Stort sparepotentiale i grønne varebiler

Britiske virksomheder vil kunne spare 14 mia. pund på at skifte til alternative brændstoffer, viser ny rapport. Selskaberne støtter op, men der er udfordringer.

Den grønne varevogn, hvad enten den er drevet af elektricitet, biodiesel eller andre alternative brændstoffer, rummer et stort besparingspotentiale for britiske virksomheder, viser ny rapport..

03.01.2018

CSR.dk

Miljø- og klimavinklen er ofte et af de centrale aspekter, når virksomheder eller producenter omtaler potentialet i biler og lastbiler drevet af elektricitet eller andre alternative brændstoffer, eksempelvis hybridløsninger, brændselsceller eller lignende. Senest fortalte Stena Recycling om den CO2-besparelse, selskabet vil opnå via de to store ellastbiler, der inden længe skal køre for firmaet i Norge.

Læs også: Volkswagen hæver investering i elbiler

At der også er et økonomisk potentiale i at skifte benzin og diesel ud med de grønne alternativer, har en ny britisk rapport just sat konkrete tal på. I sin Future of Fuel Report har Hitachi Capital (HC) talt med en lang række flådeansvarlige i UK-baserede virksomheder om deres nuværende set-up, fremtidsplaner og alt det ind i mellem.

Centralt står udmeldingen om den mulige finansielle besparelse, der ifølge HC ligger og venter. Undersøgelsen viser således, at hvis alle varevogne og mellemstore lastbiler (HGV’er – heavy goods vehicles) var elektriske, ville man kunne spare omkring 14 mia. pund (ca. 117 mia. kr.) i brændstofudgifter.

Tallet er baseret på det estimat at elektricitet vil være omkring 77 øre billigere pr. km end benzin og diesel for varevogne, og knap 2 kr. billigere pr. km for HGV’er. Det er et potentiale, som virksomhederne ifølge Hitachi Capital Vehicle Solutions managing director Jon Lawes ”ikke har råd til at ignorere”, som han siger ifølge edie.net.

Flere muligheder…
Generelt er rapporten optimistisk på vegne af de grønne drivmidler, og konkluderer bl.a. at væksten inden for AFV’er (alternatively-fuelled vehicles) vil fortsætte. Indtil videre fylder de godt nok ikke meget i gadebilledet, men i løbet af det sidste års tid er andelen af AFV blandt nyregistreringer steget fra 3,2 til 4,2 procent.

62 procent af flåderne i undersøgelsen omfatter AFV’er, mens 42 procent regner med at få flere inden for de næste par år. Generelt mener 82 procent af de adspurgte, at det er vigtigt at bevæge sig mod flere AFV'er.

Videre peger rapporten på, at elektricitet ikke er det eneste alternative brændstof, selvom el er mest udbredt i flåderne, herunder som en del af hybrider. Komprimeret naturgas (CNG) og biodiesel kan eksempelvis være bedre for HGV’er og specialkøretøjer, og det er alternativer, som hverken politikere eller flådeoperatører bør ignorere.

Som et værktøj til at fremme udbredelsen af AFV’er fremhæver HC de forskellige former for ren luft-zoner, som flere britiske byer arbejder på at indføre, eksempelvis Londons ULEZ (Ultra Low Emission Zone), som bliver introduceret i løbet af 2019-2020. HC’s research viser således, at zoner vil virke; 65 procent af de adspurgte svarer, at zonerne vil øge sandsynligheden for, at de vil bruge AFV’er.

… og et par barrierer
Der er dog udfordringer på vejen, påpeger rapporten. Mangel på infrastruktur til opladning og de høje anskaffelsespriser på AFV’er er de største barriere, efterfulgt af udfordringer med rækkevidden og tilgængeligheden af passende gas- og biodieselkøretøjer.

På den baggrund mener HC at regeringen skal på banen og investere i infrastruktur i form af både flere ladestationer til elbiler og tankstationer til CNG og biodiesel som supplement til de skattefordele og økonomiske bonusser, der allerede er i spil.

Endelig skal de flådeansvarlige ude i virksomhederne også selv skal tage deres strategi op til overvejelse. 28 procent af respondenterne synes således, at deres egne organisationer burde gøre mere for at fremme AFV’er. Og sandheden er ifølge HC, at en hvilken som helst virksomhed vil kunne få fordele ud af at skifte til grønnere alternativer, selvom det enkelte skifte vil være forskelligt fra flåde til flåde.

Vigtig komponent i forretningsstrategi
Det er ikke mindst det strategiske aspekt, der er i spil, lyder det fra Jonatan Pinkse, der er professor i Strategy, Innovation and Entrepreneurship ved Manchester Institute of Innovation Research under University of Manchester.

”En anerkendelse af AFV’ernes potentiale som en vigtig forretningsstrategisk komponent og ikke bare en metode til at gøre ens flåde grønnere, vil være altafgørende for virksomhederne i takt med at vi bevæger os i retning af at skrotte forbrændingsmotorerne”, siger han i en kommentar til rapporten.

Læs også: Bilgiganter navngiver ladenetværk med sænkede ambitioner

“AFV’er skal ikke kun ses som et middel til at reducere forurening og adressere klimaforandringerne – selvom det selvsagt er vigtigt. I realiteten hjælper de på rejsen mod at gøre alle køretøjer smartere og sikrere. (…) Det er en spændende tid for AFV’er. Vi ser kun toppen af isbjerget, når det kommer til den innovation og de fordele, de kommer til at give såvel virksomheder som kunder i fremtiden”, slutter han.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet