Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

Novo Nordisk får kritik af både manglende indsats og manglende transparens om udviklingen i CO2-udledninger. På trods af ambitiøse målsætninger har salgssucces øget udledningerne gevaldigt. "Så må man have en plan," siger ekspert.

16.02.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Da Finans i 2022 analyserede de 30 største danske virksomheders klimaindsats- og resultater, var der ingen tvivl. Heller ikke i Rådet for Grøn Omstilling, hvor direktøren, Bjarke Møller, konstaterede, at Novo Nordisk var de bedste til at arbejde med CO2-reduktioner. 

Det var bl.a. lykkedes virksomheden at afkoble vækst i omsætning fra energiudledninger. Og virksomheden havde, som vi skrev på CSR.dk, ”en plan for det hele”, hvilket Bjarke Møller roste dem for. 

Kigger man på 2023, er billedet mildt sagt et andet. Der voksede den samlede klimabelastning fra medicinalselskabet med 53 procent, mens omsætningen steg 31 procent, ifølge tal fra virksomhedens årsrapport. Og Bjarke Møller kalder det overfor Finans ”et kæmpe problem, at Novo Nordisk ikke leverer”.

For uanset om den kolossale efterspørgsmål på Novo Nordisk’s vægttabsmedicin lægger pres på alle områder af virksomheden, og at der må udvises en vis forståelse for, at det også kan give mindre kontrol over ens klimapåvirkning, så er der blandt flere eksperter enighed om en ting. At Novo Nordisk har sat sig reduktionsmål, der er godkendt af Science Based Target initiative, og at det stadig gælder. 

“Vi kan ikke se noget som helst”

Udover Bjarke Møller har Finans talt med Anders Bjørn, der er lektor på DTU Orbit og forsker i virksomheders evne til at efterleve FN’s klimamål, som peger på en grundlæggende mangel på transparens fra Novo Nordisk. 

”Jeg synes, at Novo burde rapportere, hvordan det går med at få deres underleverandører til at sætte mål. Vi kan ikke se noget som helst om, hvordan det går ud fra deres årsrapport. Der mangler simpelthen transparens,” siger Anders Bjørn til Finans.

På præcis det område har transparensen sådan set manglet i flere år. Novo Nordisk Kommunikerede flittigt, da de i 2020 kunne fortælle, at de nu ville kræve af deres leverandører, at de inden 2030 skulle overgå til kun at købe energi fra vedvarende kilder. Informationen i de fire årsrapporter, der er udkommet siden da, bliver stadig mere sparsom. 

Bjarke Møller har også nærlæst Novo Nordisk’s rapport for 2023 og undrer sig over, at man med tekst og illustrationer gør en del ud af at vise reduktioner i f.eks. scope 2 – som udgør mindre end en halv procent af de samlede udledninger, uden i særlig høj grad at kommentere på at udledningerne i scope 3 stiger med 55 procent.

Novo Nordisk forklarer i artiklen i Finans, at det bl.a. skyldes, at den store efterspørgsel har ført til nybyggeri af produktionsfaciliteter med høje udledninger fra stål og cement.  

Den forklaring giver Bjarke Møller ikke meget for. 

”Selvfølgelig er det en ekstra udfordring, men det skal man jo også have en plan for. Så er man nødt til at gøre noget mere på andre områder, hvis man pludselig går i gang med at bygge rigtig meget. I Novo er man ikke bare gået i stå, man går baglæns i øjeblikket i forhold til klimaudfordringen,« siger han til Finans.

Det skriver Novo Nordisk i sine årsrapporter

  • I 2020-rapporten præsenterede Novo Nordisk målsætningen og kravet til leverandører om at overgå til energi fra vedvarende kilder i senest 2030 og den beregnede årlige reduktion på 300.000 ton CO2 fra direkte leverandører.
  • I 2021-rapporten kunne man fortælle, at direkte leverandører med ansvar for 41 procent af udledningerne i leverandørkæden nu havde forpligtet sig til at overgå til vedvarende energi og at man allerede havde reduceret udledningerne med 50.000 ton. 
  • I 2022 fortalte Novo Nordisk i årsrapporten at mere end 500 af deres nøgleleverandører havde forpliget til at købe energi fra vedvarende kilder, og at de nu havde reduceret med 30.000 ton siden 2019. 
  • I 2023 konstateres det, at alle skal løfte deres del af opgaven, ligesom man nævner udviklingsprojekter med Power-to-X og biobrændsler. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Lovforslaget om implemen­tering af Rapporterings­direktivet (CSRD)

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen – Marts 2024

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

10.04.2024CSR.dk

Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

10.04.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Teknikgrossist skærer ned på emballage sammen med producent og installatør

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online