Storbanker i åbent brev: Vi kan ikke ignorere de åbenlyse klimarisici

En gruppe på 36 af verdens største banker og finansielle organisationer anerkender de akutte risici forbundet med klimaforandringerne, og kommer i en ny rapport med seks bud på, hvordan sektoren kan lave klimarelaterede udmeldinger om til konkret handling.

Bank of England er blandt medlemmerne i NGFS, der er sat sammen for at danne den finansielle sektors spydspids i kampen mod klimaforandringerne..

29.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Ikke alene er klimaforandringerne og den medfølgende globale opvarmning en enorm trussel mod mennesker over hele verden, udviklingen er også ekstremt omkostningstung for verdenssamfundet. Hvis vi skal leve op til de målsætninger, klodens regeringer har fremsat i Parisaftalen, så vil det derfor kræve massiv kapital støtte.

Læs også: Organisationer opfordrer banker til at sikre mål i Paris-aftalen

Sådan skriver guvernørerne fra Bank of England, Mark Carney, og Banque de France, François Villeroy de Galhau, sammen med formanden for Network for Greening the Financial System (NGFS), Frank Elderson, i et åbent brev, hvor de på netværkets vegne tager stilling til netop klimaforandringerne.

I brevet peger parterne på, at det primære ansvar for at udvikle klimapolitik ligger hos regeringerne, og at den private sektor vil afgøre, hvor succesfuld, omstillingen bliver. ”Men som finansielle beslutningstagere og forebyggende kontrollanter (prudential supervisors, red.) kan vi ikke ignorere de åbenlyse risici foran os”, lyder det.

Det var på den baggrund, at NGFS, der for nylig fik Danmarks Nationalbank blandt medlemmerne, blev skabt i 2017. Netværket tæller i dag 36 medlemmer og seks observatører, som nu mener, at det er tid til handling på klimafronten ved at gøre det finansielle system grønnere.

Seks anbefalinger; åbenhed i centrum
I en ny rapport, “A call for action - Climate change as a source of financial risk”, serverer gruppen derfor seks anbefalinger rettet mod centralbanker, politikere, finansielle institutioner og andre interessenter for at styrke deres rolle i føromtalte omstilling og håndteringen af de miljø- og klimarelaterede risici.

De første fire anbefalinger skal tjene til direkte inspiration for bankerne og deres drift, mens de sidste to mere er adresseret til de relevante lovgivere etc., der skaber rammerne for bankernes arbejde.

  1. Integrering af klimarelaterede risici i monitorering af finansiel stabilitet og mikro-supervision. Dette step omfatter en grundig kortlægning af alle fysiske og omstillingsmæssige risici og hvordan disse kan/vil påvirke fremtiden, samt hvordan sektoren kan samarbejde for at håndtere udfordringen.
  2. Integrering af bæredygtighedsfaktorer i egne porteføljer. Bankerne bør lede pr. eksempel, mener NGFS. Det indebærer at de tager højde for bæredygtighed i sine investeringer af egne midler, pensionsfonde, reserver etc. Derudover vil NGFS også undersøge, om denne tilgang kan udvides til at omfatte central- og nationalbankernes egentlige mandag i form af monetær politik.
  3. Håndtering af data. NGFS vil gerne have ’bygget bro over datagabet’, hvorfor man anbefaler, at de relevante offentlige myndigheder offentliggør viden om klimarisikobedømmelse. Konkret foreslår netværket at oprette en arbejdsgruppe for alle interesserede parter.
  4. Skabe opmærksomhed og intellektuel kapacitet og understøtte teknologisk assistance og videndeling. NGFS opfordrer centralbankerne, de finansielle institutioner osv. til at opbygge kapacitet og samarbejde internt og eksternt for at forbedre forståelsen af, hvordan klimarelaterede faktorer bliver til finansielle risici og muligheder, herunder gennem teknologisk udvikling.
  5. Opnå robust og ensartet international gennemsigtighed om klima- og miljørelaterede risici. Åbenhed om klimatruslen er essentiel, mener NGFS, og derfor opfordrer man alle til at følge anbefalingerne fra den såkaldte Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), herunder med yderligere politisk opbakning.
  6. Støtte udviklingen af en taksonomi for økonomiske aktiviteter. NGFS vil skabe en form for fælles sprog, der kan øge transparensen omkring hvilke økonomiske aktiviteter, der dels bidrager til den grønne omstilling, og dels er mere udsatte for klima- og miljørelaterede risici. Taksonomien skal hjælpe de finansielle institutioner med at identificere, bedømme og håndtere disse risici, hjælpe dem til en bedre forståelse for risici kontra aktiver, og hjælpe med at mobilisere kapital til grønne og low-carbon-investeringer i tråd med Parisaftalen.

Medlemmer af NGFS (pr. 17/4-2019)

Banca d’Italia, Banco de España, Banco de México, Banco de Portugal, Bank Al Maghrib, Bank of Canada, Bank of England, Bank of Finland, Bank of Greece, Bank Negara Malaysia (Central Bank of Malaysia), Bank of Thailand, Banque centrale du Luxembourg, Banque de France / Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution (ACPR), Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin), Central Bank of Hungary, Central Bank of Ireland, Danmarks Nationalbank, De Nederlandsche Bank, Deutsche Bundesbank, European Banking Authority, European Central Bank, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), Finansinspektionen (Swedish FSA), Finanstilsynet (Norwegian FSA), Japan FSA, Monetary Authority of Singapore, National Bank of Belgium, Norges Bank, Oesterreichische Nationalbank, People’s Bank of China, Reserve Bank of Australia, Reserve Bank of New Zealand, Sveriges Riksbank, Superintendencia Financiera De Colombia, Swiss National Bank og Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA).

I brevet påpeger forfatterne, at succesen for disse anbefalinger hænger på to faktorer: international åbenhed om risici og muligheder forbundet med klimaforandringerne, og et passende klassificeringssystem, der kan identificere, hvilke økonomiske aktiviteter, der bidrager til den grønne omstilling.

’Hvis den finansielle sektor reagerer og følger disse anbefalinger, så er vi to skridt tættere på at sikre en ordentlig omstilling til en low-carbon-økonomi’, lyder det i brevet. Men som forfatterne også påpeger, så er de ’udfordringer, vi står overfor, uden sidestykke, presserende og analytisk svære.’

Læs også: Etiske investeringer vinder frem i de danske banker

Der er meget på spil, og det finansielle system har en nøglerolle i omstillingen. Så længe temperaturer og verdenshave fortsætter med at stige, ’vil banker og institutioner ligeledes fortsætte med at hæve barren for at håndtere klimarisici og gøre det finansielle system grønt’, fastslår bankfolkene i brevet afslutningsvis.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)