Strategi for et CO2-neutralt København i 2025

I 2025 skal Københavns kommune være CO2-neutral. Som delmål satser kommunen på at nå en 20 procents reduktion i 2015. Undervejs skal mange både nye og eksisterende teknologier tages i brug, og der bliver tale om store arbejder på forsyningsnettet.

19.02.2010

CSR.dk

København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Det besluttede en enig borgerrepræsentation i august 2009, og ved et pressemøde i januar præsenterede Københavns kommune og Københavns Energi sin første klimastrategi – endnu er der forhold, der skal undersøges – så en fuldt færdig plan er der ikke tale om.

”Det lykkedes ikke at få en forpligtende klimaaftale under topmødet i København, og det lægger pres på os. Nu må vi handle,” sagde Københavns kommunes miljø- og teknikborgmester Bo Asmus Kjeldgaard med henvisning til kommuner og regioner.

Fjernvarmen kommer til at trække en god del af læsset og skal allerede i 2015 være meget langt fremme. Ifølge Bo Asmus Kjeldgaard kan det oven i købet betale sig økonomisk. Adm. direktør Lars Therkildsen, Københavns energi tilføjede, at et samarbejde med DONG og Vattenfall bliver nødvendigt, hvis de fossile brændsler skal udfases.

”Men med de udmeldinger, de er kommet med, har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at de ikke vil gå med,” sagde han.

Biomasse får en vigtig rolle
Astrid Birnbaum, der som forsyningsdirektør for varme og bygas er ansvarlig for en stor del af opgaven, sagde, at 98 procent af varmebehovet i dag dækkes af fjernvarme, som for ca. 30 procents vedkommende fremstilles af vedvarende energi.

”Vi skal fortsat bruge kraft-varme, men biomasse – herunder affald - skal udgøre en større del, men det er vigtigt, at vi fortsætter med at kigge på andre teknologier,” sagde hun og nævnte bl.a. geotermisk varme. Københavns Energi har i dag ét lille anlæg, men bygger nu et nyt. Kommunen afprøver for eksempel solvarme, selvom det er en dyr løsning. Også varmepumper indgår i løsningen.

”Vi ser også på muligheden for at opsætte vindmøller – bl.a. ved Prøvestenen,” tilføjede Bo Asmus Kjeldgaard.

Oven i disse initiativer kommer ifølge Astrid Birnbaum udskiftning af fjernvarmerør samt bedre isolering af rørene for at sikre mod varmetab ved distribution. Dertil kommer, at fremløbstemperaturen sænkes, og det betyder bl.a. et farvel til dampnettet i Københavns indre by. Det skal før 2025 erstattes af et varmtvandsnet.

Målet er, at fjernvarmen skal være 70 procent CO2-neutral i 2015 mod i dag 30 procent. Undervejs i processen skal plast fjernes fra affaldet. Da plast er olieholdig ville det modsatte indebære, at forsyningen kun bliver 85 procent CO2-neutral.

Bygas bliver forsinket
Astrid Birnbaums andet ansvarsområde – bygas – er undtaget fra CO2-neutralitet i 2025. Her skal vi frem til 2050, før det bliver muligt.

”Bygas består af 50 procent naturgas og 50 procent luft, og står i dag for en udledning på 20.000 tons CO2. Den udledning skal halveres i løbet af de næste 15 år,” sagde hun. Fuld CO2-neutralitet er på dette område et længerevarende projekt, fordi det forudsætter, at naturgassen erstattes af biogas, som skal udvindes fra slam, spildevand og gødning. Der er ikke planer om en omlægning til el. Københavns kommune kunne gennem køb af CO2-kvoter have kompenseret for den – trods alt beskedne - udledning fra bygassen, men har i stedet valgt at arbejde for at sikre en CO2-neutral gas.

Fjernkøling er godt for begge bundlinier
Med energiaftalen fra 2008 fik energiselskaberne mulighed for at oprette særlige selskaber til levering af fjernkøling. Det har bl.a. Københavns Energi gjort.

”Ved en centralisering af køling opnår vi en besparelse på 67 procent i forhold til de nuværende individuelle løsninger,” sagde Jan Don Høgh, som er chef for fjernkøling. En del af det er frikøling, hvor koldt vand fra bunden af havnen pumpes rundt i særskilte rør.

”Men det er ikke muligt, når vandet kommer over 16 grader, så her skifter vi til absorptionskøling, hvor vi producerer kulde af varme – bl.a. overskudsvarme, og det er perfekt om sommeren. Vi kan desuden aftage el, hvis der er overløb af vindmøllestrøm,” siger han.

Københavns Energi har for øjeblikket et enkelt anlæg i drift. Herfra sælger man køling til en række store virksomheder. En af dem er Magasin, men også flere banker aftager kulde. For øjeblikket er der planer om endnu syv anlæg, som, hvis de sættes i drift, kan spare atmosfæren for en CO2-udledning på 30.000 tons om året. Ved en overgang til ren vedvarende energi bliver denne besparelse på 45.000 tons.

Vand bruger også energi
Hvert år pumper Københavns Energi 60 millioner kubikmeter grundvand op af jorden. Udvindingen er spredt over et større geografisk område og forsyner både København og 18 andre kommuner. Dertil kommer rensning af 80 millioner kubikmeter spildevand og regnvand.

CO2-udslippet herfra er 12.000 tons, som ifølge udviklingschef for Vand & Afløb, Niels Bent Johansen primært kommer fra pumpning. Københavns Energi er allerede i gang med udskiftning til mere energieffektive pumper. Som andre redskaber til at nedbringe energiforbruget nævnte han bl.a. et mindre vandforbrug og forsyning med vedvarende energi.

”Vores elforsyning skal desuden komme fra vedvarende energi, og solceller bliver stadigt billigere, så det er bestemt en mulighed,” sagde han.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K