Supermarkeder i krig om, at være mest ansvarlige

Da Rema 1000 meddelte, at kæden stopper det synlige tobakssalg, igangsatte det en lavineeffekt i branchen. Og siden er flere gået ind i kampen mod rygning. Men tiltagene kan ende med at have den modsatte effekt, mener Dagrofa.

Både Coop, Rema1000, Dagrofa og Salling Group stopper i fremtiden det synlige salg af cigaretter. Også Dagrofa vil nu følge trop og gemme cigaretterne væk. Arkivfoto..

29.06.2018

CSR.dk

Først annoncerede Rema 1000, at supermarkedskæden i 2019 ikke længere vil have synligt tobak i koncernens knap 300 butikker. Og det var noget, der vakte opsigt blandt konkurrenterne. Få timer efter svarede Salling Group igen med et tiltag, der trumfede Rema 1000. Her bliver cigaretterne nemlig allerede gemt væk under disken fra den 1. oktober.

Læs også: Investeringer i kvinders sundhed er god forretning for virksomheder

Senere meddelte Coop til Politiken, at supermarkedskoncernen følger de andres eksempel. Et endegyldigt tidspunkt er dog ikke fastlagt. Det samme gælder Dagrofa-koncernen. 

Tidligere har argumenterne mod en sådan beslutning været, at det ville drive kunderne i armene på mindre strikse konkurrenter, hvor de samtidig med at købe cigaretter ville foretage deres daglige indkøb. Men nu har kæderne så skiftet mening. 

Således kan den hektiske kamp om at være den første og mest ansvarlige supermarkedskæde opsummeres.

Aftalen gik i vasken
Kapløbet udspiller sig, selvom dagligvarekoncernen Dagrofa, der blandt andet ejer MENY- og Spar-kæderne, sammen med Rema 1000 og De samvirkede Købmænd i april offentliggjorde en rygeforebyggende handlingsplan.

Her var ambitionen blandt andet, at tobakken skulle væk fra den centrale placering ved kassen og ned i skufferne. Alligevel gik Rema 1000 solo, hvorefter Salling Group måtte tænke hurtigt for stadig at kunne sætte point på ansvarlighedskontoen. Det ærgrer CSR-chef i Dagrofa Mogens Werge, at man ikke kunne afvente en samlet plan og lovgivning.

”Det er klart, at når vi kan se, at vores kollegaer i branchen kappes om at gemme tobakken væk først, så vil vi naturligvis følge markedet. Vi vil tilbyde vores købmænd nogle løsninger, men jeg kan ikke sætte en dato for, hvornår det er ude i alle butikker”, siger han.

En mærkbar forskel kræver politisk indblanding
Generelt går det den forkerte vej med rygestatistikken. Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at cigaretsalget sidste år steg med seks procent. Og sådan har udviklingen været siden 2014. Det er på trods af regeringens ambitioner om ’en røgfri generation’ i 2030.

Ifølge Mogens Werge har der været en tendens til, at politikerne kaster skylden for de unges rygevaner over på detailhandlen. På den måde undgår de at gribe ind.

”Vi har et ansvar. Ingen tvivl om det. Men det er mere komplekst end bare at overholde aldersgrænser og gemme tobakken væk. Skal de unge undlade at tage den første cigaret, fordrer det en lang og bred række af forskellige initiativer. Et af disse initiativer er jo netop, at der bør indføres et 'display ban' for tobak”, forklarer han.

Hos Dagrofa frygter man nu, at branchens eget initiativ vil få politikerne til at læne sig tilbage i stedet for at gøre en aktiv indsats for at bekæmpe tobakssalget til særligt de unge.

Læs også: Plastkrig: Bryggerier og supermarkeder vil være fri for plast

”På den måde kan kapløbet om at komme først, paradoksalt nok virke modsat den oprindelige intention om at fremme folkesundheden og hindre unge i at ryge”, siger Mogens Werge.

- EST

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online