Stigende opbakning til offensiv klimapolitik

Den danske befolkning bakker mere og mere op omkring en stadigt mere ambitiøs klimapolitik. Og den ansvarlige minister er selv gået fra ’grøn realist’ til ’optimist’.

Danskerne bakker i stigende grad op om en offensiv energi- og klimapolitik, hvor bl.a. vindenergi spiller en central rolle. Netop den teknologi er også med til at gøre klimaministeren til grøn optimist..

16.12.2016

CSR.dk

Knap 9 ud af 10 danskere betragter de globale klimaforandringer som et alvorligt problem, og andelen der er bekymrede for, at klimaforandringerne vil være til skade for dem selv i deres levetid er steget fra 30 procent i 2015 til 41 procent i år. Og over en bred kam er opbakningen til den grønne omstilling steget, ligesom flere ønsker at deres parti gør mere for klimaet.

Læs også: Divestmentbølgen når nye højder

Det er nogle af hovedbudskaberne i 2016-udgaven af den grønne tænketank Concitos Klimabarometer, der netop er udkommet. Rapporten, der måler og analyserer udviklingen i danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaudfordringen, er blevet udgivet årligt siden 2010. Årets måling er foretaget af Analyse Danmark blandt 1048 repræsentativt udvalgte danskere.

”2016 ser ud til at blive det varmeste år nogensinde målt på kloden, og selv om få danskere i dag oplever at klimaforandringerne påvirker dem direkte, er bekymringen over de skadelige virkninger stigende. Både i forhold til mulige lokale konsekvenser som mere ekstremt vejr og stigende vandstand samt globale risici som øget fattigdom, øget hungersnød og flere klimaflygtninge. Heldigvis afspejler bekymringen sig også i et stærkere ønske om politisk handling samt større vilje til at gøre noget selv”, siger sekretariatsleder i Concito, Michael Minter, i en pressemeddelelse.

Analysen viser således, at andelen af danskere, som er helt eller delvist enige i, at en grøn omstilling af Danmarks produktions- og forbrugsmønstre er en afgørende forudsætning for at skabe vækst og velfærd i fremtiden, er steget fra 60 procent i 2015 til 67 procent i år. Samtidig er andelen af vælgere, der vil have deres parti til at gøre mere for klimaet steget fra 49 procent sidste år til 55 procent i 2016. Det er primært i rød blok, klimahandlekraft bliver vægtet højt, men der er også fremskridt blandt de blå, bl.a. hos De Konservative.

”Et stadig større flertal af danskerne bakker fuldt op om den grønne omstilling, og flere vil se mere klimahandling fra deres parti, også blandt vælgerne i blå blok. Det kan tolkes som et klart ja tak fra befolkningen til mere grøn optimisme og nye konkrete klimatiltag”, vurderer Michael Minter.

Enorme danske muligheder i energi
Netop grøn optimisme er også den term, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) for nylig har taget til sig. Under sloganet ’grøn realisme’ har han ellers, sammen med resten af Venstre-regeringen, bl.a. skåret markant i den grønne forskning, hævet afgifterne på elbiler og droppet den tidligere regerings klimamål for 2020.

I et interview med Information forklarer han imidlertid, at der i hans øjne er sket et skifte over det sidste halvlandet år, med Parisaftalen fra COP21 som en væsentlig katalysator, der har fået tingene til at ’begynde af rykke’.

”Når man ser ud i den store verden, er der faktisk rigtig god grund til optimisme. Det er en optimisme på vegne af hele verden, ja, men det gør også mig personligt optimistisk. Det giver nogle enorme erhvervsmuligheder for Danmark”, siger han.

Læs også: COP22 er slut – udviklingen fra Paris fortsætter

Ministeren hæfter sig især ved, at det Internationale Energiagentur har beregnet, at der frem mod 2030 skal investeres 13.500 mia. dollar (godt 94.000 mia. kr.) på verdensplan, hvis målsætningerne i klimaaftalen fra Paris skal være opnåelige. De midler skal bruges på grøn teknologi, som forretningen Danmark har en del af på hylderne.

”Energi er – og det er også det, der gør mig til grøn optimist – big business for Danmark”, siger Lars Christian Lilleholt.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)