Strategi for et CO2-neutralt København i 2025

I 2025 skal Københavns kommune være CO2-neutral. Som delmål satser kommunen på at nå en 20 procents reduktion i 2015. Undervejs skal mange både nye og eksisterende teknologier tages i brug, og der bliver tale om store arbejder på forsyningsnettet.

19.02.2010

CSR.dk

København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Det besluttede en enig borgerrepræsentation i august 2009, og ved et pressemøde i januar præsenterede Københavns kommune og Københavns Energi sin første klimastrategi – endnu er der forhold, der skal undersøges – så en fuldt færdig plan er der ikke tale om.

”Det lykkedes ikke at få en forpligtende klimaaftale under topmødet i København, og det lægger pres på os. Nu må vi handle,” sagde Københavns kommunes miljø- og teknikborgmester Bo Asmus Kjeldgaard med henvisning til kommuner og regioner.

Fjernvarmen kommer til at trække en god del af læsset og skal allerede i 2015 være meget langt fremme. Ifølge Bo Asmus Kjeldgaard kan det oven i købet betale sig økonomisk. Adm. direktør Lars Therkildsen, Københavns energi tilføjede, at et samarbejde med DONG og Vattenfall bliver nødvendigt, hvis de fossile brændsler skal udfases.

”Men med de udmeldinger, de er kommet med, har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at de ikke vil gå med,” sagde han.

Biomasse får en vigtig rolle
Astrid Birnbaum, der som forsyningsdirektør for varme og bygas er ansvarlig for en stor del af opgaven, sagde, at 98 procent af varmebehovet i dag dækkes af fjernvarme, som for ca. 30 procents vedkommende fremstilles af vedvarende energi.

”Vi skal fortsat bruge kraft-varme, men biomasse – herunder affald - skal udgøre en større del, men det er vigtigt, at vi fortsætter med at kigge på andre teknologier,” sagde hun og nævnte bl.a. geotermisk varme. Københavns Energi har i dag ét lille anlæg, men bygger nu et nyt. Kommunen afprøver for eksempel solvarme, selvom det er en dyr løsning. Også varmepumper indgår i løsningen.

”Vi ser også på muligheden for at opsætte vindmøller – bl.a. ved Prøvestenen,” tilføjede Bo Asmus Kjeldgaard.

Oven i disse initiativer kommer ifølge Astrid Birnbaum udskiftning af fjernvarmerør samt bedre isolering af rørene for at sikre mod varmetab ved distribution. Dertil kommer, at fremløbstemperaturen sænkes, og det betyder bl.a. et farvel til dampnettet i Københavns indre by. Det skal før 2025 erstattes af et varmtvandsnet.

Målet er, at fjernvarmen skal være 70 procent CO2-neutral i 2015 mod i dag 30 procent. Undervejs i processen skal plast fjernes fra affaldet. Da plast er olieholdig ville det modsatte indebære, at forsyningen kun bliver 85 procent CO2-neutral.

Bygas bliver forsinket
Astrid Birnbaums andet ansvarsområde – bygas – er undtaget fra CO2-neutralitet i 2025. Her skal vi frem til 2050, før det bliver muligt.

”Bygas består af 50 procent naturgas og 50 procent luft, og står i dag for en udledning på 20.000 tons CO2. Den udledning skal halveres i løbet af de næste 15 år,” sagde hun. Fuld CO2-neutralitet er på dette område et længerevarende projekt, fordi det forudsætter, at naturgassen erstattes af biogas, som skal udvindes fra slam, spildevand og gødning. Der er ikke planer om en omlægning til el. Københavns kommune kunne gennem køb af CO2-kvoter have kompenseret for den – trods alt beskedne - udledning fra bygassen, men har i stedet valgt at arbejde for at sikre en CO2-neutral gas.

Fjernkøling er godt for begge bundlinier
Med energiaftalen fra 2008 fik energiselskaberne mulighed for at oprette særlige selskaber til levering af fjernkøling. Det har bl.a. Københavns Energi gjort.

”Ved en centralisering af køling opnår vi en besparelse på 67 procent i forhold til de nuværende individuelle løsninger,” sagde Jan Don Høgh, som er chef for fjernkøling. En del af det er frikøling, hvor koldt vand fra bunden af havnen pumpes rundt i særskilte rør.

”Men det er ikke muligt, når vandet kommer over 16 grader, så her skifter vi til absorptionskøling, hvor vi producerer kulde af varme – bl.a. overskudsvarme, og det er perfekt om sommeren. Vi kan desuden aftage el, hvis der er overløb af vindmøllestrøm,” siger han.

Københavns Energi har for øjeblikket et enkelt anlæg i drift. Herfra sælger man køling til en række store virksomheder. En af dem er Magasin, men også flere banker aftager kulde. For øjeblikket er der planer om endnu syv anlæg, som, hvis de sættes i drift, kan spare atmosfæren for en CO2-udledning på 30.000 tons om året. Ved en overgang til ren vedvarende energi bliver denne besparelse på 45.000 tons.

Vand bruger også energi
Hvert år pumper Københavns Energi 60 millioner kubikmeter grundvand op af jorden. Udvindingen er spredt over et større geografisk område og forsyner både København og 18 andre kommuner. Dertil kommer rensning af 80 millioner kubikmeter spildevand og regnvand.

CO2-udslippet herfra er 12.000 tons, som ifølge udviklingschef for Vand & Afløb, Niels Bent Johansen primært kommer fra pumpning. Københavns Energi er allerede i gang med udskiftning til mere energieffektive pumper. Som andre redskaber til at nedbringe energiforbruget nævnte han bl.a. et mindre vandforbrug og forsyning med vedvarende energi.

”Vores elforsyning skal desuden komme fra vedvarende energi, og solceller bliver stadigt billigere, så det er bestemt en mulighed,” sagde han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København