mio. dkk), skriver SvD Näringsliv.

Det står i skarp kontrast til Venstre-regeringen herhjemme, der har bebudet at den fritagelse for registreringsafgift, elbilsalget har nydt godt af de seneste år, efter al sandsynlighed ikke bliver forlænget, når den nuværende aftale udløber med udgangen af i år.

Læs også: Danskerne er imod afgifter på elbiler

En af de centrale årsager til det voksende elbilsalg på den anden side af Øresund er den såkaldte ”supermiljøbilspræmie”, der belønner de klimavenlige bilkøbere. Investerer du (som svensker) i en bil, der lukker under 50 gram CO2 ud per kilometer (dvs. en elbil eller en moderne hybrid) er der en direkte økonomiske gevinst i form af en subvention på 40.000 sek. (knap 32.000 dkk) at hente fra det offentlige.

Nye penge i puljen
Den populære pulje får nu en opgradering med 226 mio. sek. (132 mio. i år og 94 mio. i 2016 til en total på 309 mio. sek.) og det er hårdt tiltrængt. Sidste år var det afsatte budget udbetalt allerede i oktober og i år nåede man samme punkt midt i august.

For at kunne imødegå efterspørgslen i år, hvor der indtil videre er udbetalt godt 175 mio. sek., har man hidtil måtte tage penge fra 2016-midlerne, og både disse og dette års budget får altså nu en vitaminindsprøjtning af de mere solide.

På lidt længere sigt skal finansieringen af elbilerne komme fra en såkaldt bonus-malus-ordning, hvor de CO2-venlige biler støttes med midler inddraget på en strafbeskatning af biler med et højt CO2-udslip. Forordningen vil dog ikke være på plads før 1. januar 2017 og derfor har man altså valgt skyde midler ind nu for eliminere uroen blandt potentielle elbilkøbere, der frygtede at måtte undvære støtten.

I 2014 blev der solgt godt 1200 rene elbiler i Sverige. Det tal satser regeringen med den opgradere støttepulje på vil ramme 8.000 næste år.

Mere støtte til elbusser, mindre til hybrider
De svenskere, der måtte gå med tanker om at investere i en hybridbil, skal til gengæld til at skynde sig lidt, hvis de vil have det fulde udbytte at støtten. Fra den 1. januar 2016 bliver støtten til hybrider nemlig halveret til 20.000 sek., ganske simpelt fordi det er den vej markedet går; "behovet er ikke så stort længere", som Sveriges klima- og miljøminister Åsa Romson forklarer SvD Näringsliv.

I samme åndedrag bliver fradraget til miljøvenlige tjeneste- og firmabiler godt nok forlænget til 2019, hvilket branchen har efterlyst, men samtidig sænket fra 16.000 til 10.000 sek.

Læs også: København omfavner elbilerne

Til gengæld vil man så øge satsningen på elbusser, hvor man frem til 2019 har afsat 150 mio. sek. (knap 120 mio. dkk), der skal tiltrække nye investeringer og få flere elbusser på gaden, specielt i byområder, hvor trafikken er tæt og et mindre CO2-udsplip vil være gavnligt for alle parter.

Endelig håber klima- og miljøministeren også, at de øgede midler kan booste eksporten af svenskbyggede elbusser til verdensmarkedet.

-AK

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online