Svenskerne skammer sig over deres flyvaner

I Sverige flyver de syv gange mere end gennemsnittet af befolkningen på kloden, men det er ikke noget, de er stolte over. Derfor har svenskerne opfundet et nyt ord i kampen for bæredygtig transport - flyskam.

Et stigende antal svenskere vælger togforbindelsen mellem Stockholm og Malmø frem for at rejse med fly, fordi de skammer sig over luftforureningen..

29.11.2018

CSR.dk

Sverige har siden 1990 nedsat deres kulstofudledning med 24 procent, men over samme periode er lufttrafikken over vores naboland vokset med hele 61 procent, og den statistik er svenskerne ikke stolte over. De forsøger i stedet for at bringe skam over flyræset med et nyt ord, skriver trendsandtravel.dk.

Læs også: Ny international erlæring om grøn transport

Det nye ord er ”flugskam” eller på dansk ”flyskam”, som ifølge svenske medier skal opfattes bogstaveligt, fordi flere og flere svenskere føler skam ved at rejse med fly. Ordet spås desuden gode chancer for at blive årets svenske ord 2018.

Togtrafikken vinder frem
I stedet for at tage flyet er flere og flere svenskere begyndt at tage toget. Selvom landet har større geografiske afstande end Danmark har, så er vores naboer stolte over den bæredygtige transport.

Og det svenske jernbaneselskab SJ mærker en stigning i passagerantallet, hvor især nattogene mellem Stockholm og Malmø er blevet populære. På denne rute sælges der dobbelt så mange billetter som for blot et par år siden.

I 2015 havde SJ ellers skåret tilbage i nattogene på grund af manglende passagerer, men i december opjusterer de igen afgangene.

Også de unge svenskere følger den bæredygtige bølge, som kan ses ved at antallet af solgte interrail-billetter er steget med 50 procent siden sidste år.

Antallet af svenske indenrigsflyrejser er til gengæld faldet med tre procent i de første ti måneder af 2018 til sammenligning med samme periode i 2017.

SoMe transportbølge
I forbindelse med den nye togtrend er der opstået en ny SoMe-kultur, hvor forretningsmænd begejstret fortæller om deres transportvalg under hashtagget #jagstannarpåmarken (jeg bliver på jorden).

Også på det sociale medie Facebook er en gruppe, hvor brugerne udveksler tips og tricks til togrejser, vokset til pt. 30.000 medlemmer. Herunder er den tidligere verdensmester og OL-vinder i tvekamp, Björn Ferry, med.

Ferry gjorde det som krav ikke at rejse med fly, da han blev tilbudt et job som vintersportskommentator for svensk tv. Nu rejser han 800 kilometer fra sit hjem i Nordsverige til sit nye arbejde i den svenske hovedstad, Stockholm, med tog.

Læs også: EasyJet: samarbejde kan sikre eldrevne flyruter

Tilsvarende rejser han også på skinner mellem ski-konkurrencer i f.eks. Norge, Italien og Slovenien.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle